Tujina

Ustavitev kratkih letov bi močno zmanjšala evropski uvoz ruske nafte

Bruselj, 12. 03. 2022 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
6

Vsak četrti let v EU poganja ruska nafta. Zaustavitev kratkih letalskih povezav v EU, kjer že obstajajo železniške povezave, bi na leto pripomoglo k zmanjšanju uvoza ruske nafte v EU v vrednosti dveh milijard evrov. To kaže novo poročilo, ki ga je opravila okoljevarstvena organizacija Greenpeace Osrednje in Vzhodne Evrope.

Greenpeace poziva k prepovedi letov na kratke razdalje, s čimer bi močno zmanjšali evropski uvoz ruske nafte. Kot razkriva njihovo nedavno poročilo, ima tretjino najbolj zasedenih kratkih letalskih povezav v Evropi železniško povezavo, ki je krajša od šest ur.

Leti na kratke razdalje, kjer že obstaja železniška povezava, so pred pandemijo na leto povprečno porabili okoli 4,35 milijona ton kerozina in povzročili za 23,4 milijona ton izpustov ogljikovega dioksida, so med tednom sporočili iz evropske podružnice Greenpeacea.

62 odstotkov Evropejcev podpira prepoved letov na kratke razdalje.
62 odstotkov Evropejcev podpira prepoved letov na kratke razdalje. FOTO: Dreamstime

Rusija je z okoli 27 odstotki največji uvoznik nafte v EU, kar pomeni, da vsak četrti let poganja ruska nafta. Pri Greenpeaceu so izračunali, da se za letalske povezave, ki imajo že obstoječo železniško povezavo, glede na povprečno tržno ceno ruske nafte na leto porabita okoli dve milijardi evrov, pri čemer pa bo ta številka ob vse višjih cenah nafte še narasla.

"Evropski transportni sistem je odvisen od nafte, ki povzroča tako krvave spopade kot podnebno krizo. Najhitrejši način za prenehanje financiranja ruskega predsednika Vladimirja Putina in za boj proti podnebnim spremembam je uporaba manj energije. Zaustavitev letalskih povezav, kjer že obstaja dostojna železniška povezava, je pomemben začetni korak, ki bi takoj zmanjšal porabo nafte," je dejal Herwig Schuster iz Greenpeaca.

V organizaciji evropske voditelje pozivajo še k investiranju v izboljšanje evropskega železniškega omrežja in v gradnjo 30 novih železniških povezav v naslednjih treh letih.

Ob tem so v nevladni organizaciji navedli še rezultate nedavne raziskave Evropske investicijske banke (EIB), ki razkriva, da 62 odstotkov Evropejcev podpira prepoved letov na kratke razdalje ter da večina podpira razvoj dnevnih in nočnih vlakov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3