Tujina

Ustrelil dva policista, ki sta izvajala redno kontrolo prometa: eden umrl, drug huje ranjen

Auckland / Wellington, 19. 06. 2020 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
81

Na Novi Zelandiji so odjeknili streli. Moški, čigar identiteta še ni znana, je streljal na policista, ki sta opravljala redno kontrolo prometa – eden je umrl, drug je huje ranjen. Strelec je takoj po dejanju pobegnil s kraja dogodka; ni še znano, ali so ga že našli. Je pa policija pridržala dva moška.

Za zdaj še neidentificirani moški je v zahodnem predelu Aucklanda, imenovanem Massey, ustrelil dva policista, ki sta opravljala redno kontrolo prometa. Po dejanju se je z osebnim vozilom odpeljal s kraja, policisti pa naj bi po navedbah nekaterih medijev moškega še iskali.

Približno štiri uri pozneje so oboroženi policisti vdrli v hišo in aretirala dva moška, "pomembna za preiskavo". Med hišno preiskavo so našli tudi orožje, poročajo tamkajšnji lokalni mediji.

Po Masseyju so postavljeni policijski kordoni, šole so zaprte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako so si sledili dogodki?

Ob 10.28 (po lokalnem času) sta policista med izvajanjem redne kontrole, v Masseyju želela ustaviti osumljenca, ki pa se na njune znake očitno ni odzval. Po navedbah policijskega komandirja Andrewa Costerja sta mu sledila s prižganimi utripajočimi lučmi in sireno na policijskem vozilu. "Kmalu pa sta ga izgubila izpred oči," je razložil.

Kmalu zatem sta osumljenčevo vozilo našla karambolirano. Med begom je namreč trčil v osebo, ki je takrat stala v bližini. Utrpela je hude telesne poškodbe (policija je sprva sicer sporočila, da je lažje poškodovana). Policista sta se približala vozilu, moški je takrat izstopil, v rokah pa držal dolgocevno strelno orožje, piše BBC. "Nato je v policista izstrelil več nabojev. Zadel je oba, eden od policistov pa je na žalost tudi umrl," je navedel Coster. Osumljenec je nato sedel v drugo vozilo, srebrno mazdo, in pobegnil s kraja dogodka. To vozilo so pozneje našli zapuščeno.

Neki moški, ki je bil priča dogodku, je dejal, da je videl ranjenega policista, kako je preskočil ograjo. "Ulegel se je na tla in nekaj časa gledal naokrog, pri tem se je grabil za prsi," je opisal. "Nato je preskočil ograjo in stekel po ulici."

Coster o podrobnostih današnjega dogodka še ne more govoriti, je pa zagotovil, da poteka intenzivna preiskava. "Naša prioriteta je, da storilec za svoje dejanje odgovarja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Komandir Coster je potrdil tudi, da sta bila policista neoborožena. "Na prvi pogled nič ni kazalo na to, da bo njuna izmena kakorkoli drugačna kot vse druge," je dejal. Po njegovih besedah pa je incident pokazatelj tveganja, s katerimi se morajo policisti vsak dan soočati.

Na dogodek se je odzvala tudi že novozelandska premierka Jacinda Ardern. Dejala je, da je policistova smrt "grozna novica". "Naši policisti vsak dan trdo delajo za varnost nas in naše skupnosti," je dodala.

Novozelandski policisti orožja navadno s seboj ne nosijo, prav tako so tovrstni varnostni dogodki tam zelo redki, še redkeje pa jo na tak način skupijo policisti na dolžnosti.

Zadnji tovrstni dogodek se je na Novi Zelandiji zgodil maja 2009, ko so med izvajanjem hišne preiskave v mestu Napier ustrelili starejšega policista, poroča BBC.

"Še enkrat želim ponoviti: zavezan sem temu, da novozelandska policija ostane neoborožena," je izpostavil Coster. Kot je še dodal, je pomembno, kako se počutijo prebivalci. "To, da sodelujemo z javnostjo, je privilegij," meni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LAPD
20. 07. 2020 15.01
+2
Orožje je osnovni del policistove opreme ne glede na to katero nalogo opravlja. Če pa politikom odgovarja, da imajo policiste za glinaste golobe tudi prav. Me pa čudi, da sploh dobijo ljudi, da opravljajo poklic policista brez možnosti lastne obrambe.
RamzesII
19. 06. 2020 16.08
-7
Če so takšni kot na slikah, me ne čudi. Tak ne sodi v prometno kontrolo, človek hitro do bi grenak priokus in vtis.
You cant handle the truth
19. 06. 2020 16.24
+18
če bi prebral članek bi ugotovil, da sta bila policista neoborožena, tako da nevem o kakšnem grenkem priokusu ti sanjaš? ti na slikah so pa kasneje lovili tega psihopata, a naj bi ga lovil s fračam?
kolbek460
19. 06. 2020 15.38
+8
Sistem znižuje ceno življenja ,tudi pri nas se to dogaja ,ko si vreden ceni eneganaboja tud noben druge ni več vreden ,
David80
19. 06. 2020 15.37
+29
Policaj brez orožja je tak kot bi jaz šel v kurbnhaus brez tiča.
kolbek460
19. 06. 2020 15.36
-5
Nesreča pri delu ,,nista upošteval varnostnih predpisov ,
bikoborec69
19. 06. 2020 15.26
-25
Neke škode ni naredil.
IKOSS
19. 06. 2020 15.21
+9
Tragičen dogodek, ki ponovno dokazuje, da se proti takšnim incidentom ni mogoče učinkovito boriti s pomočjo regulacije sredstev. Ne gre namreč zanemariti, da je, kot posledica zadnjega zločinskega pohoda na Novi Zelandiji, omenjena država sprejela vrsto izjemno omejevalnih ukrepov povezanih s posestjo nekaterih sredstev, kateri pa so v svojem bistvu docela neučinkoviti. To dokazuje tudi pričujoči dogodek. Sicer je bilo to že mnogokrat izpostavljeno pa vendar. Vsakdo, ki ima neustrezen vrednostni sistem in se nahaja v običajnem družbenem okolju, torej brez posebnega nadzora, svoji okolici predstavlja izjemno veliko nevarnost! Taka oseba lahko za uresničitev svojih namer vedno uporabi vrsto sredstev iz svoje okolice, katere je mogoče uporabiti v vlogi docela učinkovitega orožja. Ne nazadnje, v vseh okoljih obstaja črni trg, ki takšnim osebam nudi vse vrste sredstev, vse brez kakršnihkoli omejitev, razen cene, ki jo morajo za le ta plačati. Naravnost osupljivo je, da se mnogi ljudje omenjenega pristopa vedno znova oklepajo, čeravno praksa učinkovitost tovrstnih pristopov vedno znova deamntira. Nenazadnje, takšni ukrepi predstavljajo resno erozijo pravic vseh prebivalcev.
JohannDoe
19. 06. 2020 14.48
+2
Ma ni treba dramatizirat enega dogodka, ker vemo da svet je idealen in vsakič in vedno po pričakovanjih samo v pravljicah. Bodo gospodje in gospa na drugem koncu sveta, o katerih dogodku tukaj komentiramo in vemo skoraj nič, že naredili kako analizo kaj in kako in, mogoče, kakim jagrom spremenili dovoljen kaliber ali pa lokostrelcem predpisali dolžino loka. Zgolj tako... da se ne dregne kdo v oko al neki.
Skankhunt42
19. 06. 2020 14.33
+39
glede na to da ni opisane narodnosti oziroma rase lahko sklepamo da ne gre za belca
trollolll
19. 06. 2020 15.36
+0
Ja, sploh na novi zelandiji jih je polno. Bil tam, pa ne pomnim da bi kakega srecal. Mogoce nism bil pozoren. Vem pa da je azijcev veliko.
Gorazd Petek
19. 06. 2020 14.28
-19
Ljudje se vedno bolj upirajo progressivno policijski diktaturi anarhosocialistično progressivni premiejki,vse bolj siti so jo in nje politike.
Model1a
19. 06. 2020 15.10
+14
in zato je treba streljat ljudi? bolano razmišljanje
yokerxdinterfan
19. 06. 2020 14.10
+22
Novinarji bi morali biti politično orpedeljeni. Ampak ne vse kar znajo je da poročajo pristransko, potem se pa kdo obesi ker so celi teden delali sceno ker se dva uslužbenca predajata takšnim ali drugačnim užitkom pri katerem nista škodovala nobenemu. Seveda takrat pa dvigenjo roke in nič krivi
JohannDoe
19. 06. 2020 14.39
+21
Prvo bi morali met novinarje, teh pa že kakih 15 let nimamo več.
zurbrigen
19. 06. 2020 16.55
+4
RavnateljSole
19. 06. 2020 14.09
-12
Na koncu te zgodbe privlecene z drugega konca sveta, normalen clovek pomisli da je treba policaje oborozit do zob. To pa je namen tega ameriskega trobila, takoimenovanih 24ur.com... tako da pamet v roke
You cant handle the truth
19. 06. 2020 14.47
+10
torej jih oborožimo z bonbončki, da jih bodo talali pridnim? porednim pa lahko dajo črno piko v zvezek?
Golobek
19. 06. 2020 14.08
-2
Samo umr🤔😳
JohannDoe
19. 06. 2020 14.08
+39
Vseh so polna usta kako je bilo včasih in kako danes. Včasih so bili lahko tudi policaji bolj "kulturni" in skulirani, ker se je vedelo, da če jih boš provociral, da jih boš fasal. Mamke in stari starši pa so nas svarli pred tem, da jezimo policaje. In nihče ni objavljal na FB in dajal v časopise. Danes vsi poznamo in preizkušamo svoje pravice in tudi provocirat policaje je svojevrsten šport. Če pa je kdaj kaka roka zvita, se pa takoj potožimo, češ, "glejte kaj so mi delali" na FB in po trič trač medijih.
JohannDoe
19. 06. 2020 14.14
+15
Najbolj idiotsko je pa primerjanje ameriških protestov in policajskih batin s slikami ene in iste "zvezde", ki jo vlečejo v marico, ker se je princeska (moška, seveda) na sredi vrgla na tla. Nasilje in fašizem je pa to, ker ga zaradi tega na mestu ne izpustijo oziroma pokličejo pogajalca neki. Policijski postopki so pa janko in metka.
JOSEPH HAYDN
19. 06. 2020 13.46
+51
Ko policaj preverja in ti reče da ustaviš nimaš ti kaj kaj ce nebi, zakaj jaz in podobno, ker je tak zakon. In seveda če ne gre z lepa gre z grda. Tudi uatrwljeni črnec v Atlanti je provociral in grozil tako, da edino prav, da so ga pospravili, ker kaj veš če ga ne bi bi morda on njega. Problem je, da se iz polcistov delajo norca, provocirajo in takoj, ko mu poči je kriv polcisit. So tudi slabi polcisti ja ampak večina jih je človeških in ti ne bodo nič dokler spoštuješ zakon
nekodnas
19. 06. 2020 13.46
+36
svojci ubitih policajev naj tožijo premierko in državo novo zelandijo za milijonsko odškodnino, kajti poslati neoborožena policista na delo, vedoč da sta lahko tudi ustreljena je skrajno naivno in malomarno ( če te zaloti varnostni inšpektor na gradbišču brez čelade,je nisi nosil ali ti jo delovodja ni dal plačata oba in še podjetje visoko kazen, ker je delo brez čelade smrtno nevarno), če bi bila oborožena, bi bila lahko oba policaja živa in nepoškodovana, medtem ko sem prepričan da bi bil v ZDA strelec s puško , še predenj bi z njo nameril v policaja preluknjan kot ementaler sir..
disorderliness
19. 06. 2020 14.25
-10
Potemtakem bi morali tudi sorodniki umorjene poštne uslužbenke tožiti slovenskega premierja in državo za milijonsko odškodnino, ker so jo neoboroženo poslali na delo in še predobro vedeli, da jo lahko ropar ustreli.
disorderliness
19. 06. 2020 14.29
+14
Ali pa delavca na bencinski črpalki. V Ameriki imajo po bencinskih puško kar pod pultom, in ko ga vidiš: "pok" pa ga ni. Res pa je, da preživi tisti, ki strelja prvi.
disorderliness
19. 06. 2020 14.36
-3
Tako sem bral razlago na mediji v službi resnice, ki so trdili, da je vojak deloval povsem pravilno, ker je puško usmeril proti sprehajalcu, saj naj bi ta bil podoben migrantu. Sicer ne vem, kakšen moraš biti, da si podoben migrantu in ali so migranti tudi dovolj prebrisani, da bi se oblekli kot Švedi. Še Bata Živojinovič se je v partizanskih filmih samo oblekel nemško uniformo in v čirilici vpil "Jawohl, jawohl" in vsi so bili prepričani, da je SS-ovec in mu salutirali.
disorderliness
19. 06. 2020 14.37
+4
You cant handle the truth
19. 06. 2020 13.33
+56
#police lives matter! a bodo policaji tud zažigal pa kradl zdej? pa kakšn kip podrl?
Wahl
19. 06. 2020 13.29
+25
PLM. Počivajta v miru!
Kritikizštajerske
19. 06. 2020 13.27
+25
Ta svet je že čisto nor....
Kritikizštajerske
19. 06. 2020 13.27
+20
Očitno so jim dali frače...pa saj človek ne more verjet....