Tujina

Ustanovitelj FTX ostaja za zapahi, obtožen osmih kaznivih dejanj

Nassau, 14. 12. 2022 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelju propadle borze kriptovalut FTX Samu Bankmanu-Friedu, ki so ga aretirali na Bahamih, je sodnica zavrnila prošnjo za plačilo varščine. Kot je pojasnila, obstaja velika nevarnost bega, zato bo Američan ostal v priporu do 8. februarja. Ameriške oblasti, ki bodo zahtevale njegovo izročitev, so ga obtožile osmih kaznivih dejanj, grozi pa mu več deset let zapora.

Bahamska sodnica JoyAnn Ferguson-Pratt je v torek zavrnila prošnjo Sama Bankmana-Frieda, ki se je želel braniti s prostosti. Plačilo varščine ne pride v poštev, saj obstaja "velika nevarnost bega", je dejala. Ustanovitelj propadle menjalnice kriptovalut FTX je nakazal, da se bo boril proti izročitvi ZDA. 

Bahamska policija je Bankmana-Frieda aretirala v ponedeljek na podlagi zahteve ameriških oblasti. Te so aretiranega obtožile "orkestriranja ene največjih goljufij v zgodovini ZDA". Kot je dejal predsednik ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev in borzo Gary Gensler, je nekdanji direktor FTX zgradil "hišo iz kart na podlagi prevare." Bankman-Fried se bo moral soočiti z osmimi obtožnicami, ki ga bremenijo goljufije, pranja denarja in zarote. Prav tako ga čakajo številne civilne tožbe zaradi zavajanja vlagateljev. 

Propadlo podjetje, ki je novembra vložilo zahtevo za stečaj, svojim 50 največjim upnikom dolguje skoraj 3,1 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov). Bankamn-Fried je bil med najbogatejšimi Zemljani, s premoženjem, ocenjenim na 26,5 milijarde dolarjev (okoli 25 milijard evrov). Vse skupaj je nato propadlo. Ko so vlagatelji zaznali, da je nekaj narobe, so zahtevali naložbe nazaj, denarja ni bilo, sledil pa je propad.

Kot je še v torek navedel zvezni tožilec v južnem okrožju New Yorka, je Bankman-Fried z nezakonito pridobljenimi sredstvi financiral kampanje demokratov in republikancev in s tem skušal kupiti politično naklonjenost v Washingtonu. 

Sam Bankman-Fried v torek na bahamskem sodišču.
Sam Bankman-Fried v torek na bahamskem sodišču. FOTO: Profimedia

Ustanovitelj FTX je v preteklih tednih zanikal vse obtožbe o goljufiji, priznal pa je, da je podjetje storilo določene napake. Novi izvršni direktor podjetja John Ray je na zaslišanju pred ameriškem kongresom ocenil, da je propad FTX posledica slabega vodenja "skrajno neizkušenih posameznikov". Kot je dodal, je ob prevzemu funkcije opazil "popolno pomanjkanje vodenja evidenc in nadzora". 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konc
14. 12. 2022 16.05
+1
Bankman :)) Pri nas bi take spustili, pa še odškodnino bi jim izplačali za duševne bolečine.
vlahov
14. 12. 2022 14.10
+2
Bit kojn je na fotkah vedno zlate barve . To je nastavitev centralnih bank , da se lažje privadimo in pozabimo na svobodo in ZLato.
Jimi1
14. 12. 2022 13.56
+2
Bit kojni se smejijo kripto oslom... Kako je mogoce da so napihovali meglo...narod je pa to meglo kupoval in se bolj napihnil... Tega so se menda celo zavedali da vse skupaj bazira na ničemur...
User1538643
14. 12. 2022 13.35
+3
Če bi sprejeli varščino, bi danes končal pred kongresno finančno komisijo, kjer bi gotovo povedal preveč.
nur-amrabar
14. 12. 2022 13.28
+4
Drugi glavni sponzor v predsedniški kampanji dementnega Joeta! Prvi pa : Soros!
Exile
14. 12. 2022 13.08
+6
Hollywood gremo snemat film
Potouceni kramoh
14. 12. 2022 11.41
+8
Navali na krypto.Zdej je poceni, tko rekoč zastonj.