Tujina

V velikem požaru blizu Dubrovnika umrl 42-letni gasilec

Orašec/Zaton, 01. 08. 2022 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri gašenju požara, ki je v nedeljo okoli poldneva izbruhnil nad vasjo Ljubač pri Dubrovniku, je umrl gasilec iz Orašca, član dubrovniških gasilcev. Preiskava še poteka, dubrovniški župan Mato Franković pa je za 2. avgust, ko bo potekala spominska slovesnost za umrlega gasilca, razglasil dan žalovanja. Sožalje sta njegovi družini izrekla tudi vrh gasilske skupnosti in vrh države. "Gasilec za vedno živi v srcih tistih, ki jih je rešil," je dejal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Goran Komlenac je bil poklicni gasilec 21 let in dva meseca, še pred tem pa se je z požari boril kot član prostovoljno gasilsko društvo Orašac.

Komlenac naj bi bil tega usodnega dne po poročanju hrvaškega Telegrafa v skupini gasilcev, ki so jo v nekem trenutku obkrožili ognjeni zublji. Ko so opazili, da se jim ogenj hitro bliža, so ukazali umik. Okoliščine, v katerih je umrl, še niso znane, okoli 60 gasilcev z dubrovniškega območja pa se je ob pomoči kar štirih gasilcev skoraj vso nedeljo z nadčloveškimi napori borilo z ognjeno stihijo, ki je dosegla prve hiše v kraju Ljubač, in grozila, da se bo razširila proti Orašcu in Zatonu. Ponoči so požar, ki so ga gasili, obvladali, še vedno pa dežurajo in sanirajo prostor, poročajo hrvaški mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Grem naprej, poskusil bom pogasiti," je njegove zadnje besede razkril Stjepko Krilanović, poveljnik gasilske enote, v kateri je služil Komlenac.

Sožalje sta njegovi družini izrekla vrh gasilske skupnosti in vrh države. "V teh težkih časih za hrvaško gasilstvo v imenu Hrvaške gasilske zveze in v svojem imenu izrekam iskreno sožalje družini in sodelavcem prezgodaj preminulega gasilca. Gasilec za vedno živi v srcih tistih, ki jih je rešil," je dejal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Družini je bila obljubljena pomoč. Poteka skupna preiskava policije in okrožnega državnega tožilstva o vzrokih smrti 42-letnega gasilca. Krilanović je sicer za dnevnik.hr povedal, da so se mu okoliščine požara zdele sumljive, saj da je ogenj izbruhnil z dveh različnih krajev, ki sta med seboj oddaljena le kakšnih 50 metrov. 

"Tako smo povedali MUP-u, takoj ko smo prispeli na kraj požara, smo opazili, da je ogenj izbruhnil z dveh različnih krajev, ki sta med seboj oddaljena kakšnih 50 metrov. Torej obstajal je določen namen zanetiti požar, in upam, da bo preiskava učinkovita," je dejal Krilanović.

Spominsko slovesnost za Gorana Komlenca bo v torek, 2. avgusta, dubrovniški župan Mato Franković pa je na ta dan razglasil za dan žalovanja. Zastave Republike Hrvaške, Dubrovniško-neretvanske županije in mesta Dubrovnik bodo spuščene na vseh stavbah, kjer se nahajajo državni organi in organi enot lokalne in regionalne (regionalne) samouprave, ter stavbah. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
02. 08. 2022 09.31
+2
Tovariš,počivaj v miru.
motorist_mb
02. 08. 2022 08.01
+4
Sožalje svojcem ampak zakaj šel sam naprej???