Tujina

V Adenskem zalivu po napadu Hutijev zagorel britanski naftni tanker

Sana, 26. 01. 2024 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Jemenski Hutiji so znova napadli, tokrat so s protiladijsko balistično raketo zadeli naftni tanker, ki je zagorel. Bližnja vojaška ladja se je hitro odzvala na klic v sili, poškodovanih pa naj ne bi bilo. Tanker je plul pod zastavo Marshallovih otokov, Hutiji pa so odgovornost za napad že prevzeli. Ameriška bojna ladja USS Carney pa je sicer v Adenskem zalivu sestrelila raketo, ki so jo proti njej usmerili jemenski uporniki.

Naftni tanker Marlin Luanda je zagorel, potem ko je protiladijska balistična raketa priletela vanj in povzročila požar v enem od ladijskih tovornih rezervoarjev, piše BBC. Trenutno tanker gasijo, poškodovanih pa ni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Gasilska oprema na krovu je nameščena za zatiranje in nadzor požara, ki je nastal v enem tovornem rezervoarju na desni strani," je dejal tiskovni predstavnik družbe Trafigura, ki je lastnik ladje. "Varnost posadke je naša najpomembnejša prednostna naloga. Še vedno smo v stiku s plovilom in skrbno spremljamo razmere."

Kot je sporočila britanska pomorska služba (UKMTO) so o napadu obvestili pristojne organe, ti naj bi se že odzvali na napad in opozorili druga plovila v bližini, naj bodo pri tranzitu previdna in poročajo o vseh sumljivih dejavnosti. 

Ameriška bojna ladja ob obali Jemna odbila napad Hutijev

"Hutijevci so z območja v Jemnu, ki je pod njihovim nadzorom, izstrelili protiladijsko balistično raketo na rušilec USS Carney v Adenskem zalivu. Raketa je bila uspešno sestreljena. Poročil o poškodbah ali povzročeni škodi ni bilo," je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz britanske družbe za pomorska tveganja Ambrey so ob tem sporočili, da je o dveh eksplozijah v Adenskem zalivu danes poročala tudi posadka tankerja, ki je plul pod panamsko zastavo, kar je kasneje potrdila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO).

Pri družbi Ambrey so dejali, da so rakete eksplodirale približno kilometer od tankerja, ki naj bi bil v lasti Indije. Poročil o škodi tudi v tem primeru ni bilo, ni pa še jasno, ali je bil ta incident povezan s sestrelitvijo rakete, o kateri je poročal Centcom.

Hutijevci so novembra začeli napadati ladje v Rdečem morju in trdijo, da plovila, povezana z Izraelom, napadajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot tri mesece soočajo z intenzivnim izraelskim bombardiranjem. Jemenski uporniki so nedavno za legitimne tarče razglasili tudi interese ZDA in Velike Britanije.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so medtem v zadnjem času izvedle več skupnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju. ZDA so ob tem tudi samostojno izvedle več napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja