Tujina

Pozivi k množični stavki: 'Pridite s cvetjem in trakovi. Namesto učbenikov vzemite ustavo'

Minsk , 01. 09. 2020 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Neža Pušnik, Urša Vrečar
Komentarji
37

Beloruska opozicija je delavce po vsej državi pozvala k solidarnosti in "največji množični stavki v zgodovini države". Tudi študenti so svoje akademsko leto začeli s protesti, več jih je policija nasilno aretirala. Med pridržanimi naj bi bili znova tudi novinarji.

V Belorusiji že približno tri tedne potekajo množični protesti in stavke zaposlenih v državnih podjetjih. Zgolj v prestolnici je proti dolgoletnemu predsedniku v zadnjih tednih korakalo med 100.000 in 200.000 ljudi. Povod za najbolj množične demonstracije v zgodovini države so predsedniške volitve 9. avgusta, na katerih je po uradnih izidih znova prepričljivo zmagal "zadnji evropski diktator" Aleksander Lukašenko. Opozicija, pa tudi uradni Bruselj, teh izidov ne priznava in zahteva ponovitev volitev.

'Pridite s cvetjem in trakovi. Namesto učbenikov vzemite ustavo' 

Podobno kot v številnih drugih državah se v Belorusiji začelo novo šolsko leto. Ob tem se je med drugim iz Litve oglasila Lukašenkove protikandidatka na volitvah Svetlana Tihanovska in učitelje pozvala, naj šolarjem povedo resnico. "Očistimo šolo in dobro ime učiteljev hinavščine in strahu," je v videu poudarila Tihanovska, ki je sama učiteljica.

S pomočjo Nexte so aktivisti protestnike pozvali, naj se pridružijo "največji množični stavki v zgodovini države" in tako okrepijo pritisk na Lukašenka. "Pridite s cvetjem in trakovi. Namesto učbenikov vzemite ustavo in zakonik o delu. Berite pesmi o delavcih," so med drugim zapisali. 

Dodali so še: "Če ste lastnik podjetja, kavarne ali trgovine, 1. septembra ne delajte. Če se bojite represije, najdite razlog: inventura, okvara opreme ali nesreča. Če ste zaposleni, si vzemite dan na lastne stroške. Pogovorite se s šefom in ne hodite v službo. Če delate v tovarni, stavkajte, pridružite se kolegom. V enem dnevu ne bo nihče odpuščen, pokazali pa boste, koliko vas je pripravljenih protestirati, in to ne samo z besedami." 

Policija pridržala več študentov 

Protestov so se udeležili številni študenti, kolone mladih so se z belo-rdečimi zastavami valile od univerze v Minsku do Trga zmage. "Prišli smo podpreti ljudi, pokazati naše politično stališče in pokazati, da ni razloga, da bi se bali in ostali doma," je za BBC dejal eden izmed študentov. Ekipa BBC poroča, da je policija, katere prisotnost je na ulicah prestolnice močno povečana, napadla skupino študentov in jih na grob način aretirala. Med pridržanimi pa naj bi bilo tudi več novinarjev, med njimi vsaj dva beloruska, medtem ko ruska agencija Tass poroča, da so bili pridržani tudi novinarji ruskih RiaNovosti. Na beloruske oblasti sicer že od začetka protestov letijo obtožbe o nasilju nad protestniki . 

Policija je aretirala več študentov na protestih.
Policija je aretirala več študentov na protestih. FOTO: AP

Lukašenko kljub demonstracijam trdi, da ima podporo milijonov Belorusov. Medtem pa opozicijsko gibanje na čelu z Mario Kolesnikovo napoveduje ustanovitev politične stranke za prenovo države z imenom "Skupaj". Kot je pojasnila 38-letnica, ki velja za enega glavnih obrazov beloruske opozicije, naj bi stranka pod imenom Vmestje (Skupaj) ponudila politično domovino angažiranim državljanom, ki si želijo sprememb, in prevzela odgovornost za izgradnjo nove družbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SVEŽE GATE
05. 09. 2020 18.14
-1
Kako zadnji evropski diktator? Kaj pa Jajo?
Ate_ist
01. 09. 2020 21.59
-1
opozicija poziva h stavki delavce samo v državnih podjetjih. delavci v podjetjih s tujim kapitalom ne smejo stavkati. na cestah ne boste srečali takih delavcev. gre za namerno uničevanje države. to ni opozicija (le ta bi tak isto morala skrbeti za dobrobit države in državljanov) to so tuji plačanci, ki želijo državo uničiti, na njeno ozemlje pa privesti tuje intervencijske sile, če se le da zahodne.
Generacija56
01. 09. 2020 19.01
+3
Tihanovska je izjavila, da je bila odcepitev Krima v nasprotju z mednarodnim pravom.......... No, sedaj vemo, katera roka jo hrani.... V Ukrajini namreč naj ne bi nič izgubila........... A rada bi se V IMENU SVOJEGA MOŽA, KI JO VODI, saj sama sploh ni politično angažirana, vodila celo pogajanja z Rusijo.... A Rus ji je jasno povedal, Z ULICO SE NE POGAJAMO! Če imate kaj, se obrnite na svojo vlado, a tudi ta se z ulico ne pogaja.... Kot v centru EU, v butalah! Je prišel Pahor, Janša, ki sta nekoč skupaj gulila klopi v ZDA, pred ljudi in povedal, da demokracije, ki odstopa od tega, kar sta se v ZDA naučila, ne razumeta? Hahahahahaha...
Uporabnik1095190
01. 09. 2020 18.26
-2
Nič bat,Putin bo pomagal,če bo šlo vse skupaj predaleč. Ne bo pustil,da se ponovi Ukrajinski scenarij,čeprav CIA očitno dela nadure v Belorusiji.
pravisprehajalec
01. 09. 2020 17.31
-1
Je Slovensko venezuelska Levica že obsodila neustavne in nedemokratične proteste v Belorusiji?
Ate_ist
01. 09. 2020 21.54
+0
je naša klero fa.. desnica podprla demokratične proteste v nemčiji in pozvala frau merkel h odstopu? ste podprli mo_rilsko dr_hal v ameriki pri njihovih pravičnih pouličnih pobojih drugačne rase? ne? kaj čakate?
TOX6
01. 09. 2020 17.28
-2
Luka je bratranec od Lula -šenka. no slednji vsaj šenka kaj luka samo jemlje!!!!!!!
Merlie
01. 09. 2020 17.26
-1
Deklaracija CK - KPS K pozivu KPJ je CK zavzel sledeče stališče: CK se zaveda in povdarja da je pri sedanjem političnem položaju napočil čas za izvršenje socialistične revolucije. CK se zaveda da je globok prepad med KPS in med liberalci, krščanskimi socialisti in ostalimi politično usmerjenimi elementi v OF. CK se dalje zaveda da se mora na predvečer revolucije prenehati z vsako skupnostjo z meščanskimi elementi v OF, ker so to isključno samo protirevolucionarci in taki elementi ki so iz koristolubja prodali svoje prepričanje, in streme za gospodstvom v novi kapitalistični državi in ki nimajo nobenega razumevanja za delovni svet. V pravem spoznanju sedanje revolucionarne situacije CK sklene da se izvede sledeče nepreklicne ukrepe, ki so potrbni da se zmagovito izvede revolucija: 1.) Vsi voditelji v OF, ki pripadajo kakšni meščanski smeri se morajo likvidirati. 2.) Vsi veleposestniki, kapitalisti, industrijci in kulaki se morajo likvidirati. 3.) Vsi voditelji in funkcionarji meščanskih strank, ki niso na delu v OF ali pri NOV in kateri ne bodo likvidirani tam, se morajo likvidirati. 4.) Vse voditelje bele garde se mora likvidirati. 5.) Vse voditelje plave garde se mora likvidirati. 6.) Vse SS-ovce in gestapovce se mora likvidirati. 7.) Vse intelektualce, študente in kavarniške političarje se mora likvidirati. 8.) Vse duhovnike, ki so se izjavili proti delovstvu se mora likvidirati. 9.) Vse bivše jugoslovanske oficirje, tudi one ki so pri NOV, se mora zapreti. 10.) Vse duhovnike se mora zapreti. Cerkve ostanejo zaprte, iste se ne sme rušiti. Represalije se sme izvajati samo na drugih cerkvenih posestvih. 11.) Vsa vojaška odposlanstva kapitalističnih držav, ki se nahajajo pri NOV se mora prisiliti da odpotujejo. Vsak daljni razgovor je prepovedan. 12.) Vse osebe, ki se protivijo našemu osvobodilnemu boju se mora že sedaj tajno odpeljati in predati NOV. Iste se mora likvidirati samo v slučaju ako to situacija ali pa zunanji položaj zahtevata. 13.) Vsi meščanski časopisi ne smejo izhajati. Radioaparate se mora takoj odvzeti. 14.) Vsi javni uradi in vse življensko važne ustanove kakor tudi prometna središča se morajo takoj zasesti z oddelki NOV. 15. Vsi ti ukrepi se morajo izvesti na dan, ki bo zato določen. 16. Vse likvidacije morajo izvršiti posebni oddelki partije. Partijske organizacije na terenu in v oddelkih NOV morajo skrbeti za najstrožjo tajnost teh navodil. Samo najvažnejši stari člani, funkcionarji partije, smejo vedeti za ta navodila; samo ti so določeni za določitev krivcev. Živela socialistična revolucija! Živio Stalin, vodja vsega delovnega ljudstva! Za CK - KPS: Boris Kidrič
agent.brinko
01. 09. 2020 17.33
+0
pravisprehajalec
01. 09. 2020 17.34
-2
Gornji pamflet je samo prepis Direktive Kominterne o ustanavljanju Ljudskih pri nas imenovanih narodnoosvobodilnih Front. Partiji nalaga, da v takšni fronti zavzame vodilno vlogo, ter prepoveduje vsakršno povezovanje z meščanskimi strankami. V našem primeru njihovo označitev za Izdajalske in kolaborantske.
Merlie
01. 09. 2020 17.19
-2
Konec leta 1918 smo Slovenci z ustanovitvijo SHS odšli iz razvite Srednje Evrope na Balkan. Balkanci imajo sicer dobre jedi na žaru, so dobri športniki, fantastični improvizatorji (v smislu 'lako čemo'), Imajo pa tudi manj dobre lastnosti, vključno z vprašljivimi vrednotami, kar smo tudi mi v neugodni kombinaciji s komunizmom v tri četrt stoletja dobili pod kožo. To bodo občutile še naslednje generacije, preden se očistijo teh pridobljenih navad, ki vodijo v pogubo. Levaki ( LEVIČARJI ) še danes zvesto sledijo zapovedi CK ZKJ da Slovenija ne sme napredovati in se razvijati hitreje kot ostale republike ampak mora počakati ostale, da dosežejo njen nivo in šele potem dalje ...... Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan, Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo,” Milan Kučan
dreko123
01. 09. 2020 17.05
+1
pa kje so poročanja o množičnih stavkah iz nemčije - berlina pa iz francije??? aja sej res o tem se ne sme nč poročat?
Sajuz
01. 09. 2020 16.57
+2
Nč Lukašenko... Ne preostane ti drugega, kot to... Da Merklovi... Pošlješ izjavo o epreklicnem odstopu...
dreko123
01. 09. 2020 16.51
-1
zahodno sponzorirana opozicija spodbuja k nemirom in nepokorščini - tipično za zahodno ustvarjene barvne revolucije... scenarij ukrajina se ponavlja... še eno že tko bl bogo državo bojo uničli in pahnili še v večjo bedo...
Merlie
01. 09. 2020 16.48
+0
Slovenijo nazaj v civiliziran zahod kjer je bila pred leti 1918....
Sajuz
01. 09. 2020 16.49
-5
Sajuz
01. 09. 2020 16.42
-1
Naredimo berlin.... Spet nemški... Lol...
štajerc9
01. 09. 2020 16.39
+9
Enim bi blo res treba izklpoit internet🤦🏻‍♂️
Merlie
01. 09. 2020 16.20
-10
Slovenija ve kaj je Komunizem 45. let rdečega Terorja, enoumlja Titove Štafete. ledraste torbe skupinskega kotla golaža za ostale pa zapor, Goli otok Grgur recimo za 100 kg, težko Ljubičico (( Josip Broza 10. let Grgurja novinarki..v Ljubljani na FSPN pa avtorji tega poneumljanja samo upravljanja, TOZDV dov modernih Kolhozov sedaj Inkubatorjev..ne gre ne morejo iz svoje kože....kar na zobe in rit so se metali za ta sistem kriminalnega Komunizma in uničili vsakega, ki bi samo pomislil da bi to sranje...začeli spreminjati..
agent.brinko
01. 09. 2020 16.41
-1
Me pa prav zanima koliko si star ko tako veš v kakšnem terorju smo živeli? Za informacijo jaz sem star 60 let, koliko pa ti?
Alojz69
01. 09. 2020 16.12
+3
Ah spet belarus kaj pa onih miljon v berlinu...boga nemcija se droniv nima da bi iz zraka posnela mnozice al jim ne odgovarja? Merkel podpira proteste v belarus in to prek telegrama dajmo ji vrnit zogico ce ze fb in yt in instagram censurira
Merlie
01. 09. 2020 16.10
+0
Josipa Broza so Odnesli in še koga Kučana pa še danes dela zgago in podlo podtalno deluje, Komunizem je bolezen pacienti iz FDV ja pa še kar trosijo bacile in pohabljajo ljudi..vsak Petek jih vidimo kaj je naredila ta bolezen iz njih..?? Tanja Fajon Svetlana polno Pacientov pri nas..
Merlie
01. 09. 2020 16.12
-1
V Ljubljani še pa kar nosijo Rdečo Butaro Štafeto, propadlega Komunizma..
ElectroVoice
01. 09. 2020 14.15
+11
Lukašenka ni dovolj samo odstaviti, če me razumete...
Millady
01. 09. 2020 16.18
-2
Dbist
02. 09. 2020 14.06
Če bi več napisou bi ga moderator zbrisou. Kapiš
Razumnež
01. 09. 2020 14.04
+4
Lukašenko bo tako kot Januković državi ukradel zlate rezerve in prebežal k drugemu diktaturju Putinu. Le-ta bo v zahvalo napadel sosede.
Millady
01. 09. 2020 16.18
-4
sabro3
01. 09. 2020 13.10
+17
ko so kataloce tepli lani in udrihali po starkah in ženah pa nič od reakcije Bruslja
ElectroVoice
01. 09. 2020 14.16
+9
Bruselj je šolski primer egoizma in licemerja...
nikhrast
01. 09. 2020 15.41
-5
Pa sploh veš kaj so hoteli Katalonci? Veš kakšne probleme bi imeli po samostojnosti, vse se jim bi sesulo, kako bi potem spet vstopili v EU, NATO, schengen cono, prevzeli euro..., bili bi kot Kosovo.
Millady
01. 09. 2020 16.18
+5
nikhrast
01. 09. 2020 17.40
+0
Pa poglej koliko cajta in muke je vzelo Sloveniji da je pristopila vsem tem organizacijam, pa Slovenija je bila prej v diktaturi, Katalomci pa samo sanjajo da bi bili člani FIFA organizaciji.