Tujina

Ubrati Putinovo logiko ali državam pustiti, da težave rešijo po svoje?

Davos, 18. 01. 2023 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
84

Vojna v Ukrajini, iranska svojeglavost, severnokorejsko testiranje mej: ko gre za jedrsko orožje, se točke vse bolj vibrirajočih trenj kar vrstijo. Da tako napeto ni bilo že od kubanske krize leta 1962, so opozorili tudi na Svetovnem gospodarskem forumu, kjer so poleg razprave o kritičnih območjih izpostavili tudi možne rešitve. Od tega, da je Putinu treba odgovarjati po njegovo, do tega, ali ni nemara državam treba pustiti miru, da svoje težave rešijo po svoje.

Zahod se pri jedrskih trenjih, ki se od začetka vojne v Ukrajini pojavijo veliko pogosteje kot prej, zanaša na mednarodne sporazume in dogovore glede uporabe, proizvajanja in testiranja te vrste orožja.
Zahod se pri jedrskih trenjih, ki se od začetka vojne v Ukrajini pojavijo veliko pogosteje kot prej, zanaša na mednarodne sporazume in dogovore glede uporabe, proizvajanja in testiranja te vrste orožja. FOTO: Shutterstock

Verjetnost, da bomo v boju uporabili jedrsko orožje, je največja v zadnjih 60 letih, so na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) izpostavili politiki, uradniki in strokovnjaki s področja varnosti in obrambe. Kljub temu se Zahod pri jedrskih trenjih, ki se od začetka vojne v Ukrajini pojavljajo veliko pogosteje kot prej, zanaša na mednarodne sporazume in dogovore glede uporabe, proizvajanja in testiranja te vrste orožja. A kaj se zgodi, ko sporazumi pretečejo? Ali ko države iz njih izstopijo oziroma jih preprosto ne upoštevajo? Kakšen naj bo odziv, ko jedrska tehnologija napreduje v taki smeri, da v sporazume ni več zajeta? 

Kot je dejala direktorica britanskega inštituta za obrambo in varnost (RUSI) Karin von Hippel, se tovrstna trenja trenutno pojavljajo zaradi šestih dejavnikov. Poleg že omenjene vojne v Ukrajini in razvoja novega orožja, kot so na primer hipersonične rakete, je v nabor dodala še Bližnji vzhod, saj Iran z droni kamikazami pomaga pri oboroževanju Rusije, kmalu pa se izteče tudi pogodba med državo in ZDA glede nadaljnjega razvoja jedrskega orožja, in Severno Korejo, saj tamkajšnji predsednik obljublja, da bo država postala največja jedrska velesila na svetu.  

Karin von Hippel je vodila pogovor s štirimi strokovnjaki na področju varnosti in obrambe.
Karin von Hippel je vodila pogovor s štirimi strokovnjaki na področju varnosti in obrambe. FOTO: Profimedia

Zaradi Severne Koreje in drugih jedrskih držav se tudi nejedrske odločajo za spremembo pristopa do jedrskega orožja, je dodala peti razlog. Z zadnjim pa je opozorila na napredke držav, ki se sicer ne vključujejo v mednarodne sporazume in ne podpisujejo mednarodnih pogodb glede te vrste, kot je na primer Kitajska, in zato lahko skorajda neovirano nadgrajujejo svojo tehnologijo.  

Ali so kljub šestim točkam, kjer se prebujajo močnejša trenja, mednarodni sporazumi dovolj za ohranitev stabilnosti? 

'Začeti moramo tam, od koder izhaja Putin: pri retoriki' 

"Odločitve, ki bi jih morali sprejeti v primeru jedrskega napada, so nepredstavljive," je še dodala. Nato pa je njeno misel s svojimi dopolnil litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. Kot politik države, ki je bila tako kot Ukrajina nekoč del Sovjetske zveze, ima nekoliko drugačen pogled na situacijo, pravi: "Začeti moramo tam, od koder izhaja Putin: pri retoriki," je bil jasen, v nadaljevanju pa misel podrobneje razložil. 

Dejal je, da sta dve izmed glavnih taktik vojne prepričevanje in ugibanje, saj da s tem ne le zmedemo nasprotnika, pač pa ga tudi prestrašimo. S tem ga upočasnimo, sebi pa prihranimo nekaj časa za sprejemanje odločitev. "Rusija je (bila) v tem zelo močna," je izpostavil in povedal, da je bila večina sveta pred njihovo agresijo na Ukrajino prepričana, da ima Rusija drugo najmočnejšo vojsko na svetu, kot je to trdil Putin. Rusija prepričuje tudi sebe, je zaverovan.  

Zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis pravi, da mirne reakcije ne pomenijo šibkosti ampak premišljeno delovanje.
Zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis pravi, da mirne reakcije ne pomenijo šibkosti ampak premišljeno delovanje. FOTO: Profimedia

"Smo v času, ko moramo iz knjig o hladni vojni pobrisati prah in jih spet vzeti v roke," pa je litovski minister končal z nekoliko bolj pesimistično noto.  

Z njegovim mnenjem o zavajanju se je strinjal tudi panelist in izvršni direktor Evropske obrambne agencije (EDA) Jiří Šedivý. Je pa k besedam ministra iz Latvije dodal, da bi se morala Unija in Nato bolje naučiti uporabiti te metode v svoj prid. Medtem je omenil tudi kibernetske prijeme in pomembnost odziva, ne le odpornosti. 

Jiří Šedivý meni, da bi morali v svojo obrambno strategijo čim prej oziroma v večji meri vnesti tudi kibernetsko varnost.
Jiří Šedivý meni, da bi morali v svojo obrambno strategijo čim prej oziroma v večji meri vnesti tudi kibernetsko varnost. FOTO: Profimedia

"Hipersonično orožje pa je povsem druga zgodba," je nato zamenjal temo. Izpostavil je, da bo ta novi sektor orožja spremenil celotno igro, saj da se hitro razvijajo, in to ne vedno v državah zaveznicah. Priporoča, da se začnemo pogovarjati o njihovi regulaciji.  

Kritični točki Unije retorika in zaloge orožja 

Na pogovore in transparentnost se je kasneje vrnil tudi Landsbergis. Meni, da je Unija v svoji retoriki preveč enostranska, saj da tudi z zanikanjem na primer pošiljanj Natovih vojakov Ukrajino Rusiji predaja informacije. "Najbolje bi bilo, da bi odgovarjali samo z "O tem se pogovarjamo"." 

Direktor EDA Šedivý pa je kot šibko točko Evrope označil slabe zaloge orožja. "Vojna v Ukrajini je bila za vse opozorilni alarm," je dejal in omenil, da se vsi trudimo podpirati napadeno državo, ob tem pa ugotavljamo, da so tudi naša skladišča orožja prazna. V obrambo se sicer vlaga vedno več sredstev, ocenjuje, da bi Unija lahko do leta 2025 za ta namen letno porabila 300  milijard evrov.

"Vemo, kje smo šibki in kam moramo investirati. Najprej v tisto, kar smo v preteklosti zanemarjali, nato pa tja, kar bomo v prihodnosti potrebovali," je zaključil.  

EU in ZDA za Rusijo brez Kitajske preveč nepomembni 

"Kitajsko je treba povabiti zraven," je bila prav tako jasna predsednica odbora neprofitne organizacije Freedom house v Washingtonu Jane Harman. Ocenjuje, da bo svet mir lahko dosegel le s kitajskim posredovanjem, saj da sta Evropa in ZDA brez nje za Rusijo preveč nepomembni. Svetlo točki vidi v tem, da vse več ameriških politikov, med njimi tudi Joe Biden, začenja obrobne pogovore s kitajskimi. "Če dosežemo Kitajsko, lahko na ta način pridemo do Rusije," je nadaljevala s svojo strategijo in končala z besedami, da nas bo Rusija tako prisiljena poslušati. 

Ocenjuje, da bo svet mir lahko dosegel le s kitajskim posredovanjem, saj da sta Evropa in ZDA brez nje za Rusijo preveč nepomembni.
Ocenjuje, da bo svet mir lahko dosegel le s kitajskim posredovanjem, saj da sta Evropa in ZDA brez nje za Rusijo preveč nepomembni. FOTO: AP

Meni, da ponovna vzpostavitev dialoga med ZDA in Rusijo ni mogoča, vsaj dokler v Ukrajini divja vojna. "Rusijo vodi ena oseba, ki je sebe in državo izolirala od sveta," je bila kritična do ruskega predsednika Vladimirja Putina.  

Ne P5, P3: Iransko vprašanje 

Nejasnosti glede razvoja in uporabe jedrskega orožja, pa tudi ugibanja, kaj se bo zgodilo v naslednjih nekaj mesecih, sproža tudi država na Bližnjem vzhodu – Iran. Profesor mednarodnih študij na Univerzi Johns Hopkins Vali R. Nasr pravi, da je država še posebej nevarna zato, ker ima težave že znotraj same sebe. Iranski jedrski sporazum, ki ga je leta 2015 država podpisala s šesterico držav, tako lahko pade v vodo. K temu bi lahko pripomogla tudi izolacija Irana zaradi njegove pomoči Rusiji, pa tudi sankcije, ki jih je Unija zato uvedla proti državi.  

 Z oktobrom bodo sankcije zaradi ukrajinskih dronov kamikaz prenehale, je tudi omenil.
Z oktobrom bodo sankcije zaradi ukrajinskih dronov kamikaz prenehale, je tudi omenil. FOTO: AP

"Iran prav tako ne bo več pristopil, saj bo to pomenilo, da je premagan," je dodal Nasr in poudaril, da bi se lahko odgovor na jedrsko vprašanje pokazal že v roku nekaj tednov. S tem pa tudi prihodnost Bližnjega vzhoda, saj se nadaljujejo tudi trenja med Iranom, Izraelom in Savdsko Arabijo, je spomnil. Z oktobrom bodo sankcije zaradi ukrajinskih dronov kamikaz prenehale, je tudi omenil, hkrati pa pomiril, da četudi bi se Iran odločil za vlaganje v jedrsko orožje in njegov razvoj, bo to trajalo več let. Sprva bi tako odločitev povzročila le destabilizacijo.  

Da gre v resnici pri sporazumu, podpisanem leta 2015, za P3 in ne več P5+1, je izpostavila tudi ameriška strokovnjakinja Herman, saj da so iz njega izstopili tako ZDA kot Iran, deloma pa tudi Kitajska. 

A kaj, ko je v preteklosti država že večkrat pokazala način svojega delovanja. Ko je leta 2022 Mednarodna agencija za jedrsko energijo državo v resoluciji pozvala, da z njimi ne sodeluje dovolj, je Iran v odgovor sprejel ukrepe za obogatitev urana, je takrat dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. 

Glavno vprašanje pa je, ali Zahod s svojim posredovanjem v tujih konfliktih res pomaga pri njihovem razreševanju ali bi bilo nemara bolje, da državam prepusti lastno reševanje kriz, je končal Nasr.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RecMiG
27. 01. 2023 08.02
+2
Je rains poklical svoje placane propagandiste! Dajte ljudje ne jim dajat zadovoljstva.. samo downvote rainsu, uporabniku, patogenu, zmagi ukrajini in marretu pa je dovolj. Teh neumnosti ki jih pišejo ne rabite komentirat pa bodo zgubili voljo, da pišejo te neumnosti, če res niso za to plačani kot pravijo. Drugače pa spoštujte, da si kruh služijo z lažem, tako kot kakšni zahodnjaški politiki samo da anonimno.
borjac
22. 01. 2023 14.14
+5
Tam je neki Ukrajinski "strokovnjak" izjavil da bodo z tanki Leopard in Challenger nepremagljivi, tudi Nemški nacisti so trdili, da so njihovi tanki Tiger in Panther nepremagljivi, ampak po bitki pri Kursku so morali korenito spremeniti mišljenje, Rusi so jih z Tanki T-34 porazili in jih gonili do Berlina.
canelo
16. 01. 2024 08.59
Kdo je trdil, da so nepremagljivi? Noben! So pa sigurno bolj varni za posadko, kot ruski.
martin celin
20. 01. 2023 12.26
+2
Iz zgodovine vemo ,na so čisto vsi napadalci na Rusijo " zmrznili".
Nanuk
20. 01. 2023 09.19
-3
Ena raketa iz Ukrajine na Moskvo bo hitro vse končala !
borjac
22. 01. 2023 14.15
+5
imaš prav, bo hitro vse končala in to po celem svetu.
POpoPipo
22. 01. 2023 16.19
ti boš šel pa na Aljasko k Eskimom in boš preživel?
Nanuk
22. 01. 2023 18.12
+1
saj to sem mislil, ampak sem upal, da bodo eni razumeli ! ena raketa na Moskvo in Ukrajine ni več
rdeča petokraka
19. 01. 2023 11.30
+5
Državama, ki sta v vojni naj rešujeta probleme sami, brez nas!
gr?arica
19. 01. 2023 11.30
+5
Ko bodo posteno odgovorili na vprasanje o vzroku takratne Kubanske krize bodo tudi na vprasanje krize v Ukrajini dobili odgovor.Dokler pa bodo uporabljali dvojna merila tega odgovora in resitve ne bo. Placujemo pa mi preko inflacije in visokih cen.
Korintos11
19. 01. 2023 11.03
+4
Rains pa pravi, Slava Ukrajini?
Zverinjak
19. 01. 2023 10.43
+5
Hm...a kot taktika Američanov? Morajo biti svetovni šerifi, le oni si lahko sami sebi dovolijo v celotni zgodovini 100+ vojaških posredovanj po svetu, samo oni v imenu demokracije in človekovih pravic lahko bombandiranja civilne objekte, št. civilnih žrtev zaradi Ameriškega vsesplošnega bombandiranja niti ne bom začel ker so kar rekorderji, samo Amerika lahko sili države, kjer vidijo potencial po hitrem zaslužku, da se jim podredi jo in da delajo za njihove interese, ker hej v nasprotnem primeru bojo v imenu demokracije s prisilo ali s plačanimi protesti odstranili legitimne izvoljene oblasti in si nastavili bolj opogljive ljudi kateri bojo prodali svojo državo za Ameriške interese, ali pa bojo okupirali območja/naftna polja ter tako dnevno pokradli do 80% dnevne proizvodnje nafte, tak primer je v Siriji! Aja saj res...ker je Amerika super duper in ker so samo oni od boga poslano ljudstvo in ker si zaradi tega lahko vse dovolijo, tudi več vojnih zločinov hkrati po BV, pač ne priznavajo Mednarodnega sodišča za vojne zločine! Tudi tiste novinarje (Assange) kateri so izpostavili vse vojne zločine Amerike po BV, mu grozijo s 100+ leti zapora v Ameriki, ja kako to, če se grejo oni baje demokracijo in neko borbo za človekove pravice? In kot zadnje... Samo Amerika je v celotni zgodovini grozila in tudi dejansko uporabila atomske bombe, kot tudi kemično orožje Oranžni Agent kot tudi prepovedano orožje Napalam! Ampak ja.... ZDinA si vse to in še več lahko dovolijo ker hej... Murica!!!
patogen
19. 01. 2023 09.45
-5
Če se Amerika umakne, si takoj skočijo v lase v Bosni in na Kosovu. Potem bodo pa levičarji cvilili, pa kazali s prstom. Američan je levičarju dober, če rabijo denar pa varnost. Drugače pa po njih udriha.
Korintos11
19. 01. 2023 11.02
+6
Amerika je 4 leta samo opazovala kaj se je v Bosni dogajalo in mastno služila z orožjem.
Rains
20. 01. 2023 12.00
-1
Hahaha takoj se je oglasil in dokazal, da imaš prav. Če napade je kriva ker "pobija", če ne napade je pa kriva ker "opazuje in služi". Hahahahaha. Rusofilov se res ne da zadovoljit. ZDA jim je trn v riti pa kakorkoli obrneš. hhhhhhh
Korintos11
19. 01. 2023 09.07
+7
Zakaj se zahod in Ameri vtikajo v vse države po svetu, kdo jih je pooblastil, sami?
marre
19. 01. 2023 09.25
-1
Status velesile bisercek zaplankan.. To kar Rusija nou nikul..
patogen
19. 01. 2023 09.43
-3
Ko jih pa rabiš pa cviliš in jokcaš. kot leta 1991, naj se vmešajo v jugoslovanske zadeve....
Korintos11
19. 01. 2023 10.06
+3
pato..., toti so nam takrat embargo na uvoz orožja ruknoli, vam Hrvatom so pa dosti pomagali.
Korintos11
19. 01. 2023 10.07
+3
patogen
19. 01. 2023 10.08
-4
Na začetku, ko so se pa vmešali, je bilo pa hitro konec in stvari urejene.
Zverinjak
19. 01. 2023 10.46
+3
Rusija je samooskrbna, Amerika s svojim rekordnim 31.000 tisoč milijard dolarjev javnega dolga pač ni samooskrbna, glede na to da še kar uvažajo redke kovine za avto in avio industrijo iz Rusije, sicer preko posrednikov vendar še vedno, kot tudi še kar uvažajo energente iz Rusije ker hej....amerika je super duper, kjer se iz zadnjeka Bidena cedita med in mleko 😂
gr?arica
19. 01. 2023 11.32
+2
Mare katere velesile....tiste ki jo opankarji na mopedih zbrcajo v tazadnjo. Ta "velesila" zna edino bombandirati civilne cilje in nic drugega. Koliko vojske so imeli v Vietnamu in koliko let so izvajali zlocine. Pa tudi tam so na koncu bezali kolikor so jih nesle noge.
Rains
20. 01. 2023 12.01
+1
Korintos, Mearsheimerja vprašaj. Ti bo lepo povedal. "Might makes right!".
Omas1313
19. 01. 2023 08.45
+3
Kake nebuloze pa teli novinarčki imajo ljudi za totalne osle
Rains
18. 01. 2023 21.59
-16
Rusija je zlo! Slava Ukrajini!
Blokiran Drugi Človek
19. 01. 2023 08.31
+5
A kljukec je sam priznal da so ukrajinci kriminalci...
Korintos11
19. 01. 2023 09.04
+2
Pri nas na pogrebu tudi rečejo, slava mu!
gr?arica
19. 01. 2023 11.34
+1
Rains Ukrajina ne nacisticno zlo. Slava rusiji
Vap0
19. 01. 2023 12.33
Phan Thi Kim Phuc
18. 01. 2023 21.57
+10
konec je vsiljevanja pravil in zakonov , ki jih je izumila usa ter jih sama in s pomočjo Nata vsiljevala z bombardiranjem vsem , ki so upali reči - ne...pravil in zakonov , ki se jih potem niti sama usa = nato...NIKOLI NI DRŽALA....prej nasprotno...Ruska federacija je tekla STOP ...rdeča črta ...pridružili so se jim kitajci , Indijci , Azija , Južna Amerika , Afrika ....Kruljenje da je cel svet proti RF je tragikomično ...dobra miljarda ljudi tako imenovana zlata miljarda NI cel svet ...samo rusov , kitajcev in Indijcev je čez 3 .miljarde ...
MathewM
19. 01. 2023 08.42
+2
jap, težko bo za zahod sprejeti realnost, da po desetletjih, ko so bili edina velesila, prihaja obdobje, ko bodo samo eden izmed mnogih. iz diktiranja preiti na pogajanja in kompromise bo težko.
Part. Mor. Slo.nar.
18. 01. 2023 21.50
-12
Saj to ne moreš verjeti te komentarji podpornikov Rusije da umreš od smeha. Ruska vojska v enem letu ni bila sposobna zavzeti tiste par kilometrov Ukrajine. Najboljša vojska na svetu. Prav rad bi videl kako bi se ruska vojska spopadla z Natom če se Ukrajine ne mora premagati.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
18. 01. 2023 21.55
+11
Z natom? Enostavno, te so še bosonogi talibani nagnali. Še Srbije niso mogli v treh dneh premagati kot so govorili da bodo. In kdo ti je rekel da so Rusi št.1 vojska na svetu to je definitivno zda, še vedno.
Na pol ovca
18. 01. 2023 21.57
+3
Veš kakšna je razlika med oprano osebo in opranimi gatami? Oprane gate vidi tudi precej zabit osebek.
Phan Thi Kim Phuc
18. 01. 2023 21.59
+5
ti...682. ..cel nato z usa NI spodoben ustaviti RF...na Krimu so od 2015
gr?arica
19. 01. 2023 11.36
+1
Uporabnik....vsaj tako uspesno kot so Natovo vojsko pregnali opankarji na mopedih. Zate pa eno nagradno vprasanje....Koliko vojakov je amerika poslala v Vietnam in koliko let so skusali premagati jih. No kako se.je koncalo verjetno ves....
robert hrovat
18. 01. 2023 21.47
+5
Patogen, da ne boš preveč hvalu američane, tudi oni niso nedolžni, kar se tiče Kubanske krize. Vtipkaj v brskalnik operacija Northwoods in operacija Mongoose in si preberi česa so dejansko sposobni američani za dosego svojih ciljev,
Franci Luzar
18. 01. 2023 21.39
-8
Sory zakaj nato nepošlje par raken na moskvo da tudi Rusi občutijo kaj pomeni strah?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
18. 01. 2023 21.41
+9
Ker boš ti potem pogumno lovil Ruske rakete, ki bodo tebi priletele na to betico!
Part. Mor. Slo.nar.
18. 01. 2023 21.42
+0
Na pol ovca
18. 01. 2023 21.43
+2
Ti imaš še bolj realističen nick kot jaz Luzar
Priap
18. 01. 2023 21.39
+6
Ta čuden svet je postal tako zelo izprijen, da je že skoraj nujno potreben neki reset. Pa naj bo to z jedrskim orožjem, ali kako drugače. Zemlja kot planet je bolana...
mastrion
18. 01. 2023 21.33
+4
Pa kaj bi zdaj radi ti Ameri, spet preventivno vrgli kakšno nukico?
rdeča petokraka
18. 01. 2023 21.36
+2
Prosijo da podmornica Belgorod spusti torpedo Neptun, orožje sodnega dne, kot mu tudi pravijo
Holy50
18. 01. 2023 21.30
+9
Če imaš jedrsko orožje te vsak pusti na miru in lahko počneš kar te je volja z ostalimi državami, to je nauk zgodb ZDA, Izrael, Rusija...
Ici
18. 01. 2023 21.26
+6
Največja grožnja svetovnemu miru so ZDA. EU pa je ovca na njihovem pašniku.
Part. Mor. Slo.nar.
18. 01. 2023 21.37
-4
Kateri smešni komentar. Zakaj so ZDA. A oni brezglavo napadajo. A oni kar prilastijo tuja ozemlja.
Phan Thi Kim Phuc
18. 01. 2023 21.51
+4
da ...brezglavo napadajo usa in nato....znaš 682 našteti usa intervencije od ww2 in število držav...kot pravijo agresiji. usa nato...???