Tujina

Ukrajinski uspeh v Črnem morju, potopili naj bi še eno ladjo ruske flote

Sevastopol, 05. 03. 2024 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski vojski naj bi uspel še en napad na rusko vojaško ladjo. Vodni droni, ki jih upravlja posebna enota, naj bi zadeli in potopili 1300-tonsko rusko patruljno ladjo Sergej Kotov v Črnem morju blizu Kerške ožine, ki ločuje okupirani Krim od obale jugozahodne Rusije. Usoda 60 članov posadke ladje zaenkrat še ni znana.

"Zaradi udarca vodnih dronov Magura V5 je ruska ladja Sergej Kotov utrpela poškodbe na desnem in levem boku ter na krmi, kar je povzročilo požar na krovu," je sporočila ukrajinska obrambna obveščevalna služba. Po tem, ko je ladjo zajel požar, naj bi se ladja potopila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Misija je bila izvedena v sodelovanju z ukrajinsko mornarico in ob podpori ukrajinskega ministrstva za digitalno preobrazbo, so po poročanju CNN dodali v obveščevalni službi. Kot so dodali, znašajo stroški potopljene ladje približno 65 milijonov dolarjev oziroma nekaj manj kot 60 milijonov evrov.

Potopitev tako sodobne ladje predstavlja veliko izgubo in sramoten udarec za Moskvo, četudi ima v svoji floti še na desetine drugih plovil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski morski droni so zlasti v zadnjih mesecih velikokrat ciljali ruske vojaške ladje, sredi februarja je bila ruska desantna ladja Cezar Kunikov napadena z enakimi brezpilotnimi letali, kot je bila tokrat ladja Sergej Kotov. Ukrajinski uradniki so se na najnovejšo zmago, še posebej v primerjavi z neuspehi na bojišču, odzvali z navdušenjem. Dolgoročni strateški cilj Ukrajine je namreč oslabiti ruska vojaška in pomorska sredstva, piše Guardian.

Ukrajina je v začetku februarja zatrdila, da so njene sile onesposobile približno 33 odstotkov ruskih vojaških ladij, kar bi pomenilo 24 onesposobljenih ladij in eno podmornico, piše CNN. Najhujša ruska pomorska izguba v vojni pa je bila potopitev "kraljice črnomorske flote" križarke Moskva, katere usodo je zapečatila ukrajinska protiladijska raketa Neptun.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3