Tujina

Bitko s koronavirusom izgubila znana hrvaška žvižgačica Ankica Lepej

Zagreb, 18. 01. 2022 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 73. letu starosti je umrla znana žvižgačica Ankica Lepej, ki je razkrila enega največjih škandalov v dobi nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Po poročanju hrvaških medijev je izgubila bitko s koronavirusom.

Novico o njeni smrti je potrdila njena dolgoletna odvetnica Vesna Alaburić, poroča Dnevnik.hr.

Prek družbenega omrežja Facebook pa se je od nje z ganljivim zapisom poslovila tudi aktivistka za človekove pravice Sanja Sarnavka. "Izvedela sem, da Ankica Anita Lepej, naša pogumna in dobra sodržavljanka, ni uspela premagati koronavirusa. Hudo mi je. Pokazala je, kako ljubiti svojo domovino. Svoje dejanje državljanskega poguma je drago plačala, a tega ni nikoli obžalovala ali odnehala opozarjati na krivice. Bili sva si blizu. Zbogom, draga Ankica," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lepejeva je bila bančna uslužbenka, ki je leta 1998 medijem razkrila podatke o nepojasnjenem denarju na bančnem računu soproge takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Ankica Tuđman je imela na Zagrebački banki 210 tisoč mark in 15 tisoč dolarjev, ki jih nekdanji predsednik na svoji premoženjski kartici ni nikoli prijavil, poroča Jutranji list.

Konec septembra 1998 je predsednik Tuđman v skladu z Zakonom o obligacijskih razmerjih in pravicah državnih funkcionarjev objavil svojo premoženjsko kartico, na kateri je pisalo, da ima v lasti le družinsko hišo, zbirko slik in star osebni avtomobil iz leta 1990. Njegova žena Ankica naj bi imela v lasti le osebni avtomobil in nobenih drugih premičnin pomembnejše vrednosti ali pa delnic in deležev v podjetjih.

Bančni računi, ki jih je Lepejeva razkrila Jutarnjemu listu, pa so pokazali nekaj povsem drugega. 24. marca istega leta je namreč predsednikova žena na račun položila 210.000 nemških mark in 15.740 ameriških dolarjev.

Lepejevo so brez odpravnine in 11 mesecev pred upokojitvijo odpustili, proti njej so sprožili tudi kazenski postopek. A kot je večkrat povedala v intervjujih, svoje odločitve ni nikoli obžalovala. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1