Tujina

V 38. tednu nosečnosti pribežala v Slovenijo: hčerki bo ime Mira

Maribor/Logatec, 04. 03. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
6

Mnogi Ukrajinci, predvsem mame z otroki, bežijo iz vojne grozote. Več kot 130 jih je doslej zavetje našlo v Sloveniji, v nastanitvenem centru Logatec jih je trenutno 68. Tam so tudi mladi nogometaši iz Ukrajine, ki jim je nogometni klub Logatec odstopil igrišče, da bi ob žogi za trenutek pozabili na težave. Drugi iščejo streho nad glavo pri prijateljih, v Mariboru jo je našla mlada Ukrajinka, ki je brez moža v 38. tednu nosečnosti s triletnim otrokom potovala dolgih 48 ur.

Apokaliptični prizori: domovi mnogih so izginili, ukrajinske vasi in mesta so tako postala neprepoznavna. Iz Ukrajine beži vsak dan več ljudi, zato Oleksandr Bilko, član ukrajinske reprezentance, ki ga je naša ekipa srečala v Lvovu, danes poziva: "Prosimo za vašo pomoč. Da bi v tej težki situaciji sprejeli naše družine, naše otroke, to nam bo zelo pomagalo."

Slovo na kijevski železniški postaji. Moški države ne smejo zapustiti, zato na pot odhajajo ženske z otroki.
Slovo na kijevski železniški postaji. Moški države ne smejo zapustiti, zato na pot odhajajo ženske z otroki. FOTO: AP

Varno zavetje je v Logatcu našlo 68 Ukrajincev, med njimi so tudi mladi nogometaši, ki so ob pomoči tamkajšnjega nogometnega kluba svoje skrbi za trenutek pustili na igrišču.  

"Dejstvo je da so njihovi sorodniki, starši, stari starši še vedno na vojnem žarišču, zato bodo potrebovali dodatno psihosocialno oskrbo. Mi smo se danes že povezali tako z Rdečim križem kot drugimi organizacijami, ki so nam pripravljene pri tem pomagati," je povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj

Tudi za Aleksandro je dolga in težka pot. Od domače Ukrajine se je morala posloviti. "Slišati je bilo kot dež. Vsako sekundo je bilo sedem ali devet eksplozij," pripoveduje. Z možem sta se morala posloviti, saj je moral ostati v Ukrajini. Zato je Aleksandra v 38. tednu nosečnosti z vojnega območja odšla na pot sama s triletnim Levom: "Ko zasliši močnejši zvok, si zakrije ušesa in pove, da ga je strah. Potem se še skrije."  

O dogajanju v Ukrajini ostane brez besed. Stike z mamo je izgubila, ker je v Ukrajini slabo omrežje, mama se pa skriva v zaklonišču. "Zelo je težko, res. Vse naše hiše lahko zgradimo nazaj, ampak ljudje umirajo. To je težko," pove.

A zdaj mora ostati močna, kmalu bo namreč na svet prišla nova članice družine, ki se bo najverjetneje rodila v Sloveniji. Aleksandra se zaveda: "Zelo težko bo za eno osebo, da skrbi za dva otroka. Potrebujem svojo družino." Zato bo svojo hčerko poimenovala Mira: vse, kar si zdaj želi, je mir.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnanna
05. 03. 2022 11.11
+2
ali je "minister" grims tudi tokrat izračunal mesečni strošek begunca?
Onxxx13
05. 03. 2022 10.37
-4
Bravo, ker bližje ni šlo.
krohotalo
05. 03. 2022 08.55
+9
Pri nas doma smo tudi že nastanili dve družini z malimi otroki. Enomesečni dojenček v dveh dneh še ni spustil glasu.
rocknroll
05. 03. 2022 17.06
+1