Tujina

Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Bruselj, 11. 01. 2022 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, D.L., STA, K.K.
Komentarji
0

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl v starosti 65 let, je sporočil njegov predstavnik za odnose z javnostmi Roberto Cuillo. Sassoli je bil hospitaliziran v bolnišnici od 26. decembra zaradi resnih zapletov, ki jih je povzročila okvara imunskega sistema. Po smrti Sassolija vodenje parlamenta začasno pripada prvi podpredsednici Metsoli.

David Sassoli je ob 1.15 umrl v bolnišnici v Italijanskem Avianu, uro in datum pogreba bodo sporočili v kratkem, je še dodal Roberto Cuillo.

Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je David Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Umrl je David Sassoli
Umrl je David Sassoli FOTO: Bobo

Sassoli, ki je prihajal iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

Kdo bo parlament vodil začasno?

Po smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija se odpira vprašanje, kdo bo do izvolitve novega predsednika prevzel dolžnosti. Glede na pravila naj bi funkcijo začasno opravljala prva podpredsednica Roberta Metsola. Maltežanka iz EPP se sicer poteguje za novo predsednico parlamenta, izvoljena bi bila lahko že prihodnji torek.

Kaj se zgodi v primeru smrti predsednika parlamenta, ureja 20. člen poslovnika Evropskega parlamenta. Ta določa, da v primeru, da se "sprosti položaj predsednika, do izvolitve novega predsednika funkcijo predsednika opravlja podpredsednik po prednostnem vrstnem redu". V tem primeru bi torej Sassolija do izvolitve novega predsednika zamenjala prva podpredsednica Metsola.

To je sicer prvič v zgodovini Evropskega parlamenta, da je predsednik te institucije umrl v času svojega mandata, so pojasnili v tiskovni službi parlamenta.

Če bo izvoljena, bo Metsola tretja ženska na čelu Evropskega parlamenta. Pred njo sta ta položaj zasedali Francozinji Simone Veil (1979-1982) in Nicole Fontaine (1999-2002).

Svojo kandidatko ima tudi Levica, in sicer špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel je dva otroka.

Sožalja po izgubi "iskrenega in strastnega Evropejca"

Sožalja prihajajo iz vsega sveta. "Globoko smo užaloščeni zaradi izgube velikega Evropejca in ponosnega Italijana," so zapisali v Evropski komisiji, Njena predsednica Ursula von der Leyen je družini med prvimi izrekla sožalje. Zapisala je, da je izredno užaloščena zaradi smrti velikana: "David Sassoli je bil strasten novinar, izjemen predsednik Evropskega parlamenta in v prvi vrsti dober prijatelj. Počivaj v miru, dragi David." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je družini sožalil ob izgubi "iskrenega in strastnega Evropejca". "Že zdaj nam manjkajo njegova toplina, njegova velikodušnost, prijaznost in nasmeh," je dodal. V Evropskem svetu pa so zapisali, da bodo zastave EU v njegovo čast spuščene na pol droga. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je o Sassoliju zapisal, da je bil močan glas za demokracijo in sodelovanje med Natom in EU. "Moje najgloblje sožalje njegovim najbližjim, Evropskemu parlamentu in celotni družini EU," je dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je družini izrazil sožalje.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je zapisal, da "smo užaloščeni ob novici o smrti Davida Sassolija". "V teh težkih časih so naše misli in molitve z njegovo družino in prijatelji," je še navedel slovenski premier.

"Predsednik Evropskega parlamenta David Maria Sassoli je bil predan zagovornik ideje Evropske unije kot edinstvene politične povezave, ki svobodo, varnost in blaginjo zagotavlja vsem svojim državljanom. Iskrene sožalje izrekam njegovi družini in Evropskemu parlamentu," je zapisal predsednik DZ Igor Zorčič.

Odzvala se je tudi predsednica SD Tanja Fajon, sicer Sassolijeva kolegica v politični skupini socialistov (S&D) v Evropskem parlamentu.Zapisala je, da je Evropski parlament izgubil resničnega voditelja, demokracija in vladavina prava pa sta izgubili prvaka. Izrekla je sožalje družini. "Grazie, Presidente, za tvojo neomajno vero v združeno Evropo ter vse, kar si dobrega storil za Evropo in za vse nas," je sporočil Milan Brglez (S&D/SD).

Evropska poslanka Ljudmila Novak pa je zapisala, da je Sassoli trdno verjel v združeno Evropo, kjer je demokracija osrednja vrlina. "Kot nekdanji novinar je bil odločen zagovornik svobode izražanja," je dodala.

Prav tako z obžalovanjem sta se že odzvala evroposlanca Klemen Grošelj in Irena Joveva (Renew/LMŠ). "Žalosten dan za Evropski parlament in EU, ob mnogo prezgodnji smrti izpričanega in odločnega borca za boljšo Evropo, v teh za nas vse in našo institucijo zahtevnih časih," je zapisal Grošelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3