Tujina

Umorili županskega kandidata, dan pozneje je bil izvoljen

Quito, 07. 02. 2023 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kandidat za župana v Ekvadorju, ki je bil umorjen le nekaj ur pred odprtjem volišč, je zmagal na lokalnih volitvah v mestu Puerto López. 41-letnega Omarja Menéndeza so ustrelili napadalci, ki so v soboto vdrli v sobo, kjer je bil s sodelavci kampanje. V napadu je bil ubit tudi najstnik. Storilci so na begu, policija motiv za atentat še preiskuje. Država se sicer spopada z naraščajočim valom kriminala, volivci pa so na referendumu zavrnili spremembe ustave, ki bi omogočile izročitve Ekvadorcev v ameriške zapore.

Volitve v Ekvadorju
Volitve v Ekvadorju FOTO: AP

Občinske volitve so potekale med naraščajočim valom kriminala, saj nasilne združbe preprodajalcev mamil krepijo vpliv v tej južnoameriški državi, piše BBC. Menéndez ni bil edini politik, ki je bil umorjen v času priprav na volitve. Le dva tedna prej je bil ustreljen tudi kandidat za župana obalnega mesta Salinas Julio César Farachio.

Policija je v tem primeru aretirala osumljenca Farachiovega umora, ki je pred tem grozil 45-letnemu kandidatu. Pred kratkim je bil izpuščen iz zapora po prestani kazni zaradi trgovine z mamili, poročajo lokalni mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V primeru umora Omarja Menéndeza, čigar napadalci so pobegnili z motorjem, do zdaj še niso aretirali nikogar. Pričakovati je, da bo umorjenega politika na županskem mestu, kamor so ga volivci postavili dan po smrti, zamenjal član njegove stranke.

Zavrnili spremembo ustave

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je oba umora ostro obsodil. V nedeljo so volivci odločali tudi o spremembi ustave, eden od Lassovih predlogov je izročitev Ekvadorcev, ki so povezani z mednarodnim organiziranim kriminalom, v tujino, če jim v drugi državi grozi sojenje ali so bili že obsojeni v odsotnosti.

Ker so zapori v Ekvadorju prenatrpani zaradi nedavnega vala kriminala, nekateri uradniki trdijo, da bi bila izročitev obsojenih kriminalcev v strogo varovane zapore v ZDA varnejša in cenejša možnost za ekvadorski pravosodni sistem.

Referendum v Ekvadorju
Referendum v Ekvadorju FOTO: AP

Sosednja Kolumbija je ustavo na ta način spremenila že leta 1997 in od takrat v ZDA poslala številne razvpite mamilarske vodje. Kolumbijske oblasti pravijo, da ti prestajanje kazni v ameriškem zaporu, kjer nimajo nobenih vezi in nimajo vpliva na paznike ter direktorje zaporov, vidijo kot posebno strogo kazen.

Toda predlog za spremembo ekvadorske ustave, ki bi omogočila tovrstno izročitev tudi Ekvadorcev, ni bil sprejet, 51 odstotkov volivcev ga je zavrnilo.

Predsednik Lasso je dejal, da priznava rezultat. "Ko ljudje spregovorijo, je naša dolžnost, da to analiziramo, razumemo in sprejmemo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
07. 02. 2023 19.59
+1
..pa zakaj se spominjam Krambergerja..
flojdi
07. 02. 2023 20.00
+1