Tujina

V Avstriji začeli soditi domnevnim pomočnikom v terorističnem napadu na Dunaju

Dunaj, 18. 10. 2022 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
1

Na dunajskem deželnem sodišču se je začelo sojenje šestim osumljencem, obtoženim, da so pomagali pri pripravi terorističnega napada, ki ga je novembra 2020 v avstrijski prestolnici izvedel 20-letni Kujtim Fejzulai. Ubil je štiri ljudi, več kot 20 pa jih je ranil, preden ga je policija ubila.

Med obtoženimi so štirje Avstrijci, Čečen in državljan Kosova, vsi pa so stari med 22 in 32 let. Na sodišču jih je bilo danes prisotnih pet, medtem ko je eden od njih še vedno na prostosti.

Dunaj po napadu leta 2020
Dunaj po napadu leta 2020 FOTO: AP

Po navedbah tožilstva obtoženi niso bili neposredno vpleteni v napad, vendar so napadalcu pomagali pri njegovi pripravi. Obtoženi so predvsem sodelovanja pri terorističnih kaznivih dejanjih, terorističnega združevanja in hudodelskega združevanja, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Z njihovo pomočjo naj bi atentator pridobil orožje in strelivo, prav tako pa naj bi ga zaradi skupne pripadnosti radikalni islamistični sceni in teroristični organizaciji Islamska država spodbudila v njegovih terorističnih namerah.

32-letni moški čečenskega porekla naj bi napadalcu priskrbel avtomatsko puško z ustreznim strelivom in pištolo, prav tako pa naj bi mu pomagal pri izdelavi lažnega pasu z eksplozivom.

Sojenje bo trajalo več mesecev, sodbe pa ne gre pričakovati pred februarjem prihodnje leto.  Teroristični napad je Avstrijo pretresel 2. novembra 2020, ko je 20-letni islamski skrajnež Kujtim Fejzulai v strelskem pohodu v centru Dunaja s kalašnikovko ubil štiri mimoidoče in jih ranil več kot 20, preden ga je ubila policija.

Leta 2019 je bil Fejzulai že obsojen na 22 mesecev zapora, ker se je poskušal pridružiti Islamski državi v Siriji. Aretirali so ga v Turčiji in ga nato izročili Avstriji.

Avstrija je po napadu oblikovala nov protiteroristični zakon, ki je začel veljati lani in omogoča poostren nadzor. Po napadu so se namreč vrstile kritike na račun avstrijske obveščevalne službe, češ da ne spremlja islamističnega gibanja v državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanss
18. 10. 2022 13.42
+4
Pri nas bi se vleklo kot jara kač tako dolgo,da bi primer zastaral.Obravnava se bi začela tam nekje 2026