Tujina

Belorusija: Letalu Ryanaira z bombo grozil Hamas

Minsk, 24. 05. 2021 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Anja Kralj, Kaya Kamenarič
Komentarji
519

Beloruske oblasti so sporočile, da je potniškemu letalu družbe Ryanair, ki so ga v nedeljo prisilno preusmerile, tako da je namesto v Vilni pristalo v Minsku, kjer so nato aretirali do oblasti kritičnega novinarja Romana Protaseviča, z bombo grozilo palestinsko gibanje Hamas. Potniki na letalu, na katerem je bil beloruski opozicijski bloger Roman Protasevič, so medtem povedali, da je bil povsem prestrašen. Na letalu naj bi bili tudi uslužbenci beloruske obveščevalne agencije KGB.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prisilni postanek Ryanaira
    02:51
    Iz 24UR: Prisilni postanek Ryanaira
  • Iz SVETA: Po prisilnem pristanku aretacija
    03:38
    Iz SVETA: Po prisilnem pristanku aretacija

 

"Vojaki Hamasa zahtevamo, da Izrael neha napadati območje Gaze. Zahtevamo, da Evropska unija preneha podpirati Izrael (...). Na letalu je bomba. Če ne boste izpolnili naših zahtev, bo 23. maja eksplodirala nad Vilno," je domnevno grožnjo po elektronski pošti prebral predstavnik beloruskega ministrstva za promet Artem Sikorski.

Vodja beloruskih zračnih sil Igor Golub pa je sporočil, da se je pilot Ryanairovega letala z opozicijskim aktivistom na krovu samostojno odločil za pristanek v Minsku. "Kapitan je odločitev sprejel brez vmešavanja od zunaj," je dejal Golub novinarjem in dodal, da bi se letalo lahko odločilo tudi za pristanek v Ukrajini ali na Poljskem.

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, prisilila, da je pristalo na beloruskih tleh. Kot poroča BBC, naj bi kot razlog za zasilni pristanek navajali "grožnjo zaradi bombe". Letalo je nadaljevalo pot in z več kot šesturno zamudo pristalo v Litvi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so povedali očividci, je bil aktivist povsem prestrašen in je sopotnikom povedal, da mu grozi smrtna kazen, poroča BBC. Potniki, ki so bili skupaj s Protasevičem na letalu, so po pristanku namreč povedali, da je bil videti nervozen, ko so polet preusmerili v Minsk. "Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen," je povedala ena od potnic. Univerza v Vilni je sporočila, da so prijeli tudi njihovo študentko, ki je potovala s Protasevičem, in da zahtevajo njeno takojšnjo izpustitev.  Gre za Protasevičevo dekle, 23-letno Sofijo Sapega.  Oče 26-letnega novinarja, Dmitrij Protasevič, je medtem povedal, da ne vedo, kje je njegov sin in kako je. "Zelo nas skrbi zanj," je dejal.

Potniki na letalu so opisali trenutke, ko je letalo nenadoma spremenilo smer. Pilot je pojasnil le, da bodo zasilno pristali, a ni podal nobenih podrobnosti. Letalo je do Minska potem pospremil MiG-29.  Ena izmed potnic je povedala, da so vsi na letalu postali vznemirjeni, saj so se bali, da bodo strmoglavili. "Zgodila se je nenadna sprememba vzdušja, česa takšnega še nisem doživela, vsi na letalu so bili v šoku," je dodala. Pred tem je bilo vse normalno in nič se ni zdelo nenavadno, je opisala situacijo na letalu. Kot je opisal eden izmed potnikov, je Protasevič v trenutku, ko je pilot povedal, da je let preusmerjen v Minsk, odprl predal s prtljago in želel prenosni računalnik izročiti svojemu dekletu, ki pa so ga kasneje skupaj z njim pridržali. Kot so povedali potniki, so kasneje njegovo prtljago preiskali s psi, še poroča BBC. 

Ryanair: Na letalu uslužbenci beloruske obveščevalne agencije 

Sodelavec beloruskega opozicijskega kanala Nexta, ki ga je ustanovil Protasevič, Tadeuš Gičan, je pojasnil, da so bili na letalu uslužbenci beloruske obveščevalne agencije KGB. "Ko je letalo vstopilo v beloruski zračni prostor, so uslužbenci KGB začeli spor z Ryanairovo posadko, češ da je na letalu eksplozivna naprava," je dejal. To je zdaj dejal tudi Michael O'Leary, izvršni direktor Ryanaira. Ocenil je, da gre za 'državni terorizem'. Poudaril je, da je bil incident izjemno strašljiv tako za potnike kot za posadko, saj so jim "prtljago preiskali pod oboroženim nadzorom".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz litovske državne družbe Lithuanian Airports, ki upravlja letališča, so sporočili, da je bil let preusmerjen zaradi "spora med članom posadke in potniki". Ryanair pa je zapisal, da je beloruska kontrola zračnega prometa posadko obvestila "o morebitni varnostni grožnji na krovu" in so jih preusmerili v Minsk, kjer naj bi bilo najbližje letališče. Glede na podatke na spletni strani Flightradar24 je bilo letalo sicer takrat v resnici bližje Vilni kot Minsku.

Belorusija je edina od nekdanjih sovjetskih držav, ki je za poimenovanje obveščevalnih služb obdržala izraz KGB – ta je nekoč pripadal zlovešči sovjetski obveščevalni organizaciji. Sami ji sicer pravijo KDB, a se je med ljudmi in v tujini obdržala ruska kratica – KGB. 

Minsk zavrača očitke glede preusmeritve letala z opozicijskim novinarjem

Beloruske oblasti so danes kot neutemeljene zavrnile očitke glede preusmeritve Ryanairovega letala, na katerem je bil opozicijski novinar Roman Protasevič. Zahod so obtožile politizacije in izrazile pripravljenost na mednarodno preiskavo. K tej so pozvali tudi v Moskvi. Nekatere evropske letalske družbe se medtem že izogibajo letom nad Belorusijo.

"Gre za neutemeljene obtožbe," je sporočil tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glas. Zahodne države je obtožil politizacije razmer, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ni dvoma, da je bilo ravnanje pristojnih oblasti (...) povsem v skladu z mednarodnimi pravili," je povedal. Po njegovih besedah je "žalostno", da so se potniki Ryanairovega letala znašli v neprijetnem položaju. "Vendar pa ima letalska varnost absolutno prednost," je dodal.

Poudaril je, da so pripravljeni na mednarodno preiskavo dogodka. Pripravljeni so sprejeti tudi tuje strokovnjake in dati na razpolago informacije.

Tudi v Kremlju so poudarili, da morajo dogodek preiskati mednarodne oblasti, pristojne za letalstvo. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov, ni želel komentirati samega dogodka.

So pa bili do očitkov zahodnih držav kritični na ruskem zunanjem ministrstvu. "Šokirani smo, da je Zahod incident v beloruskem zračnem prostoru označil za 'šokanten'," je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva Marija Zaharova. Zahod je obtožila "ugrabitev, prisilnih pristankov in nezakonitih aretacij".

Spomnimo

Lovci beloruske vojske so prestregli letalo Ryanaira, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po navedbah beloruskih medijev je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na krovu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov.

Ryanairovo letalo, ki so ga beloruske oblasti prisilile, da je pristalo v Minsku, je včeraj proti večeru vzletelo iz Belorusije in pristalo v Litvi. Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje. Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (519)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
25. 05. 2021 10.51
-2
Saj ne vem, e je, a č je, je Belrusijo iz EU treba nemudoma nagnati. Sicer pa bi temu Lukašenku še najbolj pasala ena krogla iz snajperja med roge. In s takimi naš pacient pajdaši! Da bi jih gromska strela...
ElectroVoice
25. 05. 2021 10.53
Uporabnik1929613
25. 05. 2021 10.17
+0
svečarija, ne vem zakaj ste tako proti lukašenku. Saj ima vaš Ianis Ivani Rushiti dokaj podoben vzorec vladanja. Je res, da nima jajc ustaviti tujega letala, se pa lepo izživlja nad državljani, ki se ne strinjajo z njim, torej s 70% prebivalstva.
setisfekšn
25. 05. 2021 08.10
+2
A s5e kaj janso vprašal kako bi izgledala ta njegova državljanska vojna!a bomo moral na obcini zadužit orožje!pa kako se bo vedelo kdo je ker!vprašte ga!misl da je v libanonu
Cervantes Saavedra
24. 05. 2021 21.36
+3
Ni za verjeti, kakšno neznanje dehti iz nekaterih od vas. V začetku 90-tih let (okoli 1992) so vsi dotedanji sateliti SZ (ex Varšavski pakt in odcepljene evropske države) začeli z nizko osnovo po merilu GDP-PPP per capita (v mil. dol.) in sicer okoli 6.000-7.500 dol./preb. Takrat je recimo Nemčija imela kazalec okoli 23.000 dol. (3x več od Ukrajine), Slovenija 11.177 dol./preb. - Leta 2019 je Ukrajina dosegla 13.442 dol./preb., Belorusija 19.984 dol./preb., tisti drugi, kii so se odlepili od brezupnega gospodarstva SZ, pa 31.000 - 38.500 (baltske države, Romunija, Madžarska, Poljska). Nemčija že 56.226 dol./preb., Slovenija le 40.879 dol./preb. - Rusija 28.450 dol./preb., Srbija 19.027 dol./preb. (kot Belorusija) - Vsi, ki zagovarjate »vzhodno pot« ne-razvoja, nekaj prispevate, da bodo take države še nadalje capljale v nedemokraciji in stagnaciji. Srečno pot, dober dribling in trolanje.
Samo gasssss...
24. 05. 2021 21.26
+2
Lukasenko jih dribla kot mačka 🐁. Heheh.
Uporabnik1996024
24. 05. 2021 20.11
-2
V Litvi imajo vsakoletno parado SS-ovcev. Udelezujejo in so prosotni tudi poslanci evroparlamenta. Kako ti ljudje tam to dovolijo, mi ni jasno.
Uporabnik1996024
24. 05. 2021 20.05
-1
Dobro jih trolajo belorusi.
Covid 19
24. 05. 2021 19.58
+0
Če eu. tokrat ne stisne tega diktatorja za vrat,da ljudstvu znak popolne neučinkovitosti in še več..nezmožnost zagotavljanja lastne varnosti.Vpletanje hamasa je idiocija,kot bi evropejcem naložili,da smo napadeni od Popaja.
Uporabnik1996024
24. 05. 2021 20.12
+0
EU je impotentna. Se en bivsi aparatcik se lahko dela norca iz nje.
Fejst pob?
24. 05. 2021 19.53
+2
Ja seveda, neznani nekdo reče da je bomba na letalu in Lukašenko že ukaže varen pristanek v Minsku. Hamas je on in njegova klika.
riss
24. 05. 2021 19.12
+1
Ko bo Čefo na oblasti, bo Lukašenko večkrat v Sloveniji. Mogoče ga pa prestrežd kakšno nevidno letalo. Mislim, da Lukašenko potuje samo v Rusijo in mogoče na Kitajsko.
Vsepremislim13x
24. 05. 2021 19.08
+4
Je kdo mogoce presenecen ? Lukasenko je navaden drzavni diktator. Samodrzec obvladuje represivne aparate v drzavi. Vas to na kaj spominja???
samuray1
24. 05. 2021 19.10
+0
Jana Bidna,Merkelovo,Genscherja,Clintona...
Mr.
24. 05. 2021 19.43
+2
Ate_ist
24. 05. 2021 18.50
-3
zgodila se je pravičnost: provokator in hujskač bo lahko delil dneve in leta s naplahtanimi ljudmi, katere je iz varnega zavetja v pribaltiki pozival na kršenje državnih zakonov. mimo grede ne grozi mu smrtna kazen pač pa 15 let zapora
Cervantes Saavedra
24. 05. 2021 17.54
-3
Samuray (24.05.2021, 14:41:46): “Pa kaj bi zopet rad? Belorusija je bila,je in vedno bo pod zankcijami hudičeve hegemonialno imperialistične koalicije. To vemo vsi tako da sprenevedanje pride od zadaj. Hočeš rečt da bi jutri Ukrajina zacvetela pod demosracijo EUnijsko? Potem enostavno lažeš.” - ODG.: No, ti najbrž niti ne lažeš, ampak si le tipični nevednež. Kot ko si zapisal, da ima Belorusija manj kot mlrd dol. nacionalnega dolga (v resnici 28!!!). Belorusija je bila dolga desetletja pod rusko hegemonijo in se tega še do dandanes ni znebila, politično in gospodarsko. Za razliko od treh BALTSKIH DRŽAV, KI SO PO SVOJI RAVNI RAZVOJA ŽE SKORAJ NA RAVNI SLOVENIJE. Da jih niti ne primerjamo z Rusijo, Belorusijo, Srbijo… V Rusiji pa izkoriščajo narodna bogastva Putinovi ubogljivi domači tajkuni (res čisto brez vsake želje po pravičnosti) le sebi v prid.
samuray1
24. 05. 2021 18.06
+1
Pa dajmo še kakšno rečt o zunanjem dolgu Slovenije v primerjavi z BR. Pa o možnost preživetja ene in druge ob kakšni hujši gospodarski krizi,o samoobrambi...In ja Belorusov nihče ni nit obvestil o osamosvojitvi ker isti niso niti pomišljali na isto. Resnica pa je dosto cenejša od 28 !!!
samuray1
24. 05. 2021 18.08
+0
Toda Poljakom ne pa ne gre,kaj? Pa Romunom,Mađarom,Bolgarom,Albaniji...Zakaj le?
samuray1
24. 05. 2021 18.08
+2
Ate_ist
24. 05. 2021 18.43
+1
cervantes prosim razloži nam kako je z nataliteto v tvojih razvitih baltekih deželah? sedaj ko se je lukašenko končno streznil in začel uporabljati ruska baltska pristanišča ni videti druge perspektive kot da balti zapustijo svoje državice in odidejo na zlati zahod oni voziti taxije one čistiti wc školjke. kje je ukrajina ne ve nihče, ker je potonila globje od marijanskega jarka, pa je bila ob osamosvojitvi gospodarsko močnejša od nemčije.
puspan
25. 05. 2021 08.51
Dobro, da gre tvojim dobro, zato pa si šel za pokoro v Slovenijo.
Bibi Grozni
24. 05. 2021 17.49
+2
Že ko pogledaš Lukašenka lahko vidiš, da je to navaden diktator. Upam, sa mu bo narava 100 kratno vrnila za vsa sranja, ki jih je povzročil odkar je na oblasti. Zanimivo je, da ga eni zelo hvalijo in kritizirajo opozijo, češ da so kriminalci in teroristi. Če je tako pošten, zakaj pa je že od leta 1994 na oblasti??? Ne verjemem, da ga imajo ljudje tako radi.
samuray1
24. 05. 2021 17.37
-3
Le sponzoruše lahko stojijo ob strani Ursuli vov der...
Cervantes Saavedra
24. 05. 2021 18.08
+0
Madžarska je ena največjih sponzoruš EU. Ob strani pa vse bolj stoji Putinu. Koga pa v Evropi sponzorira Putin, pa predobro veš.
samuray1
24. 05. 2021 18.19
-1
Venda razumi,Putin ni ne Lenin,ne Staljin.Ni niti Tony Blair,Niti Genscher niti Biden. Putin je tisto o čem vsi na češ zahodu zahodu sanjate.
boris tavcar
24. 05. 2021 18.42
+1
RES S PRAVIM IMENOM SE PODPISUJEŠ, A JE TO VAKUM V GLAVI.
Cervantes Saavedra
24. 05. 2021 21.40
+1
za samur: Putin nikdar ne bo ne Blair ne Genscher ne Biden. Na škodo ruskih prebivalcev in same države. Nihče pameten si ne želi Putina za vodjo države. Če že koga med nedemokratskimi državami je treba izbrati za "vzhodni" zgled, je to Kitajska, ki ekonomsko vse bolj obvladuje svet.
borec91
24. 05. 2021 17.37
-2
neverjetno ko kak takega stori belorusija jok in stok ko pa pri nas kvazi desnicarji sekta sds uvaja res diktaturo pa jim isti ploskate no ne bo hudega ce nikol vec nic ne objavi in bols za belorusijo da se takih znebi mi smo mel priliko 91pa jo izgubili sedaj pa nas ze 35let vlece navzdol
SISTEMA
24. 05. 2021 17.29
+5
PR - iskal sem blog opozocijskega blogerja in nisem uspel. Zato pa sem nasel, da je (bil) novinar radia Liberty in clan Azovskega bataljona - radikalna desnisnicarska paravojska z nacisticnim obelezjem. Roman organizira nasilni prevzem oblasti in velja za clana teroristicne organizacije. Zanimivo, da se porocanje trobila 24ur tako razlikuje od Wikipedije. Belorusija ni Katalonija.
setisfekšn
24. 05. 2021 17.12
+0
Bojno letalo mig-29!ŠPICA!Svetovna špica od lovskega letala!
Tik Tak
24. 05. 2021 17.07
+7
Lukašenko se nima kaj bat, saj je dober prijatelj od A. Čeferina
bema1201
24. 05. 2021 17.24
+5
riss
24. 05. 2021 16.33
+3
V petek pričakujemo kolesarjenje v podporo diktatorju, a vseeno vzorniku naših levičarjev, podobno, kot je to Hamas, ki je za EU teroristična organizacija.
Blokiran Drugi Človek
24. 05. 2021 16.49
-3
Po celem svetu podpora palestini, samo svečke ste proti. Čestitke. Najprej superliga, zdaj to. Lepo da se tako trudite skakat v prazen bazen