Tujina

Umrl je Milan Bandić

Zagreb, 28. 02. 2021 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F., STA
Komentarji
0

V noči na nedeljo je zaradi posledic srčnega infarkta v 66. letu starosti umrl zagrebški župan Milan Bandić.

Milan Bandić
Milan Bandić FOTO: Bobo

Novico o njegovi smrti je za 24sata potrdil njegov dolgoletni sodelavec, zdravnik Zvonimir Šostar. V jutranjih urah pa je sporočilo za javnost poslala tudi zagrebška mestna uprava. "Z žalostjo obveščamo naše someščane, sodelavce, prijatelje ter zagrebško in hrvaško javnost, da je danes, 28. februarja, v starosti 66 let zaradi srčnega infarkta umrl župan mesta Zagreb, Milan Bandić."

Bandić je imel že dolgo zdravstvene težave. Leta 2003 je preživel hudo kap. Pred tremi leti so mu vstavili stent, junija lani mu je postalo slabo, nato pa je bil hospitaliziran. Imel je tudi pljučno embolijo in več operacij,  zadnja pa je bila operacija glasilk.

Milan Bandić se je rodil leta 1955 v zaselku v občini Grude v današnji Bosni in Hercegovini. Po končani gimnaziji in osnovni šoli, ki ju je obiskoval v Grudah, je odšel študirat v Zagreb, kjer je kasneje diplomiral na fakulteti za politične vede. Med študijem je honorarno pomagal raztovarjati sladkor in premog ter ometavati fasade mestnih zgradb. Po fakulteti je odslužil vojaški rok in se zaposlil v zagrebškem Ledu.

Prvič je bil izvoljen za župana na predčasnih volitvah leta 2000. Kljub aferi, v kateri se je znašel, ker je poskušal podkupiti policista, ki ga je ujel med vožnjo pod vplivom alkohola, je bil v letih 2005 in 2009 znova izvoljen za župana. Na volitvah junija 2013 je bil kot neodvisni kandidat petič izvoljen za župana Zagreba, njegova lista pa je posamezno dobila največ sedežev v mestni skupščini. Na volitvah junija 2017 je bil Bandić že šestič izvoljen za župana Zagreba. 

Hrvaška prestolnica se je v času njegovega županovanja temeljito modernizirala, posodobil je javni promet, med drugim vpeljal številne gradbene projekte. Vendar pa je bil Bandić tudi kontroverzen župan, njegovo županovanje so zaznamovale številne afere. Proti njemu je bilo vloženih okoli 250 kazenskih ovadb, vendar pa ga sodišče ni nikoli obsodilo.

Bandić je bil populistični politik, ki je žalil politične nasprotnike, grozil novinarjem, preziral ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leta 2008 je ultradesničarskega rock pevca Marka Perkovića - Thompsona povabil na nastop na osrednjem trgu v Zagrebu. Tik pred izbruhom pandemije je lani 20.000 državljanov protestiralo proti njegovi vladavini.

Njegova klientelistična mreža, ki naj bi segala v najvišje politične kroge, sodstvo in policijo, je veljala za legendarno, poroča dpa. Sam je nekoč v polemiki z namestnikom ministra za notranje zadeve dejal: "V policiji imam več prijateljev kot vi. Ne bom vam dovolil, da me preiskujete."

Do volitev, ki bodo maja, bo Zagreb vodila namestnica župana, Jelena Pavičić Vukičević.

Sožalje ob Bandićevi smrti so danes izrekli najvišji hrvaški politični predstavniki, med njimi predsednik Zoran Milanović. Premier Andrej Plenkovič je zapisal, da je po dveh desetletjih Bandić zapustil številne projekte, ki so prispevali k razvoju Zagreba in njegovi prepoznavnosti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je dejal, da je s svojim prepoznavnim slogom in delom pustil pečat na generacijah Zagrebčanov, poroča Hina.

Bandića se bomo spominjali kot politika z nespornim talentom za populizem, pa so sporočili iz njegove bivše stranke SDP in dodali, da njegov način upravljanja Zagreba danes odhaja v zgodovino.

Milan Bandić je bil poročen in je imel enega otroka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1