Ukrajina

Upokojeni ameriški general: Rusija bo svoje bojne sposobnosti izčrpala v desetih dneh

London/Kijev, 15. 03. 2022 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Ben Hodges, upokojeni general ameriške vojske, ocenjuje, da ruskim silam zmanjkuje časa, streliva in delovne sile. Meni, da bi lahko Rusija svoje bojne sposobnosti izčrpala že v desetih dneh. Po njegovem mnenju tako kažejo poročila o nizki morali med vojaki, dezerterstvu, nestrinjanju med ruskimi poveljniki in druge težave, s katerimi se sooča ruska vojska.

Ben Hodges, nekdanji general ameriške vojske
Ben Hodges, nekdanji general ameriške vojske FOTO: AP

"Rusom zmanjkuje časa, streliva in delovne sile," je za CBS News povedal upokojeni general Ben Hodges, ki je nekoč poveljeval ameriški vojski v Evropi. Svojo oceno utemeljuje na "odprtokodnih informacijah in lastnih izkušnjah". "Seveda se lahko motim, ampak menim, da moja ocena tudi v tem primeru ne bo daleč od resnice," je dejal. Meni namreč, da bi lahko Rusija svoje bojne sposobnosti izčrpala že v desetih dneh.

Pravi, da so kazalnik velikih težav v ruskih četah prav poročila o nizki morali med vojaki, nestrinjanju med ruskimi poveljniki, uporu na vsaj enem plovilu, dezerterstvu in tako naprej. "Vse to se je zgodilo že v prvih dveh tednih," je dodal Hodges.

Uničen ruski tank blizu Kijeva
Uničen ruski tank blizu Kijeva FOTO: AP

Z oceno nekdanjega generala se strinja tudi nekdanji svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost H. R. McMaster, ki pravi, da postajata tako ruski predsednik Vladimir Putin kot tudi ruska vojska vse bolj obupana. Njun obup da se ne kaže le v obstreljevanju humanitarnih koridorjev, temveč tudi v poskusu postavitve temeljev za morebitno uporabo kemičnega orožja, pravi in dodaja, da je to razlog za skrb. "To je resničen znak šibkosti. Mislim, da je Rusija, zlasti Putin, v resničnih težavah."

 V Ukrajini medtem divja že 20. dan vojne. Putin je ruskemu varnostnemu svetu prejšnji teden dejal, da je treba tujim prostovoljcem, ki se želijo boriti za Rusijo, to tudi dovoliti. "Če obstajajo ljudje, ki želijo ne za denar pomagati ljudem v Donbasu, jim moramo to tudi omogočiti in jim pomagati priti na konfliktno območje," je dejal. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice (SOHR), sirske nevladne skupine, se je za boj proti Ukrajini tako registriralo že več kot 40.000 Sircev. Skupina je sicer v ponedeljek povedala, da ni Sirije do zdaj zapustil še noben borec.

Tudi Ukrajina, katere oborožene sile so veliko manjše od ruskih, je poslala poziv tujim borcem. Nekateri so tudi že prispeli v državo.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.