Tujina

V ameriškem senatu padel predlog zakona o zaščiti pravice do splava

Washington, 12. 05. 2022 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriškem senatu je v sredo vseh 50 republikancev skupaj z demokratom iz Zahodne Virginije glasovalo proti predlogu zakona o zaščiti pravice do prekinitve nosečnosti v ZDA, ki ga je podprlo 49 demokratov. Joe Manchin in dve republikanski senatorki, ki sicer podpirata pravico do splava, so glasovali proti, ker naj bi bile določbe preširoke.

 

Demokrati skušajo zaščititi pravico do splava v pričakovanju odločitve vrhovnega sodišča ZDA, kjer konservativna večina načrtuje razveljavitev odločitve istega sodišča v primeru Roe proti Wadu, ki je Američankam leta 1973 zagotovila pravico do splava po vsem ozemlju ZDA.

Demokratom ne bo uspelo, saj, kot kaže, nimajo niti navadne večine, kaj šele zadostne večine proti obstrukciji oziroma filibustru. Republikanski senatorki Susan Collins iz Maina in Lisa Murkowski z Aljaske sta bili skupaj z demokratom iz Zahodne Virginije proti, ker ni šlo le za uzakonitev odločitve v primeru Roe proti Wadu, ampak tudi za odpravo številnih zakonov po zveznih državah, ki so tako ali drugače omejevali pravico do splava.

Predlog podprl edini demokrat, ki javno nasprotuje pravici do splava

Predlog zakona pa je podprl edini demokrat v senatu, ki javno nasprotuje pravici do splava, Bob Casey iz Pensilvanije. Za vodstvo demokratov v kongresu je sicer tovrsten boj z mlini na veter le sredstvo za oživljanje volilne baze pred novembrskimi kongresnimi in drugimi volitvami sredi predsedniškega mandata. Zelo dobro se zavedajo, da jim zakona o zaščiti pravice do splava v sedanji sestavi kongresa ne bo uspelo sprejeti.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell pa je medtem sporočil, da so demokrati sestavili najekstremnejšo možno zakonodajo. "Kar srh me spreletava ob misli, da je nekdo to sestavil leta 2022," je dejal McConnell, ki želi status Američank glede pravice do splava zožiti celo bolj od tistega, ki ga imajo v Iranu ali Afganistanu, kjer je splav dovoljen zaradi zaščite življenja nosečnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belatrix
14. 05. 2022 09.22
+1
USA, katastrofa, gredo se nazaj za 200 let. Bogate američanke bodo to izvajale po Evropi, revne pa pač na način, ki bo ilegaln. Enkraten plakat je nekje v članku na sliki in namreč: PREPOVEDUJETE VAREN SPLAV, SPLAV BO OSTAL V ILEGALI IN BO ZELO NEVAREN ZA ŽENSKO IN OTROKA. Sem moški, podpiram pravico do splava z vsem srcem, ženska naj odloča sama o sebi. Namesto, da USA "rešujejo", Evropo in Ukrajino, naj pometajo doma, ker zelo očitno nimajo razčiščenih osnovnih pojmov. Tudi Biden, kater je zgledal ameriško normalen, se vse bolj kaže, da je starček, lutkica kapitala. Ženske naj o splavu odločajo same, ne Papež, ne senat, ne parlament ampak posameznica, ki je v tem položaju. Svoboda odločanja o lastnem telesu, naj bi bila in mora biti osnovna pravica človeka.
Ni nam vseeno
12. 05. 2022 15.55
+1
Obljubljena dežela ali ameriške sanje ?
Apostol1
12. 05. 2022 08.51
+10
Po miselnosti so republikanski konservativci podobni talibanom v Afganistanu . Talibani so nadeli ponovno burke ženskam, republikanci pa vzeli ženskam absolutno pravico vsake ženske ali hoče roditi ali ne . Bog nam je dal svobodno voljo vsem tako moškim kot ženskam in prav nihče nima pravice odločat kaj nekdo drug sme ali ne.
JoniBravo
12. 05. 2022 08.23
-8
Kolikor razumem, ženske nočejo uporabljat kondomov.
Anatina
12. 05. 2022 09.56
+5
Za večino splavov so krivi moški, ki bi le "delali otroke" medtem ko jim niti na misel ne pride, da bi zanje tudi skrbeli. Za kontracepcijo (kondom odpade), naj pa ženska skrbi. Imam predlog. Splav se prepove, za kontracepcijo so pa moški odgovorni. Če kondom poči, mora moški po zakonu preživljati otroka. Pa da vidimo, kako bodo potem glasovali. Sama sem sicer odločno proti splavu, poznam pa nekaj primerov, ko so se ženske odločile za splav, ker niso videle nobene druge rešitve. Pa ne mi zdaj predavat o posvojitvah in podobno, ker ni nobene ženska dolžna roditi otroka nekomu drugemu.
Belatrix
14. 05. 2022 09.24
+2
Ali res glavo uporabljaš, da vanjo daš žlico in konec?