Tujina

V Amazoniji identificirali trupli obeh izginulih moških

Brasilia, 18. 06. 2022 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Brazilska policija je sporočila, da je identificirala v amazonskem pragozdu odkrite posmrtne ostanke. Gre za oba pogrešana moška - britanskega novinarja Doma Phillipsa in brazilskega strokovnjaka Bruna Pereire. Identifikacijo so policisti potrdili po laboratorijski analizi zob, ki so jih odkrili med ostanki.

Že v petek pozno zvečer smo poročali, da je brazilska policija identificirala eno od trupel, in sicer britanskega novinarja Doma Phillipsa. Drugega trupla takrat še niso uspeli identificirati, a zdaj je znana tudi njegova identiteta, poroča Euronews. Gre za drugega pogrešanega moškega, brazilskega strokovnjaka Bruna Pereire.

Policija, ki je že pridržala dva osumljenca, eden med njima je priznal, da je pogrešana ustrelil, si sicer prizadeva, da bi odkrila podrobnosti njune smrti. Preiskovalci so sicer v petek sporočili, da so izdali nalog za prijetje še tretjega moškega, ki naj bi bil povezan s kaznivim dejanjem. Njegovo bivališče za zdaj še ni znano.

V Braziliji identificirali posmrtne ostanke
V Braziliji identificirali posmrtne ostanke FOTO: AP

Trupli Phillipsa in Pereire so našli v sredo, potem ko je eden od osumljencev policijo odpeljal na kraj, kjer sta bila pokopana. Priznal je, da je moška pokopal, ni pa navedel ničesar drugega. Oba moška so nazadnje videli 5. junija, ko sta potovala po severozahodni dolini Javari, območju, znanem po tihotapljenju mamil, nezakonitem ribolovu in rudarjenju zlata.

Preiskovalci sicer domnevajo, da so morilci delovali sami in ne znotraj katere izmed tamkajšnjih kriminalnih združb. Zveza domorodnih ljudstev doline Javari (Univaja), ki je aktivno sodelovala pri iskanju, se sicer s tem ne strinja. "Ne obstajata le dva morilca, temveč gre za organizirano skupino, ki je zločin načrtovala do najmanjših podrobnosti," so prepričani.

Univaja naj bi oblastem poslala tudi poročilo, v katerem so dejali, da je bil eden od osumljencev vpleten v nezakonite ribolovne dejavnosti. Namigujejo na "močno kriminalno organizacijo, ki da je skušala za vsako ceno zakriti svoje sledi". Policijo so pozvali k nadaljevanju poglobljene preiskave.

57-letni Phillips in 41-letni Pereira sta v Amazoniji raziskovala državo, saj sta pripravljala knjigo o ohranjanju okolja. Phillips je poročen z Brazilko, v državi pa je živel že zadnjih 15 let. Pereira, ki je delal v oddelku brazilske vlade za domorodna ljudstva, je pred tem dejal, da je prejel več groženj s smrtjo.

Dolina Javari je drugi največji avtohtoni rezervat v Braziliji, ki leži v osrčju amazonskega deževnega gozda. V regiji, ki je težko dostopna in ki jo država težko nadzoruje, živi 26 avtohtonih skupnosti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.