Tujina

Ukrajinska vojska naj bi sestrelila tri ruske lovce Su-34

Kijev / Moskva, 23. 12. 2023 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v petek na jugu države sestrelila tri ruska bojna letala tipa Su-34. Moskva ukrajinskih trditev še ni komentirala.

Ukrajinske zračne sile trdijo, da so v petek nad južno regijo Herson, ki jo je razdejala vojna, sestrelile tri ruska bojna letala, poroča BBC. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v večernem petkovem nagovoru zahvalil vojakom, ki so sestrelili letala. Dodal je, da bodo ruski vojaški piloti, ki napadajo cilje v Ukrajini, spoznali, "da nihče od njih ne bo ostal nekaznovan". 

Povedal je še, da je govoril z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem o prihodnji dobavi letal F-16, pa tudi o novem paketu pomoči EU. Nizozemska je v petek sporočila, da pripravlja dobavo 18 letal F-16, ki jih je obljubila Ukrajini, ko bodo njeni piloti usposobljeni.

Ruski Su-34
Ruski Su-34 FOTO: Shutterstock

Moskva trditve Ukrajincev ni komentirala, so pa nekateri vplivni ruski vojni blogerji poročali o izgubah. Fighterbomber je poročal o izgubi nedoločenega števila letal, verjetno zaradi delovanja raketnega sistema zračne obrambe Patriot. 

Ukrajina se sooča s pomanjkanjem streliva, medtem ko se vojna nadaljuje, poroča BBC. Ukrajinska protiofenziva se je ustavila na začetku zime, predstavniki republikanske stranke v ZDA, ki je daleč največji vojaški podpornik Ukrajine, pa niso bili pripravljeni nadalje financirati ukrajinskih vojnih prizadevanj. Na tiskovni konferenci ob koncu leta je sicer Zelenski vztrajal, da Ukrajina ne izgublja vojne z Rusijo.