Tujina

Ukrajinci z brezpilotniki nad Krim, delo v rafineriji ustavili

Kijev/Moskva, 19. 05. 2024 13.37 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
0

Ukrajina in Rusija poročata o sestrelitvah sovražnikovih izstrelkov. Ruska zračna obramba je nad Krimom sestrelila devet raket tipa atacms in en dron. Še 60 ukrajinskih brezpilotnikov so sestrelili nad regijama Belgorod in Krasnodar. Ukrajinska vojska je medtem uničila vseh 37 dronov, ki so jih izstrelile ruske sile.

Novico o uspešnih sestrelitvah dronov in ameriških raket dolgega dosega atacms je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Šest brezpilotnikov je padlo tudi na ozemlje naftne rafinerije v bližini mesta Krasnodar na jugu Rusije. Rafinerija je po napadu delo ustavila, poročajo tuje agencije. Lokalna tiskovna agencija Astra je objavila videoposnetek eksplozije ob rafineriji, vendar videoposnetka ni mogoče neodvisno preveriti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruska tiskovna agencija je navajala tudi enega od uradnikov iz rafinerije, ki je dejal, da so naboji, ki so jih tokrat nosili ukrajinski droni, bili večji kot v prejšnjih napadih. 

Ukrajina tako kljub pritisku na fronti nadaljuje napade na polotok Krim, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija, in na ruske obmejne regije. Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek tovrstno čezmejno obstreljevanje navedel kot razlog za ruske vojaške operacije v harkovski regiji. Tam so ruske sile vzpostavile varovalni pas, ki jih bo po besedah ruske strani ščitil pred napadi. 

Napadi na Harkov

Mesto Harkov je bilo v soboto spet tarča ruskega obstreljevanja, v katerem je bilo ranjenih več civilistov, med njimi trije otroci, stari osem, 13 in 16 let. Pet oseb je umrlo, besede tamkajšnjega župana povzema Sky News. 

 Ruske sile obstreljujejo tudi druge regije na vzhodu Ukrajine. Putin je sicer v petek dejal, da Rusija trenutno ne namerava zavzeti Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta, poroča Reuters. 

V nočnih napadih na Doneck je bila ubita ena oseba, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Rusija vzporedno s kopenskimi operacijami Ukrajino napada tudi z iranskimi droni tipa šahed.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni