Tujina

Srbija za vikende zapira lokale in trgovine, odprli bolnišnico za covid bolnike

Dunaj/Rim/Zagreb, 04. 12. 2020 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Srbija ob naraščanju števila okužb in smrti uvaja nove ukrepe, med drugim omejuje delovni čas lokalov, restavracij in nočnih klubov, ob koncih tedna zapira tudi določene trgovine in frizerske salone. V Beogradu so odprli novo bolnišnico za covid bolnike. V Avstriji pa so začeli z množičnim testiranjem, ki ga prvi dan spremljajo dolge kolone in tehnične težave. Na Hrvaškem je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrlo že več kot 2000 ljudi.

V Srbiji ob naraščanju okužb in smrti novi ukrepi

V Srbiji od danes veljajo novi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, medtem ko je število novih okužb zadnje dni skoraj enako številu covidnih bolnikov v bolnišnicah. Tudi v zadnjih 24 urah so potrdili 7782 novih okužb, umrlo je 69 bolnikov, največ v enem dnevu. 

V skladu z novim ukrepi bodo restavracije, lokali, nočni klubi in splavi med delavniki odprti od 5. do 17. ure. Ne bodo pa odprti od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure. 

Dostava hrane bo mogoča 24 ur na dan, neprekinjeno so lahko odprte tudi lekarne in bencinske črpalke. Konec tedna, v enakem obdobju kot gostinski lokali, bodo zaprti tudi trgovski centri in trgovine z oblačili. Zaprti bodo tudi fitnesi, frizerski in kozmetični saloni, bazeni ter športni objekti in površine. Konec tedna bodo lahko do 21. ure odprte trgovine z živili in trafike.

Vlada je uvedbo ukrepov utemeljila s prizadevanji, da bi socialne stike zmanjšali na najmanjšo možno raven. Ukrepe je sprejela v četrtek, ko so v državi poročali o 7802 novih okužbah v enem dnevu, medtem ko je bilo v bolnišnicah 7726 bolnikov s covidom-19, od tega 288 na ventilatorjih.

Žarišče okužb je prestolnica Beograd, kjer so danes v predmestju Batajnica odprli novo bolnišnico za bolnike s covidom-19 z 930 posteljami, od tega 250 na intenzivni negi.

Premierka Ana Brnabić je dejala, da je bolnišnica začela delovati v najtežjih trenutkih, ko dnevno v bolnišnice sprejmejo skoraj 800 covidnih bolnikov. Minister za zdravje Zlatibor Lončar je napovedal, da bo v novi bolnišnici delalo najmanj 1500 zdravnikov ter medicinskih sester in tehnikov. Izpostavil je pomen nove bolnišnico za vso državo in regijo.

Covid bolnišnica v Srbiji.
Covid bolnišnica v Srbiji. FOTO: APTN Video

Mnogi epidemiologi, tako člani vladnega kriznega štaba za covid-19 kot neodvisni strokovnjaki, epidemiološke razmere v državi ocenjujejo kot katastrofalne, saj je v zadnjih dneh število novih dnevnih okužb skoraj enako številu covidnih bolnikov v bolnišnicah. Epidemiolog in član kriznega štaba Branislav Todorović je danes ocenil, da bo državo zamujanje z ukrepi drago stalo, saj se epidemija razrašča in krepi tudi izven Beograda.

V Italiji podaljšali ukrepe

Med 21. decembrom in 6. januarjem bodo v skladu z odlokom v Italiji prepovedana potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest, določa odlok. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo.

Trenutno so dovoljena potovanja med deželami z najnižjo stopnjo okuženosti, ki so označene z rumeno.

Oblasti nameravajo med 21. decembrom in 6. januarjem uveljaviti tudi obvezno karanteno za vse Italijane, ki se bodo vrnili iz tujine, in turiste, ki bodo prišli v Italijo. Dolžine karantene premier Giuseppe Conte ob predstavitvi ukrepov ni omenil. Ta ukrep je namenjen predvsem temu, da bi Italijane odvrnili od smučanja v tujini. 

Ukrep je zasnovan posebej za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico - kjer smučišča delujejo - ali v države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija, pri čemer je slednja napovedala, da bo pobočja odprla samo za svoje prebivalce.

Z odlokom, ki bo veljal do 15. januarja, ohranjajo nočno policijsko uro po vsej državi med 22. in 5. uro. Še daljša bo ob prehodu v novo leto. Začela se bo 31. decembra ob 22. uri in se končala 1. januarja ob 7. uri.

V restavracijah si bodo lahko Italijani privoščili kosilo 25. in 26. decembra ter na silvestrovo. Zvečer pa bodo zaradi policijske ure ostale zaprte. Trgovine bodo ob praznikih lahko odprte do 21. ure, da bi zmanjšali možnost gneč. Nakupovalni centri bodo ob koncih tedna odprti do 20. decembra, med prazniki pa bodo zaprti.

Italijani bodo silvestrovali doma.
Italijani bodo silvestrovali doma. FOTO: Shutterstock

V državi ohranjajo tudi razdelitev na rumene, oranžne in rdeče dežele, ki jih razvrščajo glede na stopnjo okuženosti, temu primerni pa so tudi ukrepi za zajezitev virusa. V rumenih deželah so lahko restavracije in bari še naprej odprti samo do 18. ure. V oranžnih in rdečih deželah pa je še vedno dovoljen samo prevzem hrane.

Vlada je odločila tudi, da se bodo srednješolci v šole vrnili šele 7. januarja.

"Ne smemo se sprostiti," je ob predstavitvi ukrepov povedal Conte. Poudaril je, da so ti ukrepi nujni, da bi se izognili tretjemu valu epidemije, ki bi lahko prišel januarja, navajajo tuje agencije.

V državi je sicer v zadnjem času upadlo število novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V četrtek zvečer so poročali o približno 23.000 novih okužbah v zadnjem dnevu. Je pa umrlo rekordnih 993 covidnih bolnikov v enem dnevu. Koronavirus je tako v Italiji zahteval okoli 58.000 smrtnih žrtev, z njim pa se je okužilo 1,665 milijona ljudi.

V Avstriji se je začelo širše množično testiranje na novi koronavirus

V Avstriji se je danes začelo širše množično testiranje na novi koronavirus, in sicer na Dunaju, na Tirolskem in Predarlskem. Kot prve so sicer na testiranje s hitrimi antigenskimi testi že v začetku tedna pozvali prebivalce manjše občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško.

Množično testiranje v Avstriji.
Množično testiranje v Avstriji. FOTO: AP

Po poročanju avstrijskih medijev so se na Dunaju in v Innsbrucku davi nabrale dolge vrste ljudi, ki čakajo pred mesti za testiranje. Na Tirolskem in Predarlskem bo testiranje trajalo do nedelje, na Dunaju pa do 13. decembra.

V prestolnici bodo na voljo tri mesta za testiranje, nameravajo pa odvzeti po 150.000 vzorcev na dan. Na Tirolskem je predvidenih 297 mest za testiranje, od tega naj bi jih bilo danes odprtih 130, večinoma zaradi velike količine snega na območju. Na Predarlskem pa bodo testiranje izvajali na 80 mestih.

Poleg dolgih vrst pred mesti za testiranje pa prihajajo poročila tudi o težavah, ki jih imajo z informacijskim sistemom. Tega bi morala zagotoviti država in bi moral biti centraliziran, vendar pa ni dostopen oz. je preobremenjen. Kljub temu je vojska, ki upravlja sistem, z njim zadovoljna, napake pa odpravljajo.

Na Tirolskem so večino občin zato preusmerili nazaj na analogni sistem beleženja testiranj, vendar pa ima to posledice predvsem za tiste, katerih test je negativen. Ti dobijo rezultat testa z zamudo, medtem ko tiste, ki so na hitrem testu na novi koronavirus pozitivni, obvestijo hitro in jih pošljejo še na test PCR.

"Če nekdo pet ur po testiranju ne dobi obvestila o rezultatu, lahko predvideva, da je bil test negativen," je pojasnil vodja projekta na Tirolskem Elmar Rizzoli.

O težavah z informacijskim sistemom sicer poročajo tudi iz Salzburga, kjer so recimo učitelji dobili termine za testiranje danes namesto v soboto, kot je bilo predvideno. Pozive na testiranje pa so dobili tudi posamezniki v ostalih šestih deželah, kjer se bo testiranje začelo izvajati šele konec prihodnjega tedna. Prva med njimi bo Gradiščanska, kjer bodo začeli prebivalce testirati prihodnji četrtek.

Vlada na Dunaju upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi. Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču. Cilj testiranja je odkriti tudi okužene brez simptomov in tako prekiniti verigo okužb.

Rezultati zaenkrat ne kažejo velike stopnje okuženosti med prebivalstvom. V Insbrucku so dopoldne izvedli okoli 6000 testov in odkrili 24 okuženih. Iz Predarlskega pa poročajo, da so ob 26.088 danes izvedenih testih odkrili 106 pozitivnih. Doslej so v tej deželi že izvedli približno tretjino načrtovanih testiranj, ki jih nameravajo izvesti do nedelje zvečer, še poroča APA.

V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo še 52 bolnikov, potrdili so 1200 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V BiH še naprej veljajo relativno mili ukrepi, saj so z izjemo distrikta Brčko povsod odprti gostinski lokali in storitvene dejavnosti ob spoštovanju ukrepov. Nošenje zaščitnih mask je obvezno tudi na prostem, ponoči pa je omejeno gibanje. 

Na Hrvaškem doslej umrlo več kot 2000 covidnih bolnikov

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.626 testih potrdili 3955 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite na novinarski konferenci. Doslej je na Hrvaškem umrlo 2032 covidnih bolnikov.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je na novinarski konferenci povedal, da 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 1113,9. Najvišja je v medžimurski županiji, najnižja v istrski, je omenil. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 je 470 na milijon prebivalcev.

Na Hrvaškem je trenutno aktivnih 24.190 primerov okužb. V bolnišnicah se zdravi 2427 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 262 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 143.400 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 117.100 obolelih. V samoizolaciji je skoraj 59.500 ljudi. Opravili so skupno skoraj 791.000 testov, so še dejali danes.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci tudi napovedal, da bodo kmalu objavili spletno stran z vsemi informacijami o cepljenju proti novemu koronavirusu. Hrvaška je naročila približno 5,6 milijona odmerkov cepiva od različnih proizvajalcev. Capak je dodal, da bo cepljenje proti covidu-19 brezplačno in prostovoljno. Sprožili bodo tudi kampanjo o pomembnosti cepljenja, da bi se zanj odločilo čim več prebivalcev.

Medtem je vladajoča večina v hrvaškem parlamentu danes potrdila spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Državljanom, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je pravilno nošenje zaščitne maske, grozi kazen v višini 500 kun (67 evrov). Če bo posameznik plačal kazen na kraju dogodka, bo znašala 250 kun (33,5 evra). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala med 10.000 in 40.000 kun (med 1335 in 5340 evrov). Med 5000 in 10.000 kun (667 in 1335 evrov) kazni pa predvidevajo za odgovorne osebe v podjetjih in obrtnike ter za državljane, ki bodo na svoji zasebni posesti omogočali dogodke v nasprotju z ukrepi.

Opozicija je nasprotovala spremembam zakona in je zahtevala njihov sprejem z dvotretjinsko večino. Največ pripomb je imela na določilo o prepovedi ali omejevanju števila ljudi na javnih shodih in dogodkih ter zasebnih družabnih dogodkih.

Koronavirus v ZDA

V ZDA v četrtek rekordnih več kot 210.000 novih okužb s koronavirusom

V ZDA so v četrtek potrdili več kot 210.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Umrlo pa je še 2907 covidnih bolnikov, kar je tudi eno najvišjih dnevnih števil od začetka epidemije covida-19. 

V tej državi, ki velja za najhuje prizadeto v pandemiji na svetu, so tako skupaj potrdili več kot 14,1 milijona okužb z novim koronavirusom. Od tega je umrlo 276.383 ljudi, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
05. 12. 2020 10.09
+1
Članek je s takšnim naslovom , kot da bi bilo Srbsko zdravstvo v rožicah in evo PredCednik skrbi za zdravje svojih državljanov. Pa ni temu tako , ravno obratno !! Dajte slike njihove infekcijske klinike , pa boste ZGROŽENI , kajti nekaj takega ni niti v Indiji . Na silo, iz nuje so zgradil bolnico , ne pa zaradi skrbi za zdravje državljanov, ker na infekcijsko nobeden ni želel niti vstopiti več ! Da skrbijo za zdravje , bi bolnico zgradili že pred 20 leti !
Xdshagahhs
05. 12. 2020 08.05
-1
Ste vedeli... Da obstajata dv božička? En je moder... Pa namesto brade ma pendrek... Prevaža se pa kar z marico...
hotchilipoper
05. 12. 2020 08.01
-2
Same laži,nepreverjene informacije
flojdi
04. 12. 2020 21.22
+1
. imamo grafoLOGE , stomatoLOGE , ginekoLOGE , onkoLOGE , patoLOGE , cipresoLOGE ; pa a že oPstajajo KRONOlogi ; in zakaj še ne
flojdi
04. 12. 2020 21.25
+2
svetskicovek3
04. 12. 2020 18.51
+0
hahaha ma ljudje zakaj zavajate kot da je Srbija drug planet... ljudje od tam porocajo realno zivljenje, nihce si ne upa zapirati ker bojo zrusli Beograd in vse ostalo! Na ljudi ki so padale avio bombe 20 let od tega bos ti zapiral v hise ma kaj imate malo zdrave pameti?
Dr15f
04. 12. 2020 18.24
+1
Haha, mi smo od aprila do zdaj dozidali za nekaj miljonov prostor v ukc...take that serbia ;)
cirenij
04. 12. 2020 18.16
+1
Glede na št. prebilalcev, če primerjaš s Slovenijo, je malo umrlih.
Janez Francl
05. 12. 2020 10.12
+0
Da , da , to je pa tako , če imaš vsa sredstva informiranja pod kontrolo ! Ne moreš imeti ? Lohko , samo pošlješ finančno inšpekcijo in stvar urejena !
Ljubljanski Snob
04. 12. 2020 17.43
+7
In odprli bodo nazaj lokale tudi nočne v manj kot tednu dni. Pri nas bomo pa imeli vse zaprto vsaj do aprila.
92ddt 1
04. 12. 2020 17.38
+5
Srbija ... ne vem kaj lahko še naredijo. Naše številke nisem spreminjal. In še vedno sem prepričan, da je maximum 1500 postelj in 270 intenzivne. Če in ko se to preseže, bodo nekateri morali sprejemati pogumne odločitve. Če ne drugega upam, da gremo končno vsaj počasi na dol.
Ljubljanski Snob
04. 12. 2020 17.44
+5
Na dol??? Pri Janši gre dol samo bdp, ne pa število okuženih in umrlih
92ddt 1
04. 12. 2020 17.59
+0
Ja mislim da gremo res na dol. Čeravno številke ne kažejo tega. Bo pa tudi teh na hitrih testih kmalu zmanjkalo in bo kar naenkrat število novookuženih upadlo. Vsaj upam na to. Ne bi pa nobene številke jemal resno vsaj do torka ne. Potem pa vsaj jaz pričakujem max 1000 novo okuženih ali manj od tega.
Desade
04. 12. 2020 17.14
+14
Srbiji rata postsct novo bolnisnico, pr nas pa v istem casu usposobjo en prazen prostor v UKC
svetskicovek3
04. 12. 2020 18.52
+0
ma ni zgrajeno nic ljudje ne verjemite prosim vas! To so nabijanja, tam je ogromno ljudi res bolanih ampak si ne upajo zapirati nic, ker bi narod znoru in samo cakajo na iskro
Janez Francl
05. 12. 2020 10.14
+1
poserjemsenavas
04. 12. 2020 16.47
+0
Če bi se to dogajalo pri nas , bi blo 1/4 slovenije v luftu. Vsi r d e či, pa čeprav nosijo modre obleke.
Amasakul
04. 12. 2020 16.45
+0
Množično testiranje v Avstriji.
Arabella111
04. 12. 2020 16.42
+4
Če imajo sosedi težave, potem bo pri nas kaos.
RamzesII
04. 12. 2020 16.19
+0
"Na Tirolskem so večino občin zato preusmerili nazaj na analogni sistem beleženja testiranj, vendar pa ima to posledice predvsem za tiste, katerih test je negativen. Ti dobijo rezultat testa z zamudo, medtem ko tiste, ki so na hitrem testu na novi koronavirus pozitivni, obvestijo hitro in jih pošljejo še na test PCR." Zakaj bi imelo posledice, če je test negativen, je pa pohvalno da tiste, ki so bili na hitrem testu pozitivni pošljejo še na laboratorijski test, vendar na test PCR. Vemo, da noben ni dovolj zanesljiv. Tako da ima tudi posledice.
RamzesII
04. 12. 2020 16.16
-1
Vojska upravlja informacijski sistem. Pa kaj ima vojska s tem, varuje podatke.
Cuti 89
04. 12. 2020 15.38
-1
Maa ni konca namest da bi vsi bli doma 14 dni nikamooooor in to je to
Razumnež
04. 12. 2020 16.24
+4
Že že...ampak bilo bi neustavno. Pač pravice pa to.
Josip_L
04. 12. 2020 17.17
+3
In po 14 dnevih bi bilo kaj? Pomembni so naslednjih 14 dni.
CIGU MIGU
04. 12. 2020 15.03
+0
pri nas še iščejo dobavitelja,mogoće,pa bo isti ki je ,,obnovil,,bolnico v lublani,z gips ploščami in posteljami iz kakšne bivše kasarne,itak jih je bilo v lublani ogromno
KrTakoNeki
04. 12. 2020 12.42
+11
...sem spremenil mnenje glede testiranj... sam sem danes po 12-tih dneh nazaj v službi... mene je samo bolj močno začelo boleti grlo...nič nenevadnega, itak nisem razmišljal o testiranju... drugi dan se v službi pogovarjamo, da se tudi ostala v pisarni ne počutita najboljš in sam se odločim za test-in šok-pozitiven. 12 dni stroge izolacije in sem nazaj... V bistvu bi vsak moral takoj na test, tudi če je samo kašelj ali glavobol, grlo... s tem se lahko izločiš in rešiš druge... na to bi morali opozarjati 24ur na dan in bi prišli rezultati...
KOdOvce
04. 12. 2020 15.26
+5
Saj tako tudi delajo - malo sem kašljal, v sluzbi so mi rekli, da raje pokličem zdravnika. Ko samo omeniš kašelj ali slabo počutje te zdravnica avtomatsko naroči na testiranje.
92ddt 1
04. 12. 2020 16.13
+2
Jaz bi sticky note prilepil na prvo stran Točna navodila ob sumu ali okužbi s covidom. Tako ,da bi bili stalno in obvezno obveščeni takoj, ko pridejo na 24ur.com
Brabus
04. 12. 2020 11.44
+7
Tudi mi bomo doma.
zvizi
04. 12. 2020 11.24
+11
Mularija bi red delala tudi v AT in ITA...Delat smrkavci ...pa staršem kaj pomagajte, ne pa da vam mati pere gate....
CIGU MIGU
04. 12. 2020 15.04
+2
ne dobijo službe ker stari gospodje opravljajo 5 služb,popoldan so pa nadzorniki v ženini firmi