Tujina

Ustanovitelj bankrotirane platforme FTX pristal na izročitev v ZDA

Nassau, 20. 12. 2022 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sam Bankman-Fried se je v ponedeljek v spremstvu svoje odvetniške ekipe pojavil na sodišču na Bahamih, kjer so razpravljali o njegovi izročitvi ZDA. Njegova odvetniška ekipa je potrdila, da se Bankman-Fried, ki je izročitvi sprva nasprotoval, z izročitvijo sedaj strinja. V ZDA se bo moral soočiti z obtožbami o goljufijah, povezanih s propadom borze kriptovalut FTX, ki naj bi imela več kot milijon upnikov. Obtožnica, ki je bila proti njemu vložena prejšnji teden v New Yorku, navaja, da je organiziral "eno največjih finančnih goljufij v ameriški zgodovini". Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da bi Bankman-Friedu lahko grozila najvišja kazen – več kot sto let zapora.

Bankmana-Frieda so na Bahamih aretirali prejšnji teden in od takrat se je upiral izročitvi v New York, kjer so ga obtožili goljufij in pranja denarja. Na sodišče v Nassau, glavno mesto Bahamov, so ga pripeljal iz zapora s črnim policijskim kombijem pod strogim nadzorom. Obtožnica, ki je bila proti njemu vložena prejšnji teden New Yorku, navaja, da je organiziral "eno največjih finančnih goljufij v ameriški zgodovini". Sam zanika, da bi storil kaznivo dejanje.

Sodnik je dvakrat prekinil postopek, da se je Bankman-Fried lahko posvetoval s svojimi odvetniki, poklical je tudi odvetnike v Ameriki. Reuters navaja, da se Bankman-Fried sprva ni strinjal s tem, da ga pošljejo v ZDA, vendar sta dva njegova odvetnika naknadno lokalnim medijem povedala, da bo privolil v prostovoljno izročitev. Njegova odvetnica je potrdila, da bo Bankman-Fried še ta teden na sodišču uradno potrdil svojo odločitev.

Borza FTX je imela sedež na Bahamih, ker so v državi uvedli poseben regulativni režim za digitalno premoženje.
Borza FTX je imela sedež na Bahamih, ker so v državi uvedli poseben regulativni režim za digitalno premoženje. FOTO: Twitter

Lahko bi mu grozilo več kot sto let zapora

Sodišče na Bahamih je prejšnji teden sicer zavrnilo varščino, ker je menilo, da obstaja nevarnost, da bo Bankman-Fried poskušal pobegniti. Od takrat je 30-letnik zaprt v zaporu Fox Hill v Nassauu. Zapor je bil večkrat tarča kritik, da je prenatrpan in s pomanjkljivimi sanitarijami.

Bankman-Fried bo imel po izročitvi v ZDA novo priložnost, da zaprosi za izpustitev po plačilu varščine.

Vendar se 30-letnik sooča še s civilnimi obtožbami ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo, ki trdi, da je zavajal vlagatelje in denar, ki so ga imele stranke na borzi FTX, preusmerjal v svoje zasebno trgovalno podjetje Alameda Research. Če bo obsojen, bi mu po mnenju pravnih strokovnjakov lahko grozila najvišja kazen – več kot sto let zapora.

Borza z več kot milijon upniki

Borza FTX, ki so jo ugledni vlagatelji nekoč vrednotili na 32 milijard dolarjev, je novembra razglasila bankrot, saj ni mogla izpolniti številnih zahtev strank po dvigu sredstev. Po podatkih iz stečajne dokumentacije ima podjetje več kot milijon upnikov, poroča Financial Times

Bankman-Fried je živel v Nassauu, glavnem mestu Bahamov, v 30 milijonov dolarjev vrednem stanovanju v luksuznem kompleksu Albany. Na Bahame se je FTX preselila iz Hongkonga konec lanskega leta, ko so se v karibski državi odločili za poseben regulativni režim za digitalno premoženje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nur-amrabar
20. 12. 2022 20.02
+2
glavni sponzor Dementnega Joeta!
bu?e24 1
20. 12. 2022 12.29
+6
Mam občutek da se bo obesu v zaporu in glih kamere bojo isključene slučajno
c00kies
20. 12. 2022 12.10
+2
Težko se skrije s to frizuro. Kazen povsem pravična. Svibode ne sme več videti.
c00kies
20. 12. 2022 12.10
+2
LockheedMartin
20. 12. 2022 11.46
+12
Z denarjem, ki ga je pridobil, je financiral Bidna in demokrate pri njihovih "kampanjah". Seveda je par stotisočakov dal tudi republikancem, medtem ko je cifra za demokrate več deset milijonov dolarjev. Levičarji so največji goljufi, s pomočjo obveščevalnih služb, korporacij in spletnih gigantov so ukradli volitve. Ni čudno da Biden sploh ni imel prave kampanje, le tu pa tam kakšno okroglo mizo. Točno je vedel da mu ni treba s prstom mignit, saj bodo vsi ostali zmagali zanj. Samo da se znebijo Trumpa. Zdaj pa se na milijone ilegalcev kar sprehodi čez mejo, v šolah otrokom perejo možgane z LGBT agendo, kriminal je v porastu zaradi levičarske politike, ki omogoča prostost tudi najhujšim zločincem. Edina svetla točka je Muskov prevzem Twitterja in razkritje umazanih poslov demokratov. Upam da SBF razkrije še več.
Thor
20. 12. 2022 11.51
+8
nikhrast
20. 12. 2022 21.11
-4
Locky, si nesposoben republikanec, zavidaš uspešnim demokratom. Ne vem zakaj imajo republikanci toliko manjvrednostnega kompleksa, liberalci, demokrati... nimamo tega kompleksa, samo poglej Trumpa kako se trudi da bi ga ljudje ljubili.
jutri_pa_res
20. 12. 2022 11.10
+4
To so prave kazni za takšne goljufije, ne pa dve leti, kot bi najbrž dobil pri nas, če ne bi slučajno bili vsi dokazi nezakoniti.