Tujina

Iran po umoru Solejmanija obljublja maščevanje 'na pravem kraju in ob pravem času'

Bagdad, 03. 01. 2020 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
1015

Pentagon je potrdil, da so na ukaz predsednika Trumpa v zračnem napadu na bagdadskem mednarodnem letališču ubili poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde al Kuds, generala Kasema Solejmanija. Iran je že napovedal hudo maščevanje "na pravem kraju in ob pravem času", dejanje ZDA pa so označili za izjemno nevarno in hudo eskalacijo. ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo več tisoč novih vojakov.

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal ukaz za zračni napad v Bagdadu, v katerem so ubili poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde al Kuds, generala Kasema Solejmanija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Pentagona so sporočili, da je šlo za preventivni ukrep, saj naj bi Solejmani aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji. Prav tako naj bi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško ambasado v Bagdadu. Napad je po besedah Pentagona bil namenjen "odvračanju bodočih iranskih napadov". V napadu je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis.

Iran napovedal maščevanje "na pravem kraju in ob pravem času"

Iranski vrhovni svet za nacionalno varnost je napovedal maščevanje "na pravem kraju in ob pravem času". "Amerika se mora zavedati, da je bil zločinski napad na generala Solejmanija njena največja napaka v zahodni Aziji in Amerika se ne bo enostavno izognila posledicam svojih napačnih izračunov," je svet zapisal v sporočilu za javnost. "Ti kriminalci se bodo soočili s hudim maščevanjem (...) na pravem kraju in ob pravem času," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Po svetu se vrstijo odzivi na Solejmanijev atentat. Države pozivajo k umiritvi razmer na obeh straneh. Medtem pa so mnenja znotraj ZDA razdeljena, saj republikanci ukaz Trumpa malodane častijo, medtem ko demokrati svarijo pred posledicami in dejstvom, da kongres ni avtoriziral napada.

Iransko zunanje ministrstvo je medtem poklicalo na pogovor odpravnika poslov na švicarskem veleposlaništvu v Teheranu, ki zastopa ameriške interesu v Iranu. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Bernu, je švicarska vlada predstavila svoje stališče glede zadeve, odpravnik poslov pa je posredoval sporočilo iz ZDA. Švica je ob tem pozvala Washington in Teheran, naj se izogibata stopnjevanju napetosti.

Iranska državna televizija je prenesla sporočilo Revolucionarne garde, ki pravi, da sta ubita postala mučenika, Trump pa je napad pospremil s tvitom ameriške zastave.

Američani na Bližnji vzhod pošiljajo več tisoč dodatnih vojakov

ZDA so sporočile, da bodo na Bližnji vzhod napotile več tisoč dodatnih pripadnikov oboroženih čet, poroča CNN. 

Kdo je bil general Kasem Solejmani, si lahko preberete v tem portretu.

Pripadnike bodo poslali iz skupine za hitro posredovanje 82. zračnoprevozne divizije. Po napadu na ameriško ambasado v Bagdadu so namreč iz iste enote že napotili 750 pripadnikov in takrat napovedali, da so dodatne napotitve možne. Zdaj pošiljajo še preostanek te brigade, približno 3000 vojakov.

Ali Hamenej razglasil tri dni žalovanja

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je ob smrti drugega najpomembnejšega človeka v državi, kot Solejmanija označujejo mnogi, razglasil tri dni žalovanja. Ob tem je po poročanju Al Jazeere dejal, da bo njegov umor podvojil njihov odpor do Združenih držav Amerike in Izraela ter da "kriminalce, ki so ubili Solejmanija, čaka hudo maščevanje". Dodal je, da "morajo vsi sovražniki vedeti, da se bo džihad odpora nadaljeval z dvojno motivacijo in da borce v sveti vojni čaka gotova zmaga".

Ajatola Hamenej in Kasem Solejmani
Ajatola Hamenej in Kasem Solejmani FOTO: AP

Iranski minister za zunanje zadeve Javad Zarif je na Twitterju opozoril, da ZDA "nosijo odgovornost za vse posledice zračnega napada". Napad je označil za "izjemno nevarno in neumno eskalacijo". Medtem so že imenovali Solejmanijevega naslednika, in sicer kar njegovega namestnika.

Američani svoje državljane pozvali naj zapustijo državo

Ameriška ambasada v Bagdadu je svoje državljane pozvala, da nemudoma zapustijo državo, iraški premier pa je dejal, da bo ta napad "v državi sprožil uničujočo vojno".

Spomnimo, ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško bazo v petek v Kirkuku, v katerem je bil ubit tudi Američan. Proiranska milica je potem organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in al Muhandisa.

Iran: Žrtev je vsaj sedem

Tiskovne agencije in iraški ter iranski mediji poročajo, da se je napad pri letališču zgodil kmalu po polnoči v petek zjutraj, ubili pa naj bi še več drugih oseb, po poročanju PMF najmanj sedem ljudi. Al Muhandis je prišel na letališče v konvoju, da pričaka Solejmanija, ki je priletel ali iz Libanona ali Sirije. Konvoj je prispel do tovornega dela letališča, kjer je bilo Solejmanijevo letalo, nakar je vse skupaj razneslo. Američani naj bi napad izvršili z raketo. Solejmanijevo truplo je razneslo na koščke, al Muhandisa pa niso mogli identificirati.

Al Muhandis naj bi na letališču čakal Solejmanija.
Al Muhandis naj bi na letališču čakal Solejmanija. FOTO: AP

Solejmani je vodil sile al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Asada, in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti Islamski državi. Al Kuds je, po zagotovilih ameriških uradnikov, pod Solejmanijevim vodstvom učil šiitske bojevnike v Siriji in Iraku, kako se delajo uspešne obcestne bombe proti Američanom. Iran to zanika.

Ta napad sicer predstavlja eskalacijo v politiki ZDA do Bližnjega vzhoda, slabšanje odnosov pa traja že nekaj časa. Iran je sestrelil ameriško brezpilotno letalo in zasegel nekaj naftnih tankerjev, ZDA pa ga bremenijo tudi septembrskega napada na savdske naftne objekte.

KOMENTARJI (1015)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomos apn7
05. 01. 2020 10.17
+3
za mednarodno skupnost bi bilo najbolj pomembno da se loti te težave na kirurški način. če je bil napad izveden brez odobritve kongresa, to pomeni protičlovečno dejanje, za kar se mora predsednika trumpa privesti pred mednarodno sodišče za kršenje človekovih pravic
InterReflectlons
04. 01. 2020 16.39
+0
Tudi mi nismo varni pred njimi. Sosednji Aviano je blizu.
Cisto na hitro
04. 01. 2020 16.36
+4
Kaj delajo Ameri v Iraku? Kaj so delali slovenski fantje inoktrinirani s komunizmom pred 100 leti v Španiji? Temu se reče danes terorizem.
pajac1
04. 01. 2020 12.38
-1
Upam, da se ne dajeta z Melanko, drugače smo nasnkal
Infraping
04. 01. 2020 12.02
-1
pajac1
04. 01. 2020 12.32
+13
Islam prehaja v sovraštvo in to je posledica ZDA, kar se mene tiče je to prav. Vemo vsi, da je islam že odkar jaz živim prikazan kot slab, čuden, zaprt narod in to se tudi kaže z vojnami, ker naj bi bili oni krivi itd. Jasno ti kažem, da je Amerika plod hudiča, ki sega nazaj 300 let. Amerika; skupek priseljencov,( torej pravi američani bi morali biti indijanci), pod vodstvom židov in njihovega prepričanja ter moči
Infraping
04. 01. 2020 12.01
-20
js sn z američani
tomos apn7
05. 01. 2020 10.12
+0
Američani bodo zakuhali 3. svetovno vojno, če ne odstopijo od teh drznih potez
tomos apn7
05. 01. 2020 10.13
serumresnice
04. 01. 2020 11.41
+14
Amerikanec napade Iran,ljudje bežijo,naši desničarji pa po migrantih.
kakafonijaprava
04. 01. 2020 11.32
+19
amijem zaželim pekel na Bližnjem vzhodu. samo pekel....
kakafonijaprava
04. 01. 2020 11.31
+0
Pinko 90- čimprej!
kakafonijaprava
04. 01. 2020 11.30
+10
pinko 90 prijav se takoj v ameriško vojsko in za svojega vodjo umri v Iraku!
kakafonijaprava
04. 01. 2020 11.29
+6
Na merku so vsi ameriški turisti po vseh državah.
kg1
04. 01. 2020 10.15
+5
če so sesuli irak je sedaj na vrsti še iran...ampak mislim da bo to bolj trd oreh za američane...rusi imajo novo raketo...ravno prav da jo testirajo...Kaj pa če sta si putin in trump razdelila ozemlje zdaj pa se malo zezata da ne bo tako očitno?
morski val
04. 01. 2020 10.00
+18
Čimprej izstopiti iz NATA. Verjetno si ne želimo, da naši vojaki sodelujejo v tej moriji.
plotter123
04. 01. 2020 08.58
+23
in spet ameriški KRIMINALCI iz pentagona na čelu s trumpeto uporabljajo izraz " NAJ BI " isto kot v iraku in libiji..... enkrat bodo teli amerigosi dobili po p....da se bodo še sami sebi smilili in prav je tako
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.59
-15
v kuvajt 4000 komadov 82 .desantske / zračni desanti / divizije usa / napoteni takoj ...750 jih je že tam iz te enote ...
Grunf TNT
04. 01. 2020 10.39
+7
miselna policija
03. 01. 2020 21.57
+0
na discoveryju je bila serija dokumentarcev pod naslovom "zakaj sovražimo",janšiste in ostale zaostale bi morali zapreti v veliko dvorano in jim predvajati toliko časa kot amerikanci mučijo svoje ujetnike!
lukeeeeeec
04. 01. 2020 07.07
+6
Sem pogledal. Bila je tudi razložena diagnoza bolezni, ki se imenuje JANŠIZEM. Diagnoza bolezni je; laž, podtikanje, lopovčina, montirani procesi in uprizarjanje afer. Bolezen je neozdravljiva in jo zdravijo v bolnici v AVTRALIJI. Čakalne vrste so nekako tri leta. Za lajšanje simptomov pomaga terapija BUTN SKALA- Če ne primeprvič moraš ponoviti vsaj trikrat in povečati zalet. Si se prijavil oziroma ali izvajaš terapijo.
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.55
+7
iz baze usa rota / španija poleteli 4 transporterji letala usa / C5M...iz ramsteina / nemčija/ največja usa baza izven usa - letalska / ...3 C 17 transporterji...in sicer v jordanijo , saudsko arabijo in kuvait...Usa so ubili tega človeka Sulejmanija in ostale z Dron MQ-9 Reaper ,pripada Joint Special Operations Command ....specialna enote / štab...
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.55
-3
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.56
-3
pa je v iranu še vedno tri dni žalovanje...Kaj sledi ...
Pinko90
03. 01. 2020 21.58
-12
HJA IN -----------------------FORA JE DA ČAKAMO ISLAMOFAŠISTE DA NAREDIJO POTEZO -----------------------Možno da so preveč presrani
Grunf TNT
04. 01. 2020 10.41
+15
Misliš Amerofašistične okupatorje In kradljivce tujih naravnih bogastev.
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.46
+9
na ulicah po iranu več sto tisoč ljudi zahteva maščevanje...Reakcija 3 ...Medtem usa napotila novih 1000 vojakov na BV...
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.47
+21
umor je združil irance , kot že desetletja ne ...
VolkBrenin
03. 01. 2020 21.48
+1
ups....novi podatki ...jih je že 3000 na poti tja
Pinko90
03. 01. 2020 21.50
+7
Kaj to so ti Iranci povedali ------------------------Sej Goebbels tudi napovedal totalno vojno in končno zmago konec leta 44 se mu neki ni urajmal
Krta?a 21
03. 01. 2020 21.56
+3
Tudi iraški PM je že sporočil svoji vojski, naj se pripravi na vojno.
son?ece5
03. 01. 2020 21.58
-1
Na ulicah Irana že nekaj časa traja krvava revolucija, na tisoče mladih ubitih in zaprtih. Pa ti Volk živiš v S, Koreji ??? Ali si tako nizkoglav, kar se informacij tiče!! Uf, se ti smeji še leva scena!
upornik19
03. 01. 2020 21.31
-19
ZDA IMAJO NOVEJŠE TEHNOLOGIJE NAPRIMED DOLCE PODZEMNA BAZA V MEHKI ARENA 51....ČE TOLE ZALAUFA SO AMERIKANCI NEPREMALGJIVI
miselna policija
03. 01. 2020 21.33
+15
a res??bodo pa sami spet kaj sesuli da lahko obtožijo druge!!
ggugziuig
03. 01. 2020 21.34
-2
Kitajska jih je že zdavnaj premagala prav tako Rusija. Iran pa ni ena igračka kot so bili drugi. Ne bodo še pustili eni Ameriki, so preveč polni sebe in prav je tako. Da bi se to zgodilo tu, računaj name da bi se vpisal takoj v vojsko. Enako se bo zgodilo tam.
upornik19
03. 01. 2020 21.34
-1
miselna policija
03. 01. 2020 21.35
+3
ARENA 51 ??hahahaha,takoj se izdaš da si navaden nerazgledan svečkar!!!
miselna policija
03. 01. 2020 21.39
+18
še vse vojne so izgubili,doma imajo več kot milijon invalidov zaradi tega!!dobili so pa njihovi bankirji in multinacionalke!!
Pinko90
03. 01. 2020 21.46
-5
Če bi jih bi ti šprehal po Nemško ---------------------------------Pa ne seri z Rusi ker je bilo 80% goriva med vojno pripeljano do rusije iz strani ZDA in GB-----------tezko delas tankovske ofenzive brez nafte
ggugziuig
03. 01. 2020 21.49
+1
Kaj je bilo v drugi svetovni vojni je preteklost in zgleda eni se niste prilezli vn. Do sedaj se je spremenilo marsikaj samo tvoja pam** ne. Ja zaostali so in še sprijazni trumpek 2
Pinko90
03. 01. 2020 21.52
+2
miselna policija
03. 01. 2020 21.59
+4
plotter123
04. 01. 2020 09.05
+4
ahahahah pinki 90 ti si pa res en pinki..... Amerigosi so komaj toliko nafte imeli da so se izkrcali v normadiji , pa še to se ne bi če ne bi rusi tako hitro napredovali po evropi in je gola... ameriško postalo strah da bodo dobili eno ogromno rusko državo.
Saso Jovanov
04. 01. 2020 16.33
+1
Krta?a 21
03. 01. 2020 21.28
+22
Zdaj če bi bil svet pameten, bi moralo pri amerih past nekaj konkretnih glav iz samega vrha. Če se pogovarjamo o vojni....je bolje potolčt par brihtnih glav, kot pa da nas te brihtne glave pripeljejo do milijonskih žrtev in škode. Vsekakor bi tudi aktivno razmišljal o izstopu iz nata. Proračun za nato pa zamrznil, ker na strani dolfija in zločinske organizacije enostavno ne moremo bit.
miselna policija
03. 01. 2020 21.32
+17
slo se je 91 odločila za še bolj poglobljeno hlapčevanje kot je bilo prej!!
miselna policija
03. 01. 2020 21.34
+3
ARENA 51 ??hahahaha,takoj se izdaš da si navaden nerazgledan svečkar!!
Pinko90
03. 01. 2020 21.40
-10
šekspir slo se je 91 odločila za še bolj poglobljeno hlapčevanje kot je bilo prej!!-----------------------------------------Spel se v Srbijo oz Venezuelo če ti ne paše naše pa če smo pošteni zelo slabo hlapčevanje---------------------Ko te rusi hecajo da pejt v ZDA težit saj si njihov zaveznik potem nemoreš trditi da si dober hlapec kvečjemu BUTALE
Pinko90
03. 01. 2020 21.41
-5
Da ne omenjam da samo oprali 1 miliardo v državni NLB za Iransko atomsko bombo-----------------SVAŠTA
miselna policija
03. 01. 2020 21.42
+2
ti je pač v genih da ne prepoznaš niti ne občutiš hlapčevanja!!
miselna policija
03. 01. 2020 21.44
+6
dolfetove kolone so bile še pri celovcu ko ste jim že šibali nasproti od navdušenja!!