Tujina

V Bejrutu kot na bojišču: v protestih odjeknili streli, umrl policist

Bejrut, 09. 08. 2020 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
82

Po uničujoči eksploziji, v kateri je umrlo več kot 150 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih, so v Bejrutu vzniknili protesti. Protestniki so vdrli v več vladnih poslopij. V sobotnem divjanju je bilo ranjenih več sto ljudi, umrla je najmanj ena oseba. Libanonski premier Hasan Diab je medtem napovedal, da bo vložil predlog za predčasne volitve, ministrica za informiranje Manal Abdel Samad in okoljski minister Damianos Kattarpa pa sta že odstopila.

Na protestih v Bejrutu se je v soboto zbralo med 5.000 in 10.000 ljudi, ki so po uničujoči eksploziji izražali jezo nad delovanjem oblasti, zahtevali reforme, odhod celotnega vladajočega političnega razreda, obenem pa so se želeli spomniti tudi žrtev torkove tragedije, v kateri je po zdajšnjih podatkih umrlo najmanj 154 ljudi.

Umrl policist, ki je padel v jašek, kamor so ga potisnili protestniki

Protesti so se sprevrgli v spopade med protestniki in policisti. Ti so uporabili gumijaste naboje in solzivec, da bi pregnali zbrane, izmed katerih so številni vdrli v več vladnih poslopij, vključno z ministrstvi za zunanje zadeve, gospodarstvo in energetiko.

Protestniki so pri tem zažigali slike predsednika države Michela Aouna, na zunanjem ministrstvu pa so celo razobesili transparent z napisom "Bejrut je prestolnica revolucije". Pozno v soboto jih je vojski uspelo pregnati iz vladnih stavb.

Po navedbah prič je bilo blizu poslopja parlamenta slišati tudi strele. Policija je za tiskovno agencijo Reuters potrdila, da je bilo v središču Bejruta uporabljeno tudi pravo strelivo, ni pa znano, s čigave strani.

Središče mesta je sicer spominjalo na bojišče – ulice so bile polne kamenja, zažganih smeti in pločevink solzivca.

Po navedbah libanonskega Rdečega križa je bilo ranjenih več kot 200 ljudi, glede na poročila nekaterih medijev pa celo več kot 700. Umrl je najmanj en človek – policist, ki je padel v jašek dvigala v hotelu, kamor naj bi ga pregnali protestniki, poroča britanski BBC.

Prva vladna odstopa in napoved predloga za predčasne volitve

Protestniki zahtevajo odstop vlade, ki jo vodi premier Hasan Diab.
Protestniki zahtevajo odstop vlade, ki jo vodi premier Hasan Diab. FOTO: AP

Libanonska ministrica za informiranje Manal Abdel Samad je danes odstopila kot prva predstavnica vlade. "Po ogromni katastrofi v Bejrutu napovedujem svoj vladni odstop," je sporočila v izjavi. Obenem se je opravičila Libanoncem, ker jim ni uspelo izpolniti njihovih pričakovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po odstopu libanonske ministrice za informiranje je odstopil še okoljski minister Damianos Kattar. Kot je navedel v izjavi, se je za odstop odločil v luči katastrofe, ki jo je povzročila uničujoča eksplozija v Bejrutu. Dodal je, da je izgubil upanje v režim, ki ni izkoristil danih priložnosti.

Maronitski patriarh Bešara Rai pa se je danes pridružil številnim, ki zahtevajo odstop vlade premierja Hasana Diaba. Eksplozijo bi lahko po besedah patriarha označili za zločin proti človeštvu. "Ni dovolj, da odstopi tu en poslanec in tam en minister," je v današnji molitvi povedal Rai.

Po njegovem bi morala odstopiti celotna vlada zaradi občutja Libanoncev in odgovornosti, ki jo ima, saj ni sposobna voditi naroda naprej.

Libanonski premier je sicer po eksploziji, ki je razdejala prestolnico države in razbesnela množice, napovedal predlog predčasnih volitev. "Vse politične stranke pozivam, naj se o naslednjem koraku strinjajo. Sem na strani Libanoncev, ki si želijo sprememb," je dejal v televizijskem nagovoru. Kot je še opozoril, so razsežnosti katastrofe, ki jih je doletela, večje od predstav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sodelovati moramo, da ne prevladata niti nasilje niti kaos"

Medtem na mednarodni donatorski konferenci za Bejrut v organizaciji Združenih narodov in francoskega predsednika Emmanuela Macrona danes zbirajo sredstva za pomoč Libanonu po uničujoči eksploziji v prestolnici. Udeležbo je potrdilo okoli 30 predstavnikov držav in mednarodnih organizacij, med njimi tudi ameriški predsednik Donald Trump.

"Cilj danes je hitro ukrepanje in učinkovito koordiniranje naše pomoči na terenu, da gre kar se da učinkovito v roke libanonskih ljudi," je povedal Macron ob odprtju. "Sodelovati moramo, da ne prevladata niti nasilje niti kaos," je dodal ob protestih. Po njegovem je stvar oblasti, da delujejo v smeri dobrega za državo in da se odzovejo na pričakovanja libanonskega ljudstva.

Virtualne konference se med drugim udeležujejo še italijanski premier Giuseppe Conte, španski predsednik vlade Pedro Sanchez in nemški zunanji minister Heiko Maas. Ta je že pred konferenco napovedal pomoč Libanonu v višini 10 milijonov evrov. "Ljudje v Bejrutu potrebujejo našo pomoč in priložnost za upanje," je povedal Maas. Podobno je že v soboto pomoč v višini milijona evrov napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Od Združenih narodov se konference med drugim udeležujeta koordinator ZN za nujno pomoč Mark Lowcock in generalna podsekretarka ZN Amina Mohammed. Na seznamu udeležencev je tudi libanonski premier Michel Aoun. S strani Evropske unije pa se konference udeležuje komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Slovenska vlada je odločila za nujno humanitarno pomoč Libanonu nameniti 200.000 evrov, prek mehanizma EU na področju civilne zaščite pa bo v to državo napotila tudi strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.

K donacijam je danes pozval tudi papež Frančišek. Obenem je spomnil verske voditelje v Libanonu, naj vodijo z vzgledom in bodo solidarni. "Torkova katastrofa poziva vse nas, vključno z libanonskim ljudstvom, da sodelujemo za skupno dobro te ljube države," je povedal.

Libanon, ki se že tako spopada s pandemijo covid-19 in gospodarsko krizo, potrebuje neposredno pomoč, pozivajo v Parizu. Med drugim potrebuje medicinsko opremo, prehrano ter pomoč pri obnovitvi šol in bolnišnic. Francija je danes še sporočila, da je vzpostavila zračni most, preko katerega bodo dostavljali pomoč v Libanon. Napotili pa so tudi dve ladji, med drugim bojno ladjo, s katerima bodo v Libanon transportirali prehrano, so sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva.

Spomnimo

Libanonsko prestolnico je v torek pretresla silovita eksplozija v pristanišču, ki je uničila ali poškodovala pol mesta. Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču z 2.750 tonami amonijevega nitrata. Prvi izsledki preiskave pa po navedbah neimenovanih virov kažejo na malomarnost.

Približno 120 od šest tisoč ranjenih je še vedno življenjsko ogroženih, približno 60 oseb je od torka pogrešanih, poročajo iz Libanona.

Številni domovi so po eksploziji ostali brez elektrike, vse večja je zaskrbljenost nad pomanjkanjem hrane, obenem pa v državi narašča število okuženih z novim koronavirusom, kar za prenapolnjene bolnišnice predstavlja dodaten izziv.

Eksplozija je Libanon pahnila v humanitarno krizo, so opozorile tudi organizacije Združenih narodov. Država je že pred usodnim torkom doživela velik upad gospodarstva – kar 33 odstotkov delovnega prebivalstva je v zadnjih mesecih izgubilo službo, milijon Libanoncev (kar predstavlja približno 15 odstotkov vseh) je živelo pod pragom revščine.

Zdaj pa so se razmere še dodatno poslabšale. 

Brez strehe nad glavo je po eksploziji ostalo 300.000 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
09. 08. 2020 16.03
+8
Papež je pozval k darovanju, da bi pa vatikan podaril kaj od svojih pokradenih milijard to pa niti slučajno ne.
Balki30
09. 08. 2020 16.50
+7
A so iz meke kj daroval..kdajkoli....razen za dzamije....pa to
Bukovlist
09. 08. 2020 15.48
+6
Namesto za orodje bodo raje prijeli za transparente,kamenje in orožje. Miroljubna vera in posamezniki,ki se nikakor ne more soočiti samim seboj.
Cicamica
09. 08. 2020 14.29
+21
So pa saj občutili kako je ljudem po Evropi ko njihovi dvignejo kaj v luft.. Alah vse vidi. Srečno.
NPCL
09. 08. 2020 14.20
-3
petkovi parlament kolesarji čez 4 leta
Gsmm
09. 08. 2020 13.41
-22
Take nerede želi naša oblast, da uvede izredne razmere in pošlje vojsko na ulice. Zato tudi hočejo 37a člen, zato so na protestih med našimi rumeni jopiči bili naciji iz Ukrajine in Mađarske, da sprovocirajo nasilje....
zek
09. 08. 2020 13.47
+20
gggg1
09. 08. 2020 13.50
+32
Kolikor vem ob petkih protestirajo proti vladi. Dokler so protesti mirni in se ne uničuje ter ne požiga stvari, imajo ptotedtniki možnost mirno izražati svoje mnenje.
Gsmm
09. 08. 2020 13.50
-3
Se strinjam, zato sem v klimatsko hlajenem prostoru, priporočam tudi tebi!
DKR
09. 08. 2020 13.50
+2
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA AH AH A HA .
Gsmm
09. 08. 2020 14.00
+0
Res je gggg1, protesti so proti vladi, so mirni, to pa vladi ne odgovarja, ker ne more brutalno ukrepat. Že zdaj je pod drobnogledom EU, zaradi zatiranja drugače mislečih novinarjev. EU niso 🐑🐑🐑, da bi verjele našemu PV!
Krematorij666
09. 08. 2020 14.01
+12
Te boli, ker nikogar ne briga za vas? Če bi rad izredne razmere in batine v petek napadi policijo...samo potem ne joči kot vam je v navadi.
borjac
09. 08. 2020 14.02
-1
To so mokre sanje Janše in Hojsa, vladati v izrednem stanju.
mferk11
09. 08. 2020 14.05
+10
ti bi moral imeti klimatsko napravo v glavi da se malo ohladiš
Gsmm
09. 08. 2020 14.12
+0
mferk11 misliš na tistega sdsovega ateka iz Izole, ki je z pregreto glavo skakal in krulil okoli novinarjev in Galeta.
Gsmm
09. 08. 2020 14.14
-2
666 vidim da ne razumeš, pač sdsovec, škoda da še naprej zgubljal čas s teboj
mackon08
09. 08. 2020 16.07
-3
gggg1 Mirni protesti ne pomagajo nič. Dokaz je ko so letele kocke na parlament pa so bili odzivi.
mackon08
09. 08. 2020 16.08
-1
Kako pa ima še Janša hlajen prostor pa se iz tebe ovce smeji.
BUONcaffee
09. 08. 2020 13.21
-2
V ozadju stoji Kitajska, da bi destabilizirala Evropo z novimi migranti. Sama po dala kredite za obnovo.
Machetekills007
09. 08. 2020 13.17
-1
barabe libanonske ubijajo svoje ljudi. še jih bo tepla teta karma.
BUONcaffee
09. 08. 2020 13.14
-5
Naj ZDA posredujejo z svojo vojsko. In uvedejo demokracijo.
NPCL
09. 08. 2020 14.22
+5
lunaa12
09. 08. 2020 12.41
+11
Nightrider
09. 08. 2020 12.35
+8
Te je treba pustiti pri miru. Se bojo sami pobili
Jun2
09. 08. 2020 12.22
+26
Posledično bo iskalo svojo srečo še več ljudi v EU.Te dogodki niso ok čeprau mislimo,da se nas to netiče.
Wahl
09. 08. 2020 12.06
+9
Ljudje niso neumni. Oblast išče krivce, zapira nižje uradnike in delavce, ko so bile pred pol leta v pristanišču glavne glave države pa tam zaposlenim in okoliškim prebivalcem ni bilo uslišano, da amonijev nitrat preselijo na druge lokacije.
mferk11
09. 08. 2020 12.05
+26
Sem prav vesel, da živim v Sloveniji.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 13.24
+8
Kaj pa misliš, da se bi pri nas drugače odvijalo... poglej koliko smeti so nekatere firme zakopale na črno pod zemljo. Kaj pa je vse v smeteh nihče ne ve dokler ne bo katastrofa. Potem pa .. Še in še nepravilnosti v naši banana državi. Dosti boljši nismo
mferk11
09. 08. 2020 13.55
+4
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 15.27
-2
mferk11
09. 08. 2020 16.56
+2
si pa mogoče pomislil da rad živim tukaj in me boli za Slovensko politiko? Verjetno ne.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 21.21
prince of persia
09. 08. 2020 12.01
-10
Ici
09. 08. 2020 11.57
+11
Ne sodi na pamet. Zaradi takih pavšalnih obtožb, se je začelo že veliko državljanjskih vojn.
medus
09. 08. 2020 11.37
-14
To je vse kriv Izrael
medus
09. 08. 2020 11.38
-7
tornadotex
09. 08. 2020 11.32
+16
Ko dr hal prevzema oblast,potem nastopi anarhija...malo spominjajo na naše kolesarje....
supergigi
09. 08. 2020 11.26
+25
Ja kaj pa, še tisto naj uničijo kar še stoji, in podpirajo Hezbolah lol.
RUGBYPLAYER
09. 08. 2020 11.16
+26
Problem je, da se folk ne bo sam pri tem ustavil, ampak nadaljeval na soseda, na neisto mišljene itd, misliš resno, da je toliko slabo, da se gremo pobijat?
borjac
09. 08. 2020 11.10
-2
Predčasne volitve pod kontrolo sedanjega režima pomenijo nadaljevanje diktature, oni bi morali brezpogojno in nepreklicno(ampak ne kot Hojs) odstopiti, nove volitve pa izvesti pod 100% kontrolo Francije in ZN, na volitvah pa bi morale sodelovati tudi stranke, katere je sedanji režim prepovedal. Skrajneži pa v tej shemi nimajo kaj iskati.
VirusX
09. 08. 2020 11.24
+7