Tujina

V Avstriji preiskava štirih oseb zaradi okužb v Ischglu

Ischgl, 30. 09. 2020 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti štirim obdolženim zaradi ravnanja ob izbruhu novega koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl. Kot so sporočili s tožilstva v Innsbrucku, so se po preučitvi 10.000 strani dokaznega materiala "konkretizirale" štiri preiskave, še posebej pa bodo vzeli pod drobnogled ravnanje ob razglasitvi karantene.

Tiskovni predstavnik tožilstva Hansjörg Mayr je danes pojasnil, da bodo podrobneje preiskali predvsem "izvajanje odredb v povezavi z omejitvami prometa v Ischglu oziroma karanteno v dolini Paznaun". Poročanja avstrijskih medijev, da naj bi bila med obdolženci tudi župan Ischgla Werner Kurz in glavar okraja Landeck Markus Maass, Mayr ni želel komentirati.

Ischgl velja za eno hujših žarišč v prvem valu epidemije covid-19 v Evropi, saj je bila takrat na vrhuncu zimska sezona in je bilo letovišče polno turistov z vseh delov sveta. Prvo okužbo naj bi sicer tam potrdili že na začetku marca pri zaposlenih v gostinstvu. Virus se je hitro širil in na Tirolskem so nato sredi marca odredili karanteno.

Karanteno za Ischgl so sicer uvedli že nekaj dni prej, takoj ko so tam zaznali večje število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno. Poleg tega je problematično dejstvo, da je – potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz 13. marca javno razglasil karanteno za dolino Paznaun – to območje na hitro zapustilo na tisoče turistov in sezonskih delavcev, čeprav bi v skladu s pravili morali ostati v dolini.

Poleg kazenskopravnih preiskav sicer v zvezi z Ischglom potekajo tudi civilnopravni sodni postopki. Pretekli teden je namreč avstrijska zveza za zaščito potrošnikov (VSV) vložila prve odškodninske tožbe, in sicer v imenu treh Nemcev ter svojcev Avstrijca, ki je po počitnicah v Ischglu umrl zaradi covid-19. Nemci so okužbo preživeli. Oškodovanci od avstrijske države zahtevajo različne vsote do 100.000 evrov za odškodnino in kritje stroškov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1911634
01. 10. 2020 11.50
+1
So se ze zacele tozbe,kmalu pri nas tudi in povsod drugje!Tako je tudi prav!
Gsmm
30. 09. 2020 15.58
+0
Kdaj bodo kaznovani odgovorni za vnos covida z Balkana v Slovenijo. Vedeli so, kakšno je stanje pri sosedih, pa vseeno pustili odprte meje!
kiropraktik
30. 09. 2020 13.44
+2
Kdajj se bo začela preiskava zdravnika iz Metlike? Samo vprašam!
dark horse
30. 09. 2020 12.54
+14
Potem se lahko še na hrvatijo spravijo oni so razlog za to kar se dogaja sedaj s prikrivanje resnice