Tujina

Rusija in Ukrajina se obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje

Kijev, 05. 08. 2022 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, A.K, K.K.
Komentarji
0

Rusija in Ukrajina sta druga drugo obtožili obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje, ki so jo kmalu po invaziji na Ukrajino zasedle ruske sile. Obe strani sta poročali o nastali škodi na infrastrukturi. Do obtožb prihaja po tistem, ko so pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo opozorili, da so razmere v nuklearki povsem izven nadzora. Da ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je medtem v poročilu zapisala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Več ruskih tiskovnih agencij je danes poročalo, da je območje obstreljevala ukrajinska vojska, pri čemer so se sklicevali na upravo mesta Energodar, kjer stoji nuklearka. Pri tem naj bi bila pretrgana dva daljnovoda, izbruhnil je tudi požar. Teh informacij sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina pa je danes obtožila Rusijo, da je izvedla napade v bližini jedrske elektrarne Zaporožje. Zaradi tega je bil poškodovan visokonapetostni vod do sosednje termoelektrarne, je sporočila ukrajinska državna družba Energoatom, ki upravlja jedrske elektrarne v državi.

Rusija in Ukrajina se obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje.
Rusija in Ukrajina se obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje. FOTO: AP

"Na lokaciji elektrarne, blizu enega od blokov, kjer je jedrski reaktor, so bili zabeleženi trije napadi," je v izjavi navedel Energoatom. Opozoril je, da obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, prav tako je velika nevarnost požara. Žrtev za zdaj ni bilo, so dodali.

Župan Energodarja Dmitro Orlov, ki je pobegnil, je opozoril preostale prebivalce, da z območja elektrarne obstreljujejo stanovanjska območja. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je močno zaskrbljena glede dogajanja v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Tja si že tedne prizadeva poslati ekipo, ki bi pregledala elektrarno. Ukrajina je doslej ta prizadevanja zavračala rekoč, da bi legitimizirala rusko zasedbo mesta v očeh mednarodne skupnosti.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je v sredo opozoril, da je elektrarna v Zaporožju "popolnoma izven nadzora". Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izredno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.

Ukrajina na kritike Amnesty: 'Ukrajince ogroža ruska vojska rabljev'

Amnesty International v poročilu opozarja, da vzpostavljanje baz v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil. Zelenski je Amnesty International obtožil prenašanja odgovornosti z agresorja na žrtev. 

"Ugotovili smo, da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo s svojim delovanjem na naseljenih območjih," je dejala generalna sekretarka Amnestyja Agnes Callamard.

Ob tem so pri organizaciji našteli več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu. "Čeprav je ukrajinska vojska v obrambnem položaju, to ne pomeni, da ji ni treba spoštovati mednarodnega humanitarnega prava," je dodala Callamardova.

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila več kilometrov oddaljena od frontne črte, na voljo pa so bile izvedljive alternative, ki ne bi ogrožale civilistov, piše v poročilu organizacije. Njeni raziskovalci naj bi bili večkrat priče temu, da so ukrajinske sile uporabile bolnišnice za vojaška oporišča, na 22 lokacijah pa naj bi v ta namen uporabili šole.

Opustošenje v mestu Borodjanka
Opustošenje v mestu Borodjanka FOTO: AP

"Nimamo vpliva na to, kaj počne vojska, vendar kljub temu plačujemo ceno," so v poročilu citirali enega od prebivalcev omenjenih naseljenih območij.

Vendar so pri organizaciji ob tem opozorili, da taktike ukrajinskih branilcev nikakor ne upravičujejo neselektivnih ruskih napadov. Po njihovi oceni namreč nekateri ruski vojni zločini, tudi v mestu Harkov, niso bili povezani s to taktiko ukrajinskih sil.

Kijev je medtem poročilo organizacije Amnesty International ostro zavrnil in dejal, da je povezana s kremeljskimi propagandisti. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obtožbe na račun ukrajinskih sil označil za nepoštene in pristranske.

Zelenski Amnesty International obtožil prenašanja odgovornosti z agresorja na žrtev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nevladno organizacijo za človekove pravice Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi "amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev", potem ko je ta v četrtek objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov.

"Ne obstaja noben pogoj, niti hipotetičen, pod katerim bi bil kakršen koli ruski napad na Ukrajino upravičen. Agresija proti naši državi je neizzvana, invazivna in teroristična," je dejal ukrajinski predsednik.

Nevladna organizacija je sicer ob objavi poročila poudarila, da njeni očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

"Če nekdo pripravi poročilo, v katerem naj bi bila žrtev in agresor na nek način izenačena ... potem tega ne moremo tolerirati," je še dodal Zelenski.

"Ukrajinske oborožene sile sprejemajo vse ukrepe za premestitev civilistov na varnejša območja," je v odzivu na poročilo na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Dodal je: "Edina stvar, ki ogroža Ukrajince, je ruska vojska rabljev in posiljevalcev," ki je v Ukrajino po njegovih besedah prišla z namenom, da zagreši genocid.

V skladu s četrto Ženevsko konvencijo morajo vse vojskujoče se strani obvestiti civilno prebivalstvo o spopadih na območjih, kjer ti živijo in jim od tam omogočiti evakuacijo.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Vojaški objekti, ki so legitimen vojaški cilj sovražne vojske, so v skladu s protokolom prve Ženevske konvencije opredeljeni kot objekti, ki zaradi svoje narave, lokacije, namena ali uporabe učinkovito prispevajo k vojaškemu delovanju in katerih popolno ali delno uničenje, zajetje ali nevtralizacija v takratnih okoliščinah zagotavlja določeno vojaško prednost.

Prav tako so dovoljeni napadi na civilno infrastrukturo, kot so ceste, železnice, pristanišča, letališča in telekomunikacije, v kolikor to uporablja vojska. Vendar pa mora biti ob tem škoda, povzročena civilistom, proporcionalna v odnosu do vojne koristi, ki jo napad prinese.

Naraščanje strahu pred jedrsko vojno

Ruski predsednik Vladimir Putin je na začetku napada na Ukrajino zagrozil zvezi Nato z uporabo jedrskega orožja v primeru njenega posredovanja v Ukrajini. Na pregledni konferenci Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki se je začela v ponedeljek na sedežu Združenih narodov v New Yorku, so uvodni govorci obsodili in zavrnili te grožnje. Putin je očitke zavrnil in zatrdil, da Rusija ne bo prva uporabila jedrskega orožja.

Guterres je medtem opozoril, da je človeštvo le za en nesporazum, en napačen izračun, oddaljeno od jedrskega uničenja. Zaradi vojne v Ukrajini ter napetosti na Korejskem polotoku in na Bližnjem vzhodu se svet sooča z jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne, je opozoril.

Tudi japonski premier Fumio Kishida je na konferenci izpostavil rusko grožnjo in ponovil nujnost sveta brez jedrskega orožja. Med pobudami v to smer je napovedal oblikovanje sklada za izobraževanje mladih in bodočih voditeljev o nevarnosti jedrskega orožja.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je medtem zaskrbljena zaradi ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje, ki naj bi bila popolnoma izven nadzora. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1