Tujina

Umrl je dolgoletni ameriški republikanski senator John Warner

Alexandria, 26. 05. 2021 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 94. letu starosti je zaradi odpovedi srca umrl dolgoletni republikanski senator John Warner iz ameriške zvezne države Virginia. V zveznem senatu, kjer je bil eminenca na področju obrambne in zunanje politike, je od leta 1979 do leta 2009 odslužil pet šestletnih mandatov. Umrl je doma v Alexandrii v Virginiji.

Warner, ki je vodil senatni odbor za obrambo, se je tako kot pokojni John McCain iz Arizone spopadel tudi z republikanskimi predsedniki, če se ni strinjal z njihovo politiko. Georgea Busha mlajšega je kritiziral zaradi vodenja vojne proti Iraku in ga že leta 2007 pozval, naj od tam umakne ameriške vojake.

John Warner
John Warner FOTO: Dreamstime

Veljal je za enega redkih republikancev, ki je bil sposoben prestopiti strankarske bregove, pri čemer so ga bolj kot strankarska ideologija vodila načela in zdrava pamet. Tako se ni bal podpreti ukrepov za večji nadzor nad orožjem, nekoč pa je podprl tudi vladno financiranje pravice do splava. Leta 1994 je odrekel podporo republikanskemu kandidatu za senat Oliverju Northu, ki je v vladi Ronalda Reagana prodajal orožje Iranu in denar pošiljal desničarjem v Srednjo Ameriko.

Demokratski senator iz Virginije Tim Kaine je družini pokojnega izrazil sožalje in Warnerja imenoval za resničnega gospoda. Večkrat ga je vprašal za nasvet, ker je vedel, da bo odgovor iskren, brez ideologije. "Warner je bil kulturen in dostojanstven v svoji politiki v času, ko je ta postajala vse manj kulturna in dostojna," je sporočil demokratski kongresnik iz Virginije Gerry Connolly.

John Warner se je s 17 leti prijavil za služenje v mornarici v času druge svetovne vojne, kasneje pa se je udeležil tudi Korejske vojne. V vladi predsednika Richarda Nixona je bil od leta 1972 do leta 1974 sekretar mornarice. Warner je podpiral Slovenijo na poti v Nato, najbolj slaven pa je bil seveda kot šesti soprog igralke Elizabeth Taylor.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Don Jr.
26. 05. 2021 19.19
+0
TRUMP 2020&20124 ..prihaja...