Tujina

Ukrajinska vojska naj bi sestrelila dve pomembni ruski letali

Moskva/Kijev, 15. 01. 2024 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA, M.V.
Komentarji
0

Ukrajina je sporočila, da so njene letalske sile nad Azovskim morjem sestrelile dve strateško pomembni ruski letali, med drugim tudi letalo za zgodnje opozarjanje A-50. V Moskvi teh poročil niso potrdili. Če bi se navedbe Kijeva izkazale za resnične, bi to po poročanju tujih agencij pomenilo velik udarec za Rusijo na območju, ki naj bi ga nadzirala.

Ukrajinske letalske sile so na družbenih omrežjih danes objavile, da so sestrelili izvidniško letalo  Il-22M in letalo A-50, ki služi kot zračni poveljniški center. "Posebna operacija na območju Azova je bila uspešna," so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sestrelitev ruskih letal je na Telegramu potrdil tudi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki se je letalskim silam zahvalil za "odlično načrtovano in izvedeno operacijo na območju Azovskega morja".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska vojska sicer ni navedla, kako sta bili letali sestreljeni. Ukrajinski mediji pa so poročali, da je letalo za radarsko zaznavanje dolgega dosega A-50 izginilo z radarjev, potem ko je bilo zadeto nad jugovzhodno ukrajinsko pokrajino Zaporožje. Letalo Il-22M pa naj bi bilo zadeto nad Azovskim morjem in je zasilno pristalo v južnem ruskem mestu Anapa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V javnosti se je pojavila tudi fotografija zadnjega dela letala, ki je bilo močno poškodovano.

Poškodovano letalo Il-22M
Poškodovano letalo Il-22M FOTO: Telegram

V Moskvi poročil o sestrelitvi ruskih letal uradno niso potrdili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem povedal, da nima nobenih informacij o incidentu, in dodal, da je treba nadaljnja vprašanja nasloviti na rusko obrambno ministrstvo. Ruski vojaški blogerji poročajo, da bi lahko šlo za napako ruske zračne obrambe, ki je napačno prepoznala cilj v zraku. 

Če bi se navedbe Kijeva izkazale za resnične, bi bil to hud udarec za ruske zračne sile, saj sta letali opremljeni z drago posebno opremo, izdelanih pa je bilo le nekaj letal te vrste. Ruske oborožene sile naj bi imele le kakih deset letal A-50 in približno enako število Il-22M, poroča dpa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja