Tujina

Ura, ki se je ustavila med cunamijem na Japonskem pred desetimi leti, spet začela biti

Tokio, 14. 04. 2021 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
6

Deset let je minilo od uničujočega potresa in cunamija, ki je prizadel Japonsko, in za skoraj toliko časa je prenehala biti ura v budističnem templju. Februarja letos pa je, po novem potresu, ki je prizadel to otoško državo, spet začela tiktakati. Kot da me je želela spodbuditi, naj ne odneham, pravi glavni menih templja.

Skoraj deset let je bila ura, ki je visela v templju Bunshun Sakano, spomin na dan, ko je sila narave skoraj uničila njegovo skupnost. Ura, ki naj bi bila stara približno 100 let, je po potresu in cunamiju, ki je 11. marca 2011 prizadel severovzhodno obalo Japonske in zahteval več kot 18.000 življenj, prenehala biti.

V tempelj Fumonji, ki leži nekaj sto metrov od obale v Yamamotu, mestu v prefekturi Miyagi, ki jo je cunami močno prizadel, so neusmiljeno butali valovi, prizaneseno je bilo le stebrom in strehi templja. Sakano, glavni menih budističnega templja, je uro rešil, jo očistil in navil vzmet, a kazalci niso hoteli delovati. Nato je 13. februarja letos – le nekaj tednov pred deseto obletnico katastrofe – isto regijo prizadel nov močan potres, ki so ga seizmologi označili za popotresni potres marčevskega iz leta 2011.

Menih in skoraj sto let stara ura, ki spet bije.
Menih in skoraj sto let stara ura, ki spet bije. FOTO: Mainichi - Hana Fujita

Naslednje jutro je Sakano šel preverit morebitno škodo v glavno dvorano, ko je zaslišal tiktakanje. Ura, ki je tudi po večkratnem čiščenju molčala, se je spet oglašala. Dva meseca pozneje še vedno deluje. "Mogoče me spodbuja, da grem naprej z novo odločnostjo," je 58-letni Sakano povedal za časopis Mainichi Shimbun. "To je kot znak spodbude, da resnična obnova šele prihaja." 

Zdi se, da je uro, ki jo je Sakano kupil v antikvariatu v sosednji prefekturi Fukušima nekaj let pred potresom leta 2011, sila februarskega potresa spet pognala v akcijo. Predstavnik proizvajalca ure Seikosha je za časopis povedal: "Mogoče je, da se je nihalo, ki se je ustavilo, spet začelo premikati ob potresu ali da se je prah, ki se je nabral v njem, sprostil."

Ura je bila tihi vir navdiha za Sakana, ko je začel pomagati lokalni skupnosti po cunamiju, združil prostovoljce in leto kasneje odprl kavarno za ljudi, katerih domovi so bili uničeni. Nedavno, ko so se sestanki s prostovoljci in sosedi zaradi pandemije ustavili, se je Sakano začel spraševati, ali je napočil čas, da konča svoje dejavnosti. A ko je ura spet začela odbijati, je bilo, kot da ga je prosila, naj ne odneha in se "začne spet premikati".

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
14. 04. 2021 10.01
+2
če bi jo odnesli urarju bi jo že prej popravil tako da bi delovala
predator999
14. 04. 2021 09.32
+8
Kot na Trstenjakovi, ko se jim je ustavil čas...
Houdor
14. 04. 2021 09.10
+14
sej tudi ko je ura stala, je dvakrat na dan pokazala pravi čas
Kukulkan
14. 04. 2021 09.06
+3
Made in Japan
Blue Dream
14. 04. 2021 09.01
+3
pač kolesje se je zagozdilo
xsbx
14. 04. 2021 08.56
+6
Mislim, da je nekdo zamenjal baterijo ...