Tujina

'Uporaba orožja se mora končati in oblikovati prostor za dialog'

London / Berlin, 08. 01. 2020 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / N.S.
Komentarji
42

Iz sveta se vrstijo obsodbe iranskega raketnega napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake. Nemška vlada je zavrnila tovrstno agresijo, iz Londona pa so sporočili, da je zaskrbljujoče poročilo o žrtvah. EU je napade označila za jasno zaostritev.

Več držav je danes že obsodilo iranski raketni napad na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake. Nemška vlada je zavrnila tovrstno agresijo in pozvala k umiritvi razmer, iz Londona pa so medtem še sporočili, da je zaskrbljujoče poročilo o žrtvah.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala h končanju nasilja.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala h končanju nasilja. FOTO: AP

Sedaj bo odločilnega pomena, da se razmere ne zaostrijo še bolj, je poudarila nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer. Nemška vlada namerava uporabiti vse kanale za umiritev razmer, ta poziv pa velja predvsem za Teheran, je dodala.

V Erbilu so tudi pripadniki Slovenske vojske, ki bodo začeli evakuacijo iz Iraka.

Ministrica je še potrdila, da v napadu ni bil ranjen noben nemški vojak. Bodo pa zahtevali, da se 13 osrednjih držav v mednarodni koaliciji v boju proti Islamski državi čim prej sestane in posvetuje o nadaljnjih korakih.

Namška vlada še razmišlja o tem, ali bi iz Erbila umaknili del enot. Te so sicer že umaknili iz oporišča Tadžija.

'Poročila o žrtvah zaskrbljujoča'

Obsodbe napada so prišle tudi iz Londona. "Obsojamo napade na iraški vojaški oporišči, ki gostujeta koalicijo - tudi britanske sile," je dejal britanski zunanji minister Dominic Raab. Ob tem je opozoril, da so zelo zaskrbljujoča poročila o žrtvah in uporabi balističnih raket.

Tudi britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da med njihovimi vojaki - v Iraku jih je okoli 400 - ni žrtev.

Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami na oporišči v Al Asadu in Erbilu ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo.

Nad zaostritvijo razmer je zaskrbljen tudi avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. "Logika oko za oko ne vodi nikamor. Kar trenutno potrebujemo, je dialog," je dejal.

Francija se je podobno kot druge države zavzela za umiritev razmer med Teheranom in Washingtonom. "Francija ostaja odločena, da deluje v smeri manjšanja napetosti in je v stiku z vsemi stranmi, da spodbuja zadržanost in odgovornost," je dodal zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Tudi francoski vojaki v iranskem napadu davi niso bili ranjeni.

Evropska unija je medtem označila raketne napade za jasno zaostritev konfrontacije. "Zadnji raketni napadi na letalski oporišči v Iraku, ki jih uporabljajo ameriške in koalicijske sile, med njimi evropske, so nov primer zaostrovanja in krepitev konfrontacije," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Po navedbah Teherana so napad izvedli v samoobrambi, iranska revolucionarna garda pa je pred tem sporočila, da je bil napad maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija. Ta je bil minuli petek ubit v ameriškem letalskem napadu na letališču v Bagdadu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je pozvala h končanju nasilja. "Uporaba orožja se mora končati in oblikovati prostor za dialog," je dejala po izrednem zasedanju o krizi glede Irana. Von der Leynova je še zagotovila pomoč EU pri tem, kot je na primer ohranitev odnosov s številnimi akterji v regiji. Ob tem je poudarila, da še vedno verjamejo v iranski jedrski sporazum iz leta 2015.

K umiritvi razmer je pozvala tudi Kitajska. "Nikomur ni v interesu zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu," so sporočili z zunanjega ministrstva. Po njihovem je rešitev v dialogu.

Iz Kanade so medtem sporočili, da so vsi njihovi vojaki na varnem. Obrambni minister Harjit Sajjan je tvitnil, da spremljajo razmere in da bodo še naprej z vsemi ukrepi zagotavljali varnost njihovih pripadnikov. Nekaj od okoli 500 vojakov nameravajo sicer premestiti v Kuvajt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi madžarski vojaki, ki se borijo na strani mednarodne koalicije, so na varnem, je zagotovil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Ob tem je zagotovil, da Madžarska zagovarja umiritev razmer. Podobno so sporočili iz Italije. 

Razmere pozorno spremljajo tudi druge države, ki sodelujejo pri mednarodni koaliciji v boju proti Islamski državi pod vodstvom ZDA. Več držav zaenkrat ne razmišlja o umiku svojih vojakov, med njimi Francoska in Poljska.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je posvaril, da se bo Izrael odzval z odločnim udarcem, če ga bo Iran napadel. Solejmanijapa je  označil za "vrhovnega terorista". "Kasem Solejmani je odgovoren za smrt neštetih nedolžnih ljudi, za več desetletij je destabiliziral številne države, sejal je strah in bedo in muke in načrtoval je še veliko hujše stvari," je dejal in dodal, je bil Solejmani "arhitekt in gonilna sila iranske kampanje terorja po vsem Bližnjem vzhodu in svetu". Ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je pohvalil, ker da je z odreditvijo napada na Solejmanija ravnal "hitro, pogumno in odločno".

Iz Teherana je namreč prišlo svarilo, da bosta izraelski mesti Haifa in Tel Aviv spremenjeni v prah, če bodo ZDA v odgovor na iranske napade sprejele nove vojaške ukrepe. Iranske revolucionarna garda je poleg tega danes po naznanitvi napadov sporočila, da Izrael dojemajo kot sostorilca ZDA pri dejanjih proti Iranu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 01. 2020 15.58
Uporaba?? ( izdelava je pred uporabo , če se ne motim
Periot222
08. 01. 2020 21.01
+0
Amerika najvecje zlo na svetu!
CyniC666
08. 01. 2020 18.22
+2
Iz članka... priznam, malce zbegan ;) : "iz Londona pa so sporočili, da je zaskrbljujoče poročilo o žrtvah..." Kako potem, a so žrtve, al ja?! Iz vseh držav, ki imajo vojake v Iraku, nam sporočajo, da njihovih vojakov ni med žrtvami napadov. Kaj je potem tukaj "zaskrbljujoče" za Angleže? To, da suverena država na naklepni umor odgovori "s sorazmerni ukrepi samoobrambe v skladu s členom 51, Ustanovne listine ZN", ali kaj? Zbegan res... :/
komarec
08. 01. 2020 17.16
+6
Uporaba orožja se mora končati....... Dokler ga uporablja amerika je v redu, ko ga začne uporabljati druga stran se mora pa končati.
JE-BI-GA
08. 01. 2020 16.13
-1
Iran že usmerja riketo na Murgle, v škratovo solato jo bo zagnal.
VojvodaTriglavski
08. 01. 2020 15.52
+8
Amerisko teroriziranje in vpeljevanje kolonializma se mora koncati!
MASTERSS
08. 01. 2020 15.31
-2
če iranci sterajo evropejce bo nafta 3 eu po litru
korintos23
08. 01. 2020 14.29
-1
Žid fanatik ali musliman,je med njima razlika?
korintos23
08. 01. 2020 14.27
+4
Tota Uršula ne ve koliko orožja Nemci izvozijo, kaj jim dviguje gospodarsko rast?
Nabru3
08. 01. 2020 13.50
-2
Tile EU politikanti se naj ubadajo s kvačkanjem in štrikanjem. Edino za to so sposobni. Irangate je usklajena akcija med Trumpom-Putinom in Xi-jem. Iransko hunto je treba zmentorirat, in to tako, da jih Trump sili disciplinirano pod drug dežnik. Taktika treh ovčarskih psov. Tudi Rusiji in Kitajski ne paše imet nektrolirano pošast na tem območju.
korintos23
08. 01. 2020 14.25
-2
MASTERSS
08. 01. 2020 15.35
+5
pa človek iran je 80 miljonska homogen država z naprednim orožejem tudi rusija in kitajska niso neumni da se bojo ubdal z nimi na njihovem dvorišču.le američni do zdej še niso dobr dobil po kepi pa zato probavajo.irak je večinsko šitski če bo počilo po iraško in iransk ljudstvo skupaj proti agresorjem tako da tam doli nebo noben zmagal irana je pač nemogoče.
komarec
08. 01. 2020 17.19
+1
bergman
08. 01. 2020 13.36
+9
Prvo kot prvo bi bilo treba utišat amerikance, ker njihova politika in pamet je narejena samo za provociranje po svetu in nič drugega! Amerikanci ne morejo "preboleti"spodletelega poskusa "izvoza"njihove demokracije preko bivšega odstavljenega Iranskega šaha Pahlavija v Iran, zato se pa že vleče ta "nudlc" od takrat, ker amerosom diši Iranska nafta in nič drugega! Ko so se napetosti vendarle malo umirile okrog jedrskega programa, je prišel na oblast ta "oranžni" profil in naredil še večje sranje kot je bilo prej!!! Ne vem zakaj je sedaj Iran kriv vsega "hudega" na bližnjem vzhodu, nihče se pa ne vpraša kdo je dal žučotu dovoljenje za naklepni umor tega iranskega generala, ker to bi bilo treba obravnavat na mednarodnem sodišču za vojne zločine in tudi civilnem sodišču, ker Trump-etl nima nobenega mednarodnega pooblastila za ubijanje!! Če hočejo ti amerigosi imeti vojno naj si jo naredijo pri sebi doma po vzoru "sever-jug", saj še tam nimajo povsem razčiščenih stvari, ne pa da delajo s....e drugod po svetu, kar se vleče že od Korejske vojne naprej in za seboj pustijo samo bedo in revščino, ker vse kar je koristnega odvlečejo s seboj! V njihovo poštenost pa lahko krepko dvomimo, saj so že na koncu druge svetovne vojne "nategnili" Angleže in ilegalno, kljub dogovoru, odpeljali ve zajete rakete V2 in strokovnjake , v Ameriko, toliko o poštenosti ameriške politike...! Samo poglejte si, kaj so američani naredili v Iraku, razrušili skoraj cel Irak, pokradli ali pa uničili vse dragocenosti, sedaj pa še ZASTONJ vozijo nafto v ameriko!! Po končani agresiji, je pa takrati predsednik Bush izjavil, da za civiliste pa naj poskrbijo Združeni Narodi, LEP CITAT!!! Izrael se pa naj malo zamisli, da jih lahko zopet doleti usoda iz pred 80-ih let sredi arabskega sveta, pa jim tudi žučo ne bo mogel pomagati!!
Misija1
08. 01. 2020 14.35
+0
Veliko si napisal, pa na žalost preveč enostransko. Že ko si omenil 2 sv. vojno in nateg američanov, si se osmešil. Tako američani, kot tudi britanci in Sovjeti, so pridno zajeli vso možno tehnologijo nemcev in jo prepeljali v svoje države. Nato pa pridno kopirali in nadgrajevali. Brez ZDA bi rezultat 2 sv. vojne izgledal krepko drugače. In ker boš mi hitro omenil Sovjete, ti podam še informacijo, da je ZDA Sovjetom preko tako imenovanega land lease programa v 2 sv. vojni poslala več milijonov ton metkov, tovornjakov, zdravil, hrane, oblek, škornjev, vlakov itd.. Da ne omenjamo zahodne fronte, ki je krepko razbremenila sovjete na vzhodu. Še Stalin se je osebno zahvalil zaveznikom in na srečanju treh velikih voditeljev priznal, da bi brez ZDA padel Stalingrad. Brez Sovjetov pa bi zagotovo tudi Evropa (zahodna) izgledala popolnoma drugače.
MASTERSS
08. 01. 2020 15.43
+5
ne prbijaj zahodna fronta se je začel takrat ko so videli da so rusi zmagal in da bojo zaril do španije. zato so američani hitro prišlio rešit fašite da ne bla cela evropa komunističn amerika je služil denarce pa prodajal orožje in nafto obem zdaj pa je rothchild vse to nadziral.žid je mel posle v nemčiji in franciji zato pa si ni mogu privoščit da to rusi zavzamejo.rusom ni nobeden nič podarjal kot si vi to predstvljate.sploh ko je hitler poslal otroke nad američne da bojo tile lažje zmagal.nato pa so mu pomagal pobegnit iz nemčije.vzhodn fronat je bla 10X hujša američani pa nabija z tistm d day kot da je to rešilo svet.svet je biu rešen že pred tem.američani so vas opral s temi filmi do nezavesti.vam tudi ne zamerim nekaj časa sem verjel tudi sam.
Misija1
08. 01. 2020 15.47
-2
Bluziš, da kar glava boli. Kaj nihče Rusom ni nič podarjal - preberi kaj o land lease programu, ki je sovjetom sploh omogočal boje na frontah in protinapade. Tu gre za milijone ton opreme, katere sovjeti niso mogli proizvajati zaradi bojev z Nemci - od metkov, oblek, jopičev, škornjev, goriva, prevoznih vozil, vlakovnih kompozicij, itd..
MASTERSS
08. 01. 2020 15.51
+5
Četrtega julija 1943 so Nemci začeli z operacijo Citadela, že prvi dan jih je pričakalo močno rusko topništvo kmalu zatem so se nemški tanki znašli na neskončnih poljih tankovskih in pehotnih ovir. V seriji bitk so Rusi na vsak nemški napad odgovorili s protinapadom in pritem žrtvovali na tisoče tankov in deset tisoče vojakov. Nemško tehnološko bolj napredno orožje se enostavno ni moralo kosati s številčnostjo nasprotnikovih sil. Bitka za Kursk se je končala 23. avgusta 1943 s strateško rusko zmago. V največji tankovski bitki so Nemci izgubili okoli 260.000 vojakov in 1.043 tankov, ruske izgube so bile tudi do sedemkrat višje od nemških, vendar to na moč rdeče armade ni bistveno vplivalo. Bitka pa je imela še en zanimiv zaključek, prvič po letu 1939 se je zgodilo da nemški Blitzkrieg ni več deloval, to pa je zavezniškim strategom dalo veliko misliti.Po bitki pri Kursku se napredovanje rdeče armade nikoli več ni zares ustavilo.američani pa so svojo Operacijo začele 6. junija 1944 z nočnim letalskim desantom pred glavnim izkrcanjem v zgodnjih jutranjih urah na obalah Normandije, kjer se je prvi dan operacije izkrcalo okoli 160.000 zavezniških vojakov.američani so prišli rešit nemce pred rusi.vam pa nakladajo o hitlerju.
MASTERSS
08. 01. 2020 15.53
+4
in ti misliš a so jim to zastonj dajal.to so židski krediti kako ne razumeš da prodajaja obem.nobeden pa nobenemu ne daje zastonj nič verjemi zmeraj je neki dogovor.
bergman
08. 01. 2020 16.58
+3
misija, veliko si tudi ti napisal, ampak si pozabil napisati, da amerosi niso pomagali Rusom, amak so jim orožje in opremo drago prodajali za zlato!! In če malo raziščeš, so bile to zelo velike količine zlata, tako da so Rusi krepko preplačali tisto opremo in orožje!! Seveda so se pa amerikanci bali rusov kot hudič križa, zato so se pa upirali , da Rusi niso prišli daleč v notranjost Evrope in če malo slediš oziroma bolj podrobno "raziskuješ", je bila tudi WWII politično zelo umazana vojna!!!
ne rabimo predsednika
08. 01. 2020 21.27
lend-lease program, celo Rusi priznavajo da brez pomoči ne bi bilo nič od zmag, Boris Vadimovich Sokolov
ne rabimo predsednika
08. 01. 2020 21.31
Pre Lend-lease, izgleda da so jim res prvo pomoč plačali v zlatu
Maks Novak
08. 01. 2020 13.12
+14
Kaj se sploh oglašao tile Švabuhi ,ki so sami sprožili največjo ,krizo v Europi,pa še mastno služijo s prodajo orožja.
puspan
08. 01. 2020 13.49
-1
Eh Maks, si pa res revež. Kaj pa ti gredo Nemci tako na živce? A zato, ker so edini na svetu potegnili iz njihove zgodovine tisto, za kar jih lahko samo občudujemo in se marsikaj lahko naučimo od njih. Ne vem od kod tako negativno gledanje. Mogoče si šele pred kratkim prišel iz hoste, ali pa ti je foter povedal, kako je od 1946 naprej preganjal sovražnika.
korintos23
08. 01. 2020 14.26
+2
puspan, Avstrijci in Nemci to lahko ponovijo, zato jih treba opazovati!
korintos23
08. 01. 2020 14.26
+2
setisfekšn
08. 01. 2020 13.10
+6
Ha ha !to je tipično!!!vedno bilo ,ko amerikanc udar vsi vstrahu iz kota vpijejo k umiritvi razmer!ampak prov vsi! Kitajci rusi francozi itd...!
sonofabitch
08. 01. 2020 12.53
+13
Ne vem zakaj imam občutek, da bi lahko bila polovica EU-ja v ruševinah pa bi v Bruslju še kar usklajevali skupno izjavo in pozivali na dialog.
Realen pes
08. 01. 2020 12.40
+4
Milfa🙊🙉🙈...😜...💅💅..😂
KAPIBARA
08. 01. 2020 13.25
+1
trumpet2018
08. 01. 2020 12.34
+15
Nemci na bodo raje tiho, sami so sprožili tiho islamistično invazijo na Europo, ki je še vedno v teku, tudi globalistka na sliki je zagovornica odprtih meja in ilegalnih migracij, tako da res bolje, če bi bila tiho, kot naš cerar, ki se vedno oglasi takrat, ko ni treba, ko se oglasi, pa govori same neumnosti
Misija1
08. 01. 2020 11.59
-9
In Iran spet dalje grozi. Seveda se ne izogne grožnjam Izraelu. Versko sprani narod, ki jih vodi njihov ajatola, sprijeni verski blaznež. In zanimivo, tudi atentirani iranec je bil najbližji prijatelj ajatole. Še preden je sploh prišel v iransko vojsko.
krnekilojz
08. 01. 2020 13.29
+11
versko sprani židi so isti k...c! So še hujši k nacisti!
Misija1
08. 01. 2020 14.39
+2
Sem kje v komentarju trdil, da to niso? S to razliko, da v Izraelu vera ne vodi države. Ker povprečen izraelec vseeno loči verske oprane ljudi od navadne raje. In če bi kdaj bil v Izraelu, bi videl, da tudi večina Izraelcev ne podpira versko spranih izraelcev. V Iranu (in na sploh v arabskem svetu) pa je ravno obratno. Tam reči kaj proti veri ali režimu in do tebe niti vojska ne bo prišla, da te odpeljejo na hladno. Bo prej povprečen Iranec poskrbel, da ti bo žal za komentar proti veri.
Al83
08. 01. 2020 11.46
-7
Čisto sami so si krivi Mudžahadini in sedaj bodo želi, kar so sejali.
Skdesni
08. 01. 2020 11.40
-1
Uporaba orožja se mora končati: nikoli med levičarji in desničarji.
Deo30
08. 01. 2020 11.25
+10
Saj kot da hočejo vojno,in samo govorijo o rakrtnem napadu,a Cia in nsi napadajo z cyber atack-i Iran že 5-6 let.....Poglejte afero stuxnet.....