Tujina

V Alabami iztiril že tretji vlak podjetja Norfolk Southern

Montgomery, 09. 03. 2023 21.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Le nekaj ur, preden je izvršni direktor podjetja Norfolk Southern Alan Shaw pričal v zveznem senatu o vrsti odmevnih incidentov, v katere je bil vpleten železniški velikan, je na severovzhodu Alabame iztiril še en vlak omenjenega podjetja. Najbolj še vedno odmeva izlitje strupov ob iztirjenju vlaka v kraju East Palestine v Ohiu.

Podjetje Norfolk Southern je sporočilo, da je na poti iz Atlante v Mississippi iztiril vlak s približno 30 praznimi vagoni. "Ni poročil o poškodovanih in izpustu nevarnih snovi. Tesno sodelujemo z lokalnimi uradniki," je sporočilo podjetje.

To je bilo že tretje iztirjenje vlaka istega podjetja v zadnjem času. Pred dnevi je iztiril vlak podjetja v Springfieldu v državi Ohio, v začetku leta pa je prav tako v Ohiu pri East Palestine iztiril vlak, ki je prevažal strupene snovi. Te so morali sežgati, prebivalce kraja East Palestine pa za nekaj časa evakuirati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iztirjenje je bilo politično zelo odmevno, saj so ga republikanci izkoristili za politični napad na predsednika ZDA Joeja Bidna, ker je obiskal Kijev v Ukrajini in si zato ni ogledal posledic nesreče v Ohiu.

Nacionalni odbor za varnost v transportu je ta teden sporočil, da je sprožil preiskavo podjetja in navedel, da je samo od leta 2021 sodeloval v preiskavah petih prometnih incidentov podjetja Norfolk Southern.

Po železniški nesreči v Ohiu
Po železniški nesreči v Ohiu FOTO: AP

Medtem je v sredo v Zahodni Virginiji iztiril vlak podjetja CSX Transportation, pri čemer so bili trije ljudje poškodovani, dizelsko gorivo pa se je izlilo v bližnjo reko. Omenjeno podjetje je doživelo odmevno iztirjenje leta 2017 v Pensilvaniji, ko se je po eksploziji v okolje izlilo več ton strupenih snovi.

Izvršni direktor podjetja  Norfolk Southern Alan Shaw se je v senatu opravičil za nesrečo v East Palestine in obljubil več milijonov dolarjev za odpravo posledic iztirjenja 38 vagonov, od tega 11 z nevarnimi snovmi. Ni pa podprl predlagane zakonodaje za zaostritev varnostnih pravil.

Alan Shaw  se je v senatu opravičil za nesrečo v East Palestine.
Alan Shaw se je v senatu opravičil za nesrečo v East Palestine. FOTO: Profimedia

Podjetje je napovedalo več prostovoljnih varnostnih izboljšav, senatorji pa so napovedali nadaljevanje preiskav o iztirjenju, odzivu Bidnove vlade in varnostnih praksah podjetja.

V pripravi je zakonodaja, ki jo sestavljajo senatorji obeh strank. "Lobisti železniških podjetij so se leta borili proti vsem prizadevanjem za okrepitev pravil, ki bi povečala varnost naših vlakov in železniških prog. Zdaj ceno plačujejo prebivalci Ohia," je dejal demokrat iz Ohia Sherrod Brown.

Po podatkih Zvezne uprave za železniški promet je iztirjenje vlakov vse redkejše, vendar jih je bilo lani še vedno več kot 1000.

Pošiljke nevarnih snovi predstavljajo do osem odstotkov od približno 30 milijonov, ki jih železnice vsako leto prepeljejo po ZDA. Vendar pa železnice pogosto mešajo pošiljke in imajo lahko na skoraj vsakem vlaku en ali dva vagona nevarnih snovi.

Združenje ameriških železnic navaja, da 99,9 odstotkov pošiljk nevarnih snovi varno prispe na cilj, železnice pa na splošno veljajo za najvarnejšo možnost prevoza nevarnih kemikalij po kopnem.

Senatorji v novem zakonu med drugim predlagajo namestitev več detektorjev za pogostejše preverjanje temperature kolesnih ležajev, boljše obveščanje o nevarnih snoveh, ki se prevažajo, in boljše usposabljanje reševalcev, ki se odzivajo na takšne nesreče. Predlog podpira tudi republikanski senator iz Ohia J.D. Vance.

Predlog predvideva tudi, da sta v vlakovnih posadkah še naprej najmanj dve osebi. Sindikati trdijo, da so železnice bolj tvegane zaradi zmanjševanja števila delovnih mest v industriji v zadnjih šestih letih. Ukinili so skoraj tretjino vseh delovnih mest na železnici, vlakovne posadke pa se soočajo z utrujenostjo, saj so v pripravljenosti noč in dan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdeča petokraka
10. 03. 2023 12.37
Ameriške sanje!