Tujina

Ukrajinci Ruse 'prisilili v umik', Kremelj naj bi bil pripravljen na pogajanja

Snigurivka, 09. 11. 2022 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po poročanju medija Kijev Independent je rusko zunanje ministrstvo pripravljeno na pogajanja s Kijevom. Zadnje tri dni naj bi namreč ukrajinske sile izvajale uspešno ofenzivo v regiji Herson, zaradi katere je ruski obrambni minister svojim vojakom naročil umik na drugi breg reke Dneper. Ob tem s fronte prihajajo tudi novice, da se je v prometni nesreči smrtno ponesrečil proruski politik, uradnik regije Herson, Kirill Stremousov. Putin ga je posthumno odlikoval.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ruske sile se umikajo
    02:21
    Iz 24UR: Ruske sile se umikajo
  • Iz SVETA: Ruske sile se umikajo iz Hersona
    02:36
    Iz SVETA: Ruske sile se umikajo iz Hersona

Rusi poročajo, da je situacija "izredno težka". Ukrajinci naj bi namreč že tretji dan zapored nadaljevali z ofenzivo na meji regij Herson in Mikolajev. Pri tem naj bi najbolj aktivni boji potekali na območju mesta Snigurivka, kjer Ukrajinci domnevno uporabljajo tanke, topove in zračne sile. Ruski vojaki so se začeli umikati na drugi breg reke Dneper, z nekaterih administrativnih stavb naj bi že sneli svoje zastave. Umik je odredil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ruske enote tako zapuščajo edino ukrajinsko prestolnico regij, ki so jih uspeli pridobiti pod svoj nadzor.

Zaradi trenutnega stanja je Rusija pripravljena na pogajanja, je na Twitterju objavil ukrajinski časnik Kijev Independent.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija sicer umika ni uradno potrdila, je pa več tujih evropskih in ameriških medijev objavilo posnetek govora ruskega obrambnega ministra, ko ta zatrjuje, da jim glavnega mesta regije ne bo uspelo obdržati.  

 Umik je s strani podpornikov Rusije sprožil odobravanje kot zgražanje. Med glavnimi podporniki odločitve je vodja skupine Wagner Jvgenij Prigozhin. "Seveda ne gre za zmagovito dejanje, kljub temu pa se ne smemo zateči k agoniji in paranoji ampak iz tega potegniti zaključke in se iz naših napak nekaj naučiti," je zapisal. Podoben zapis je delil tudi rusko imenovani Čečenski vodja Ramzan Kadirov

Umrl proruski uradnik regije Krill Stremousov

Medtem ruski državni mediji poročajo tudi, da naj bi v prometni nesreči umrl uradnik, ki ga je Kremelj namestil v Hersonu, Kirill Stremousov. Nesreča naj bi se zgodila blizu kraja Heničesk, piše The Guardian. Ruska tiskovna agencija Tass je smrt potrdila. 

Njegovo mesto bo domnevno prevzel proruski uradnik Volodimir Saldo, ki je ob smrti Stremousova na omrežjih delil zapis v njegov spomin. Na poročila o smrti Stremousova so se začeli odzivati tudi drugi proruski uradniki regij. Denis Pushilin, ki nadzoruje samooklicano Ljudsko republiko Doneck, ga je v svoji objavi na telegramu označil kot "pogumnega borca za pravico, resnico in rusko prebivalstvo".

Smrt je komentiral tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Stremousova je posthumno odlikoval z redom za hrabrost, najvišjim državnim priznanjem, so sporočili iz Kremlja. 

Včeraj je Stremousov prek telegrama sicer potrdil, da se ukrajinske sile poskušajo čez fronto prebiti na treh točkah in da so bili Rusi prisiljeni v umik. "Ruski vojaki poročajo, da so bili že prisiljeni v umik iz mesta," je zapisal.

Rusi naj bi razstrelili vsaj tri mostove.
Rusi naj bi razstrelili vsaj tri mostove. FOTO: Telegram

Ob umiku z območja pa naj bi ruski vojaki razstrelili vsaj tri mostove, in sicer Tiaginski, Darevski in Novovasilijevski most, poroča ruski državni medij RIA. Gre za mostove, ki stojijo na desni strani regije Herson. Z eksplozijami naj bi ruski vojaki poskušali preusmeriti pozornost, da bi se lažje umaknili s frontne linije. "Rusi so razstrelili Darevski in Tiaginski most, pa tudi most, ki omogoča izhod iz Snigurivke proti Hersonu. Uničujejo vse mostove na desnem bregu regije," je sporočil ukrajinski poslanec regionalnega sveta regije Herson Sergej Khlan

"Glede na poročila v regiji potekajo hudi boji," je prek telegrama sporočil ruski administrator Snigurivke Jurij Barbashov. Mesto Snigurivka je pod rusko oblastjo prišlo v začetku vojne, in sicer v sredini marca.

Na poročila o napredovanju ukrajinske vojske se je odzval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Putin je ob invaziji Ukrajine napravil več velikih napak," je povedal britanskim medijem in v govoru na Downing Streetu državi obljubil nadaljnjo podporo skupščine. 

Rusi naj bi razstrelili vsaj tri mostove.
Rusi naj bi razstrelili vsaj tri mostove. FOTO: Telegram

Z obstreljevanji regij Mikolajev in Herson kljub temu nadaljujejo tudi ruski vojaki, poročajo britanski mediji. Z raketami zemlja–zemlja naj bi v zgodnjih jutranjih urah ciljali na vsaj 30 ukrajinskih naselij. Obstreljevanja se nadaljujejo tudi v okolici Zaporožja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v torek sporočil, da je zaradi tega približno štiri milijone ljudi brez elektrike, izpadi so prizadeli 14 regij, med njimi tudi glavno mesto Kijev. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja