Tujina

Ukrajinsko smučišče Bukovel: zatočišče pred vojnimi grozotami

Bukovel, 07. 03. 2023 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
1

Daleč stran od bojišča leži ukrajinsko zimsko letovišče Bukovel, ki je kljub vojni, ki divja v državi, odprto skozi vso zimo. Bukovel je največje smučišče v Ukrajini, saj ponuja 75 kilometrov prog ter 17 različnih vlečnic. Smučišče ostaja odprto predvsem zato, da ljudem, ki so ostali v domovini, ponuja vsaj nekaj možnosti, da za nekaj trenutkov odmislijo vojno in okusijo nekaj normalnosti.

Smučišče Bukovel leži na zahodu Ukrajine, v Karpatih, obkroža pa ga gost borov gozd. Smučišče ponuja več različnih težavnostnih prog, v marcu, ko so temperature narasle, pa proge zasnežujejo s pomočjo snežnih topov, ki jih poganjajo generatorji.

Smučišče Bukovel je za mnoge edini odmik od vojne.
Smučišče Bukovel je za mnoge edini odmik od vojne. FOTO: Profimedia

Novinarka Euronewsa je obiskala priljubljeno smučišče in se pogovarjala z nekaterimi obiskovalci. Smučarka Lilija, Ukrajinka, ki dela kot prevajalka v angleški jezik, je tokrat prvič v Bukovelu in je nad smučanjem navdušena. Skupaj z osemletno hčerko in možem so v smučarsko letovišče prispeli iz regije Sumi na severovzhodu Ukrajine, ki je od ruske meje odmaknjena zgolj 20 kilometrov. Za smučanje so se odločili, ker upajo, da bodo vsaj za nekaj dni lahko pozabili na grozote vojne. "Kljub temu, da smo daleč stran od bojišča, pa me telefon vsaj štirikrat na dan opozori, da v domačem kraju odzvanjajo sirene, ki opozarjajo pred napadi," pripoveduje.

Inštruktor smučanja Bogdan Nakonečni opozarja, da je kljub normalni podobi smučišča – odprti so lokali, odmeva glasna glasba ter navdušujoči glasovi smučarjev – vzdušje vendarle zaznamovano z vojno. "Utrip je drugačen," pravi 26-letnik, ki v Bukovelu dela že tri leta. "Letos je prišlo precej manj obiskovalcev, tisti, ki so prišli smučat, pa so veliko bolj čustveno doživljali smuko in bolj cenili trenutke stran od bojišč," pripoveduje.

Trenutek romantike na sedežnici smučišča Bukovel.
Trenutek romantike na sedežnici smučišča Bukovel. FOTO: Profimedia

Večina obiskovalcev na smučišču so ženske in otroci, tem pa se pridružijo kdaj pa kdaj tudi moški, ki si lahko privoščijo kratek dopust od bojevanja.

Se pa tudi na smučišču kdaj pa kdaj oglasijo sirene, ki svarijo pred zračnimi napadi, a običajno žičnic ne ustavijo in ljudje ne prekinejo smučanja. Vendarle se tu počutijo varne, kolikor se v državi, kjer že dobro leto traja vojna, sploh lahko počutijo varne.

Pred vojno je bilo domačih gostov zgolj slaba tretjina, zdaj tujih gostov ni. 

Največ gostov na smučišču predstavljajo ženske in otroci.
Največ gostov na smučišču predstavljajo ženske in otroci. FOTO: Profimedia

Ko se je vojna začela, so Rusi v bližini Kijeva uničili skladišče smučarske opreme, ki ga je imelo smučišče. Nove opreme niso uspeli pridobiti, saj jim tuji dobavitelji ne želijo dostaviti opreme, ker se bojijo, da jim je ne bodo mogli plačati. Kar so uspeli ohraniti, je na voljo obiskovalcem. Teh sicer ni veliko, zato so hoteli in restavracije precej prazni, a vseeno upravitelj smučišča verjame, da si bo Ukrajina po zmagi nad Rusijo hitro opomogla in bo smučarsko letovišče polno zasedeno kot pred začetkom konflikta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni