Tujina

'Urijo borce in za Putina pripravljajo poseben koktejl'

Lvov, 04. 03. 2022 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler, Nina Vodeb
Komentarji
5

Naša ekipa že od ponedeljka vojno v Ukrajini spremlja tudi na tamkajšnjih tleh. Ukrajinci so se v deveti dan ruske invazije zbudili z novico o požaru v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je bil posledica obstreljevanja, vendar strokovnjaki za jedrsko varnost zatrjujejo, da do izpustov radioaktivnega materiala ni prišlo. Zjutraj jih je razžalostila tudi novica, da se Nato niti v zraku ne bo vpletal v to vojno, zato sta naš novinar in snemalec obiskala nekaj vadbenih centrov, kjer so Ukrajinci začeli organizirati tudi vse starejše in zelo mlade prostovoljce. "Urijo se vojaških veščinah in v izdelovanju protitankovskih ovir ter molotovk," pojasnjuje Jure Tepina. Ukrajinske oblasti so novinarjem dale tudi nova navodila: ne smejo se več oblačiti v črno ali zeleno, s seboj pa morajo imeti belo zastavo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priprava molotovk
    02:20
    Iz 24UR: Priprava molotovk
  • Iz 24UR: Priprave na nove spopade
    02:00
    Iz 24UR: Priprave na nove spopade
  • Iz 24UR: Javljanje Jureta Tepine iz Lvova
    02:20
    Iz 24UR: Javljanje Jureta Tepine iz Lvova
  • Iz SVETA: Dan v Ukrajini
    01:50
    Iz SVETA: Dan v Ukrajini

Jedrska elektrarna v Zaporožju, industrijskem mestu na jugovzhodu Ukrajine, leži bližje ruski meji kot Kijevu. V eni od stavb tega kompleksa pa je ponoči izbruhnil požar, za katerega je ukrajinska stran okrivila silovito rusko obstreljevanje.

Ukrajinska agencija za jedrsko energijo je zjutraj sporočila, da je ruska vojska elektrarno zavzela. Še vedno pa ni povsem jasnih informacij, kaj to pravzaprav pomeni v praksi: "Kaj se tam dogaja, ni čisto jasno. Naj bi bila pod kontrolo ruskih vojakov, ukrajinsko osebje pa naj bi še vedno z njo upravljalo. Seveda pod prisilo ruskih pušk. Če bi se kar koli zgodilo v tej elektrarni, bi to prizadelo seveda tako Rusijo kot tudi velik del Evrope. Za sedaj pa vsi strokovnjaki zagotavljajo, da tovrstne jedrske nevarnosti ni," iz Ukrajine poroča Tepina.  

"Noben varnostni sistem na šestih reaktorjih elektrarne sploh ni bil poškodovan in ni bilo nobenih izpustov radioaktivnega materiala," miri tudi generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Ukrajinska mesta krepijo obrambo

Če je ta podatek Ukrajince razveselil, pa jih je novica druge mednarodne organizacije močno razžalostila. Ukrajina je zvezo Nato pozvala, naj zapre zračni prostor nad njo, vendar pa so članice Natovega zavezništva sporočile, da nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino. Edini način za zagotavljanje območja prepovedi preletov je namreč poslati Natova letala v ukrajinski zračni prostor in sestreljevati ruska letala, kar pa pomeni tveganje obsežne vojne v Evropi, ki bi vključevala več držav in prinesla še več trpljenja, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Ukrajinci se zdaj organizirajo sami. Medtem ko se fronta vedno bolj pomika proti severu in proti zahodu, se mesta pripravljajo. "Okrepili so obrambo, postavili dodatne protitankovske ovire, za moralo prebivalcev pa skrbijo tudi z novimi domoljubnimi plakati," pojasnjuje Tepina. Po tem, ko smo včeraj lahko videli, kako ženske in otroci zapuščajo Ukrajino, so se moški angažirali na vseh področjih, dodaja.

S snemalcem Alenom Delanovičem sta obiskala eno od pivovarn, ki te dni ne more izdelovati alkohola, saj je ta prepovedan, vendar ne sedijo križem rok. Preusmerili so se v obrambne zadeve, imajo pravzaprav taktični center za urjenje. "Ko smo prišli tja, so se prostovoljci, bili so zelo mladi, učili, kako na kontrolni točki pregledati avto in kako ga zaustaviti. Kako metati bombo in kako molotovko, kako z njo ravnati," videno opisuje urednik naše spletne strani. 

Poleg tega da urijo borce za teritorialno obrambo in pripravljajo obroke za na fronto, pripravljajo za Putina še poseben koktejl.

Ukrajinske oblasti so prebivalcem mest, ki bi jih lahko vsak hip zasedli ruski vojaki, namreč dale navodila, kako se lahko branijo sami. "Res je, to ni pivo, to je molotovka. Začeli smo jih delati tretji dan vojne, potem ko so Rusi začeli streljati na naša mesta in civiliste," našemu poročevalcu pripoveduje pivovar Taras Maselko.  

Steklenice piva že od leta 2014, ko so Rusi zavezli Krim, nosijo karikaturo Putina, zdaj pa jih uporabljajo kot orožje proti njemu: "Začeli smo s steklenicami našega piva, ki se imenuje Putin Hulo, kar pomeni, da je Putin bedak. Tudi nam se zdijo te besede žaljive in jih ne bi uporabili na etiketah, a v primeru Putina smo jih," nadaljuje sogovornik.

Molotovke so predvsem učinkovite proti ruskim tankom, pravijo v pivovarni, saj goreče gorivo lahko pride do motorja, ki nato eksplodira. "Pravzaprav gre za poseben trenutek v zgodovini, ko tudi policija in vlada dajeta navodila civilistom, kako pripraviti molotovke," zaključuje Maselko.  

Prepričani, da se bo fronta širila

Po Ukrajini je padlo v četrtek, 24. februarja. Hitro je postalo jasno, da ruska invazija na južno sosedo ne bo kmalu končana. Naša ekipa se je nato v ponedeljek odpravila v proti Ukrajini, najprej so se ustavili pri beguncih, ki so do takrat že prišli na Madžarsko, nato pa prečkali mejo in odšli v Lvov, ki leži na skrajnem zahodu države.  Tam sta spremljala tudi dogajanje na glavni železniški postaji, kjer avtobusi in vlaki ves dan in vso noč vozijo begunce.  Gre za veliko beguncev iz notranjosti Ukrajine, ki se prav s te točke nato odpeljejo proti Poljski. "Ne gre za humanitarno krizo, gre za humanitarno katastrofo velikih razsežnosti," vtise iz Lvova, Lviva po ukrajinsko, opisuje Tepina. 

Večkrat na dan zaslišijo po sedmih dneh že vsem znan glas, ki poziva: umaknite se na varno. Prebivalci veliko časa preživijo v kleteh in zakloniščih. Pod zemljo sta se morala že kar nekajkrat umakniti tudi naša sodelavca. Sirene so ju v zaklonišče pregnale tudi danes. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinci so prepričani, da se bo fronta z vzhoda širila naprej po državi, zato so nova navodila dobili tudi novinarji: "Do sedaj so bila običajna, naj imamo s seboj denar, dokumente, komplet za prvo pomoč, radio srednjih valov. Zdaj pa so dodali še, da se ne smemo več oblačiti v zeleno ali črno, naj nimamo nobenih taktičnih oblačil, zaradi katerih bi nas lahko zamenjali za vojake, s seboj pa naj imamo belo zastavo," jih povzame naš vojni poročevalec. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou