Tujina

Umori, ugrabitve, odkupnine: policija preprečila načrte kriminalne združbe

Brasilia, 23. 03. 2023 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilska policija je razkrinkala načrte kriminalne združbe, ki je nameravala ubiti ali ugrabiti več politikov in drugih znanih osebnosti. Preiskava se je končala z akcijo, ki je hkrati potekala v različnih delih države, za zapahi pa se je znašlo devet osumljencev. Kdo naj bi bili njihove tarče, sicer ne razkrivajo, je pa ugleden senator, ki velja za poosebljenje boja proti korupciji, sam sporočil, da se je z družino znašel med njimi.

Brazilska policija
Brazilska policija FOTO: AP

Brazilska policija je z veliko akcijo, ki je hkrati potekala v prestolnici Brasilii in še petih zveznih državah, preprečila načrtovane umore in ugrabitve javnih osebnosti. Izvedli so 24 racij in prijeli devet oseb. 

Bile naj bi del kriminalne združbe, ki je nameravala umoriti ali pa ugrabiti več politikov in drugih vidnih posameznikov in zanje zahtevati odkupnino. Imen domnevnih tarč sicer ne policija ne pravosodni minister Flavio Dino, ki je prek Twitterja obveščal o dogajanju, nista sporočila, je pa zato ugledni senator in nekdanji sodnik Sergio Moro sam razkril, da se je z družino znašel med njimi. 

V zapisu na družbenem omrežju je obtožil najmočnejšo brazilsko kriminalno skupino, znano po kraticah PCC, ki naj bi imela z njim še neporavnane račune. V letih 2019 in 2020, ko je zasedal mesto ministra za pravosodje, je namreč odredil premestitev več njihovih najpomembnejših članov, tudi vodje skupine, v najstrožje varovane zapore. 

Skupina ima okoli 30 tisoč članov, vpletena pa je bila tudi v odmevni umor paragvajskega tožilca, zadolženega za primere, povezane z organiziranim kriminalom, Marcela Peccija. Ubili so ga med medenim mesecem v letovišču v Kolumbiji. Pecci je preiskoval pranje denarja in korupcijo, ki je segala visoko proti političnemu vrhu. 

S podobnim delom se je proslavil tudi Moro, nekdanji sodnik. Leta 2014 je prevzel vodenje primera, znanega kot Operacija avtopralnica. Kar se je začelo kot preiskovanje pranja denarja, se je razvilo v največji korupcijski škandal, odkrili so zlorabe javnih sredstev in podkupovanje, v katero je bila vpletena vrsta pomembnih politikov. Preiskavo so vodili po vzoru italijanskih "Čistih rok", na veliko presenečenje Brazilcev, ki so vajeni, da podobni primeri ne dočakajo epiloga, pa se je Moro odzval hitro in odločno. Odredil je dodatne preiskave, aretacije in zaslišanja osumljencev ter zadevo pripeljal do sodišč in obsodb. Do konca leta 2017 je bilo na zaporne kazni obsojenih kar 175 oseb. Moro je postal obraz brazilskega boja proti korupciji in izjemno priljubljen med sodržavljani, hkrati pa osovražen v kriminalnih krogih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
9 :), če bi jih 9000 bi še bilo kj upanja, tak bo pa počasi kot mehika postala.
zurc
23. 03. 2023 09.40
+7
tudi mi gremo po tej poti,čedalje več neveljavnih dokazov na sodiščih,več poguma in manj straha (ali nič) pred policijo,ki tudi čedalje bol miži (etnične skupine ljudi)
IKOSS
23. 03. 2023 10.17
+2
Če je edini, ali poglavitni vzrok za neodločanje potencialnih storilcev kaznivih dejanj za izvedbo teh le, oziroma predvsem bojazen pred sankcijo, potem postane nujnost izredna rast represivnih organov. Ne nazadnje njihova militarizacija. Le tako je namreč moč zagotavljati učinkovit pregon kriminalcev. Uspešen in učinkovit pregon storilcev kaznivih dejanj je sicer družbeno pomemben dejavnik, ni pa na tem moč, oziroma smiselno temeljiti zagotavljanja varnsoti v določenem okolju! Kot že mnogokrat zapisano, mora ta temeljiti na ukrepih primarne ravni, kot je uspešna socializacija mladih, izobrazba, ipd. Torej ukrepi, ki ustvarjajo pogoje za vzpostavitev ustreznih temeljnih osebnih vrednsot.
zurc
23. 03. 2023 15.13