Tujina

Umrl je zaslužni papež Benedikt XVI.

Vatikan, 31. 12. 2022 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Vatikana so sporočili, da je v 96. letu umrl zaslužni papež Benedikt XVI. Njegovo zdravstveno stanje je bilo že več mesecev zelo slabo. Umrl je le nekaj dni po tem, ko je papež Frančišek pozval k molitvi zanj. Pogreb bo 5. januarja.

Iz Vatikana so sporočili, da je v 96. letu umrl zaslužni papež Benedikt XVI. Njegovo zdravstveno stanje se je v zadnjih dneh močno poslabšalo. Poslovil se je v svoji rezidenci v samostanu Matere Cerkve, kamor se je preselil po svojem odstopu leta 2013. "Z veliko žalostjo vas obveščamo, da je danes ob 9.34 v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu umrl zaslužni papež Benedikt XVI.," je zapisal tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

Kot je dodal, se bodo lahko verniki od pokojnega Benedikta lahko poslovili od ponedeljka dalje, ko ga bodo prepeljali v Baziliko svetega Petra.

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. FOTO: AP

Zdravje zaslužnega papeža se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve.

Vatikan podrobnosti o njegovem stanju v tem času ni podal, sporočil je le, da je njegovo slabše zdravje posledica starosti. 

Pogreb bo 5. januarja, vodil ga bo Frančišek

Od ponedeljka bo krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega, so sporočili iz Vatikana.

Tam bo papež ostal do četrtka, 5. januarja, ko ga bodo pokopali. Pogrebne slovesnosti pa bo vodil papež Frančišek, so tekom dneva sporočili iz Vatikana. 

Odstopil kot prvi papež po skoraj 600 letih

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je Ratzinger izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška. Benedikt se je s položaja umaknil zaradi slabega zdravja.

Vrstijo se odzivi

Na novico o smrti se je že odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca. "Ob koncu življenja zaslužnega papeža Benedikta XVI. smo hvaležni za njegov zgled vere in predanosti pri opravljanju papeške službe ter vse njegovo delo," je zapisal predsednik konference Andrej Saje

Poklonilu so se mu tudi vidnejši slovenski, evropski in svetovni politiki, med drugim predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, Britanski premier Rishi Sunak in italijanska premierka Giorgia Meloni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3