Vreme

V Avstriji in Nemčiji nevšečnosti zaradi Petre, močna neurja zajela tudi Hrvaško

Salzburg / Saarbrücken / Zagreb, 04. 02. 2020 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / Ti.Š. / V.Š.
Komentarji
3

V delih Avstrije in Nemčiji je neurje Petra povzročalo nevšečnosti v prometu, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Z jugozahoda Nemčije zaradi močnega deževja poročajo tudi o poplavah. Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom pa je zajelo tudi več območij Hrvaške, v Črni Gori pa so ponekod razglasili rdeči alarm.

V Avstriji o težavah poročajo iz večine zveznih dežel, kjer močno deževje spremlja veter s hitrostjo do okoli 110 kilometrov na uro. Ponekod so namerili tudi močnejše sunke vetra, rekord je padel pri Semmeringu, kjer so namerili več kot 150 kilometrov na uro.

Gasilci so po državi skupno opravili več sto intervencij.

V Avstriji o težavah poročajo iz zvezne dežele Solnograška, Predarlska, Zgornja Avstrija in Spodnja Avstrija.
V Avstriji o težavah poročajo iz zvezne dežele Solnograška, Predarlska, Zgornja Avstrija in Spodnja Avstrija. FOTO: AP

V Zgornji Avstriji je danes brez elektrike ostalo okoli 11.000 gospodinjstev. Iz dežele poročajo o več kot 470 intervencijah gasilcev, ki so pomagali predvsem pri čiščenju cest in električnih napeljav zaradi podrtega drevja.

Hladna fronta, ki je povzročila številne nevšečnosti je prešla tudi Slovenijo.

O izpadu elektrike poročajo tudi iz Solnograškega, kjer je prizadetih okoli 1500 gospodinjstev. Imajo pa v deželi težave predvsem zaradi podrtega drevja. Najhuje je na območju Flachgaua v okolici Salzburga. Gasilci so morali na teren več kot 60-krat.

V Predarlski oblasti opozarjajo predvsem pred nevarnostjo snežnih plazov tretje stopnje, ki naj bi se popoldne še povišala na četrto stopnjo. Tudi tu so gasilci pomagali pri podrtem drevju in škodi na stavbah.

Preventivno so danes na Dunaju zaprli vse večje parke, med drugim živalski vrt Schönbrunn.

Vreme v Avstriji naj bi se umirilo predvidoma v sredo, do takrat pa ponekod pričakujejo tudi več centimetrov sveže snežne odeje.

Neurje Petra je prineslo tudi obsežne padavine.
Neurje Petra je prineslo tudi obsežne padavine. FOTO: AP

V Nemčiji močno deževje povzroča težave predvsem na jugozahodu države. V bližini mesta Trier je v vasi Aach ponoči poplavilo mestno središče. Tudi drugod so potoki prestopili bregove. V eni od vasi so morali gasilci zaradi poplav iz hiše reševati družino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Močno deževje in orkanski veter povzročata težave tudi v prometu. Med drugim ne obratuje železniška povezava med krajema Trier in Perl, pri mestu Saarbrücken pa so zaprli del avtoceste.

V Nemčiji naj bi dež začel pojenjati šele danes popoldne. V Schwarzwaldu naj bi v 72 urah padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter. Veter s hitrostjo do 70 kilometrov na uro naj bi se umiril šele proti večeru.

Močan veter težave povzroča tudi na Slovaškem, kjer je na najbolj prometno obremenjenem mostu v državi, imenovanem Pristavny most, prevrnil tovornjak, je sporočila bratislavska policija.

Močna neurja zajela Hrvaško

Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom je danes zajelo tudi več območij Hrvaške. V Čakovcu je veter izruval drevo, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki ob dežju piha močan veter, ki je povzročil velike valove. V Gorskem kotarju je po dežju začelo snežiti, poročajo hrvaški mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaški hidrometerološki zavod je opozoril na potencialno nevarno vreme na celotnem območju Hrvaške, posebej ob obali in v Slavoniji. Napovedali so sunke vetra do 110 kilometrov na uro v notranjosti države ter do 120 kilometrov na uro na splitskem območju.

Neurje je najprej zajelo skrajni severozahod države in območje Čakovca, od koder lokalni novičarski portali poročajo o močnem vetru, ki je izruval veliko drevo pri tamkajšnji srednji šoli.

Po mirnem jutru sta v dopoldanskih urah močan dež in veter zajela tudi Zagreb in okolico. Veter je lomil veje dreves, temperatura zraka pa je občutno nižja, kot je bila v preteklih dneh. Uporabniki spleta so objavili, da je toča padala v Bjelovarju in Sveti Nedjelji pri Samoborju.

Reko je zajela nevihta z veliko dežja in močnim južnim vetrom. Ob mestno obalo butajo veliki valovi, je poročala hrvaška radiotelevizija.

Okrog poldneva je v Gorskem kotarju začelo snežiti. Pričakovati je, da bo do srede območje pokrila snežna odeja, je poročala regionalna televizija N1.

Iz hrvaškega avtokluba so po 17. uri sporočili, da sneži tudi ponekod v Liki. Izpostavili so, da je avtocesta Zagreb - Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje zaprta za ves promet zaradi močnega vetra. Zaprte so tudi nekatere državne ceste na tem območju, kot tudi most na otok Pag.

Medtem je evropska mreža meteoroloških postaj za sredo razglasila rdeči alarm za območja južne in osrednje Črne gore, ker pričakujejo izjemno slabe vremenske razmere, predvsem pa močan veter. Rdeči alarm pomeni, da so nevihte zelo nevarne za ljudi in živali ter da lahko povzročijo veliko gmotno škodo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
04. 02. 2020 20.11
-1
Tudi v Posočju zelo piha.
Ovceeee
04. 02. 2020 12.57
+15
Neurjem imena ... bravo Amerika
Kimberley Echo
04. 02. 2020 13.08
+5
Neurja imajo imena po vsem svetu, le da ima t.i. zahodni svet moška in ženska imena, Azija pa po živalih, rastlinah, mitoloških bitjih, itd. V Evropi je imena možno kupiti.