Tujina

Ukrajinski lokalni svetnik sredi sestanka odvrgel tri ročne bombe

Kijev, 16. 12. 2023 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
0

Ukrajinski lokalni svetnik v vasi Kerecki na skrajnem jugozahodu države je v petek sredi sestanka sprožil tri ročne bombe, pri čemer je bilo ranjenih skoraj 30 ljudi, je sporočila ukrajinska policija, ki je sprožila preiskavo zaradi suma terorizma. Smrtnih žrtev ni bilo, več ranjenih je v kritičnem stanju. Ponoči je bilo sicer več ukrajinskih regij tarča novega ruskega napada z brezpilotnimi letalniki. Zračna obramba je večino dronov sestrelila, so sporočile letalske sile, pri čemer o morebitnih žrtvah ali škodi napadov niso poročale. Tarča napadov z ukrajinskimi droni so bile tudi nekatere obmejne ruske regije

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska policija je v petek na omrežju Telegram objavila posnetek, ki prikazuje moškega v črni obleki, kako sredi sestanka med burno razpravo vstopi v dvorano lokalne upravne enote v vasi Kerecki in iz žepov izvleče tri ročne bombe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški je ročne bombe vrgel na tla sredi dvorane, kjer so eksplodirale. Dvorano so nato v hipu napolnili gost dim, kriki in kaos.

Po navedbah policije je bilo v incidentu ranjenih 26 ljudi, kakih pol ducata jih je v kritičnem stanju. Vzrok za njegovo početje za zdaj ni znan.

Ukrajinska varnostna služba SBU je sprožila preiskavo zaradi suma terorizma, policija pa preiskuje sum ilegalnega posedovanja orožja. Veliko Ukrajincev sicer brez težav pride do orožja, zlasti od začetka ruske invazije februarja lani.

Rusija in Ukrajina poročata o novih napadih z droni

Po navedbah ukrajinskih letalskih sil so bili tarča ruskih napadov z droni prestolnica Kijev ter regiji Herson in Hmeljnicki. Skupno so ruske sile izstrelile 31 dronov tipa šahed, pri čemer jih je 30 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so v prestolnici odjeknile eksplozije.

Uničenje pred enim od blokov v Kijevu
Uničenje pred enim od blokov v Kijevu FOTO: AP

O napadih z droni so poročale tudi ruske oblasti. V dveh urah je zračna obramba nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, sestrelila 26 dronov, je v petek sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem je dodalo, da so v regiji Kursk sestrelili šest ukrajinskih dronov.

Napade je potrdil tudi guverner regije Kursk Roman Starovojt in prebivalce območja pozval, naj ostanejo mirni. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da je Ukrajina v zadnjih 24 urah izvedla 41 napadov na regijo. V ukrajinskem bombardiranju okupirane regije Herson pa je po navedbah ruskih oblasti umrla ena oseba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3