Tujina

Uničenje v Gazi: kot bi izbrisali celotno Ljubljano

Gaza, 01. 12. 2023 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kupi ruševin, kjer so bile prej stanovanjske soseske, razorana zemlja, kjer so še pred dvema mesecema prebivalci Gaze imeli obdelovalne površine. 50 dni zračnih napadov in kopenske ofenzive je povsem razdejalo eno najgosteje naseljenih območij na svetu. Nova analiza, ki so jo opravili pri BBC, kaže, da je bilo poškodovanih ali uničenih 98 tisoč stavb.

Skupina strokovnjakov je za BBC na podlagi satelitskih slik in posnetkov z droni analizirala uničenje po mesecu in pol bombardiranja območja Gaze. Ugotovitve so pretresljive. Ocenili so, da je bilo do sklenitve premirja, ki zdaj žal že ne velja več, poškodovanih ali porušenih kar 98 tisoč stavb. 

To je toliko, kot bi izbrisali Ljubljano. In več.  V našem glavnem mestu je namreč po podatkih iz leta 2021 103.939 stanovanjskih enot. Torej stanovanj, v primeru Gaze govorimo o celotnih večinoma večstanovanjskih stavbah. 

Čeprav bombe padajo po celotnem območju Gaze, je najhuje na severnem delu, ki je tudi najgosteje naseljen. Tam je namreč istoimensko mesto, kjer je pred napadi na območju, primerljivem z Ljubljano, bivalo dvakrat več ljudi. Skoraj 600 tisoč.  

Izrael je 12. oktobra po petih dneh napadov sporočil, da so na območje Gaze odvrgli 6000 bomb, ki so skupaj tehtale 4000 ton. Takrat je število mrtvih doseglo 1400, danes jih je že več kot 15 tisoč. Po pisanju palestinske tiskovne agencije Wafa je med njimi 6500 otrok in 3000 žensk. 

Izrael vseskozi trdi, da je bil to center delovanja Hamasa, njegovi pripadniki pa da se skrivajo med civilisti. In tako so bombe ob le rahlem negodovanju sveta kar 50 dni neprekinjeno padale po stanovanjskih soseskah, šolah, bolnišnicah, mošejah, parkih ... 

Med prvimi cilji napadov sta bila Beit Lahia in Beit Hanoun, mesti na severu oziroma severovzhodu območja Gaze. Od njiju ni ostalo veliko. Satelitski posnetki, ki jih je objavil BBC, prikazujejo stanje pred napadi in po njih. Več kot pol Beit Lahie, mesta z okoli 90 tisoč prebivalci, je porušenega do tal, izraelska vojska pa si je z buldožerji čez polja in ruševine utrla novo pot. Obdelovalne površine v okolici so razorane, nasadi oljk posekani. 

V bližnjem Beit Hanounu, kjer je pred ofenzivo živelo 36 tisoč ljudi, je izraelska vojska samo v prvem dnevu napadla 120 ciljev. Za lažjo predstavo: Beit Hanoun je po številu prebivalcev primerljiv s Celjem. 

Po tednu dni neprestanega bombardiranja severa je izraelska vojska prebivalce začela pozivati, naj se umaknejo na jug. Začel se je pravi eksodus, več sto tisoč ljudi se je pomikalo proti domnevno bolj varnemu delu te palestinske enklave. A so jih že kmalu bombe dosegle tudi tam. 

V Khan Younisu, največjem mestu na jugu območja Gaze, je po analizi BBC uničenih ali poškodovanih 15 odstotkov stavb. Opozorili so tudi na begunsko taborišče, zdaj že malo mesto, Nuseirat ob obali Sredozemskega morja, ki je bilo prav tako cilj številnih napadov. Najnovejše fotografije pa kažejo, kako je v času prekinitve ognja med ruševinami spet steklo vsakdanje življenje. 

Živahna tržnica v Nuseiratu v času prekinitve ognja
Živahna tržnica v Nuseiratu v času prekinitve ognja FOTO: Profimedia

Bližnje begunsko taborišče Shati je prav tako močno uničeno, marsikje ni niti sledu o stavbah, ki so tam stale še pred manj kot dvema mesecema. 

BBC ob tem opozori tudi na povsem razorano območje nekdanjega parka v mestu Gaza. Izrael trdi, da so ga uničili, ker ga je Hamas uporabljal za svoje parade. Fotografije, ki jih je na spletu našel BBC, pa prikazujejo zgolj otroke pri igri. 

Tokratna analiza je le ena v vrsti podobnih. Že v začetku novembra so oblasti v Gazi sporočile, da je popolnoma uničenih 40 tisoč stanovanjskih stavb in da je na območje padlo 32 tisoč ton eksploziva, je takrat poročala Al Jazeera. Le nekaj dni stara ocena Združenih narodov pa je celo še bolj črna od BBC-jeve. Poškodovanih naj bi bilo 234 tisoč, povsem uničenih pa 46 tisoč domov. 60 odstotkov vseh. 

Bombardiranje Gaze, ki mu je sledila kopenska ofenziva, se je začelo, potem ko je palestinsko oboroženo gibanje Hamas 7. oktobra navsezgodaj napadlo Izrael. Izraelske varnostne sile je napad presenetil, prvi dan je umrlo okoli 1200 Izraelcev, v glavnem civilistov, okoli 240 so jih pripadniki Hamasa zajeli kot talce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3