Tujina

V Atenah afera s prisluškovanjem, odstopil vodja obveščevalne službe

Atene, 05. 08. 2022 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V luči afere z domnevnim prisluškovanjem je odstopil vodja grške obveščevalne službe Panagiotis Kontoleon. Pred tednom dni je domnevni poskus vohunjenja na svojem mobilnem telefonu prijavil vodja opozicijskih socialistov Nikos Andrulakis, še pred njim pa dva novinarja.

Iz kabineta premierja Kiriakosa Micotakisa so danes sporočili, da je vodja obveščevalcev podal odstop, ki ga je vlada sprejela. Panagiotis Kontoleon je na čelo obveščevalne službe stopil leta 2019, ko je Micotakisova konservativna stranka zmagala na volitvah. Tik pred njim je danes s položaja odstopil tudi generalni sekretar v kabinetu premierja Grigoris Dimitriadis. Gre za Micotakisovega nečaka, ki sta ga preiskovalna spletna portala Reporters United in Inside Story pred tem obtožila povezav z domnevnim vohunjenjem. 

Odstopa sledita nekaj več kot teden dni po tem, ko je grški evroposlanec in vodja grških opozicijskih socialistov Nikos Andrulakis na tožilstvo grškega vrhovnega sodišča podal prijavo zaradi domnevnega poskusa vohunjenja na svojem mobilnim telefonu s programsko opremo Predator.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je ugotovil, ko je dal iz previdnostnih razlogov konec junija v Evropskem parlamentu pregledati svoj telefon. Parlament je namreč po odkritju afere z vohunsko opremo Pegaz, ki je podobna Predatorju, svojim članom omogočil pregled naprav. Omenjena oprema omogoča vdor v prenosne telefone, od koder lahko nato pridobi podatke ali pa aktivira kamero ali mikrofon.

Še pred Andrulakisom sta sicer letos pravno ukrepanje zaradi domnevnega vohunjenja sprožila tudi dva grška novinarja. Grška vlada vztrajno zavrača kakršnokoli vpletenost v prisluškovanje, so pa trditve sprožile val ogorčenja v državi. Zaradi podobne afere se je morala s položaja že maja posloviti tudi vodja španskih obveščevalcev. Med tarčami vohunjenja naj bi bilo več vidnih politikov, vključno s premierjem Pedrom Sanchezom in katalonskimi politiki, ki se zavzemajo za neodvisnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1kala
05. 08. 2022 15.28
+2
Sam še čakam, kaj se je pri nas dogajalo, ko je imel vajeti v rokah Žan Mahnič.
1kala
05. 08. 2022 15.27