Tujina

Preobrat v BiH: Komšić prehitel Krištovo, Dodik prehitel Trivićevo

Sarajevo, 03. 10. 2022 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., N.V.
Komentarji
134

V predsedstvo BiH je po zadnjih rezultatih bil izvoljen Željko Komšić. Po delnih izidih nedeljskih volitev naj bi bil izvoljen kandidat združene bošnjaške opozicije Denis Bećirović. Zmago naj bi slavila tudi Željka Cvijanović iz vrst Srbov. Vodja največje bošnjaške stranke SDA Bakir Izetbegović je v tekmi z Bećirovićem doživel velik poraz. Milorad Dodik naj bi bil izvoljen za predsednika Republike Srbske.

Izvolitev Željka Komšića v predsedstvo BiH ni zadovoljila Zagreba. Komšić je po mnenju hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana znova zmagal na volitvah za hrvaškega člana predsedstva BiH zaradi glasov, ki jih je dobil v predelih države z bošnjaško večino.

Šef hrvaške diplomacije je ponovno preglasovanje Hrvatov s strani Bošnjakov opisal kot dolgoročno škodljivo za delovanje institucij in stabilnost ter prihodnje odnose z BiH. "To bo še naprej ostajalo veliko breme v naših odnosih, rekel bi, en madež," je poudaril, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V hrvaški stranki Most so po novici, da bo položaj hrvaškega člana predsedstva BiH že četrtič zasedel Komšić, pozvali hrvaško vlado in ministrstvo za zunanje zadeve, da Komšića razglasi za nezaželeno osebo na Hrvaškem. Komšića sprejemajo kot protihrvaškega člana predsedstva BiH, ki da spodkopava odnose med narodi v BiH.

Željko Komšić
Željko Komšić FOTO: AP

Most je napovedal tudi, da bo v hrvaškem saboru vložil zahtevo, da se razglasi Komšića za persono non grata na Hrvaškem. "Mnogi so pozivali k temu in napovedovali, a čas je, da to končno tudi izvedemo," so prek družbenih omrežij sporočili iz stranke.

"Zmaga Komšića pomeni nadaljnjo degradacijo BiH in zaupanja med narodi. Njega najbolj točno imenujemo kot protihrvaškega člana predsedstva BiH. Za Komšića glasujejo bošnjaški šovinisti in se pri tem popolnoma zavedajo, kaj počnejo," je za hrvaški časnik Jutarnji list izjavil poslanec Mosta Nino Raspudić.

"Izetbegoviču se je poraz vrnil kot bumerang"

Bakir Izetbegović je, potem ko je bilo jasno, da očitno ne bo izvoljen za člana predsedstva BiH, zatrdil, da stranka ni v padcu, ampak v vzponu. "Kako pričakovati zmago nad 11 združenimi strankami in nekaterimi ambasadami, je javna skrivnost. Če bi jih bilo devet, bi jih premagal. 11 jih nisem mogel," je dejal Izetbegović.

Poraz vodje največje bošnjaške stranke SDA Izetbegovića v tekmi za bošnjaškega člana predsedstva BiH, v kateri ga je premagal kandidat združene bošnjaške opozicije Denis Bećirović iz SDP BiH, je Grlić Radman pripisal temu, da je Izetbegović sam priznal, da se je lažno pogajal s hrvaško stranjo. Dodal je, da se mu je to na nek način vrnilo kot bumerang, saj je njegova radikalna politika poražena.

Denis Bećirović, ki ga je podprlo 11 opozicijskih bošnjaških strank, je po neuradnih rezultatih državne volilne komisije (CIK), objavljenih okoli polnoči, prejel 55,78 odstotka glasov, Izetbegović pa 39,31.

Denis Bećirović
Denis Bećirović FOTO: AP

V boju za hrvaško mesto v predsedstvu BiH je sicer po prvih delnih rezultatih CIK, ki so prišli okoli polnoči, kazalo na zmago Borjane Krišto iz HDZ BiH, ki so jo podprle vse hrvaške stranke. Toda najnovejši podatki kažejo, da so se odstotki nagnili v prid dosedanjemu hrvaškemu članu predsedstva Željku Komšiću. Zadnje informacije CIK-a kažejo, da je Komšić, ki ga Hrvati ne sprejemajo kot svojega legitimnega predstavnika, prejel okoli 53 odstotkov glasov, Krištova pa okoli 46 odstotkov. Glede na to, da še niso prešteti vsi glasovi in da bo izid tesen, se rezultat na koncu še lahko spremeni.

Cvijanovićeva med kandidati za člana predsedstva iz vrst srbskega naroda ni imela tako resnega tekmeca. Zmagala naj bi z 51,65 odstotka glasov, sledil ji je Mirko Šarović s 36,83 odstotka glasov.

Krištova je, ko je še kazalo, da bo zmagala, dejala, da je hrvaški narod pokazal svojo odgovornost, ko je za kandidaturo predlagal enega skupnega kandidata. "Želim reči, da je, kar imamo v tem trenutku, to, da rezultati iz vseh kantonov s hrvaško večino kažejo, da imajo HDZ in stranke, zbrane okoli HNS (Hrvaškega narodnega sabora, koalicije hrvaških strank), prepričljivo zmago. To je zmaga hrvaškega naroda v BiH," je izjavila in sporočila, da je ona edini kandidat hrvaškega naroda.

Vodja HDZ BiH Dragan Čović pa je poudaril, da brez hrvaškega naroda in Hrvaškega narodnega sabora ne bo mogoče voditi politike v BIH. "BiH ima samo eno pot, in to je evroatlantska pot. BiH mora biti organizirana po načelu vseh treh konstitutivnih narodov, te narode pa morajo predstavljati legitimni predstavniki," je dejal.

Predsednik ali predsednica Republike Srbske? Dodik prehitel Trivićevo

Zmago so sicer v nedeljo razglasili tudi v srbski stranki PDP. Njihova kandidatka Jelena Trivić naj bi namreč, kot so sporočili, postala predsednica Republike Srbske, saj da je prejela 51,2 odstotka glasov. Tako naj bi po njihovem premagala vodjo največje srbske stranke SNSD in dosedanjega srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki se je na tokratnih volitvah potegoval za predsednika Republike Srbske.

A zadnji rezultati CIK-a kažejo, da ima Dodik dobrih 48 odstotkov glasov, Trivićeva pa okoli 42 odstotkov glasov. Dodik je že po prvih delnih rezultatih, ko je kazalo, da mu sreča ne bo naklonjena, vztrajal, da je on novi predsednik Republike Srbske ter da je njegova SNSD dosegla "maksimalen izid". Glasovi še vedno niso prešteti v celoti.

Trivićeva je sporočila še, da bo Republika Srbska pod njenim vodstvom sledila nacionalni politiki Srbije. "Sledili bomo nacionalni politiki Beograda in nikoli ne bomo storili tega, kar je storil Dodik z Zoranom Milanovićem, predsednikom Hrvaške, ko je udarjal direktno po Srbiji. Naša naloga je, da gospodarsko in v vsakem drugem pogledu okrepimo Republiko Srbsko in jo v gospodarskem pogledu de facto naredimo neodvisno v tej zapleteni politični strukturi, ki se imenuje BiH," je napovedala.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Profimedia

CIK je objavil tudi delne neuradne rezultate za volitve v parlament BiH. Po 62 odstotkih preštetih glasov iz Federacije BiH je SDA prepričljivo zmagala s 24,87 odstotka glasov. Sledi koalicija hrvaških strank, zbranih okoli največje hrvaške stranke HDZ BiH, ki je prejela 19,43 odstotka glasov.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH), iz katere prihaja Bećirović, je prejela 12,42 odstotka glasov, Komšićeva Demokratska fronta (DF) 9,49 odstotka glasov, Narod in pravica pa 7,44 odstotka glasov. Čez parlamentarni prag so po doslej preštetih glasovih prišle še koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka in HDZ 1990 - HNP.

V Republiki Srbski je po 80 odstotkih preštetih glasov največ, 42,44 odstotka glasov, dobila Dodikova SNSD.

Volivci so v nedeljo na splošnih volitvah volili tudi kantonalne skupščine v federaciji.

Nove delne izide bo volilna komisija objavila po 15. uri.

Stara volilna zakonodaja je že vrsto let razlog za napetosti v državi

Tokratne volitve so potekale po stari volilni zakonodaji, ki je že vrsto let razlog za napetosti v državi. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v nedeljo kmalu po zaprtju volišč sporočil, da je sprejel spremembe volilne zakonodaje, med drugim pri izbiri članov doma narodov parlamenta federacije.

V javnem pismu, ki ga je naslovil na državljane BiH, je Schmidt poudaril, da je sprejel odločitve, ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja. Med drugim pa je pojasnil, da je je poenostavil mnogo postopkov in uvedel mehanizme za deblokado in stroge roke, s čimer bo zagotovil delovanje Federacije BiH.

Nadzorniki zabeležili več incidentov, nepravilnosti in poskus večje volilne prevare

Okoli 3,36 milijona volilnih upravičencev je na nedeljskih volitvah izbiralo tri člane predsedstva BiH, poslance spodnjega doma parlamenta BiH, spodnjega doma parlamenta bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, parlamenta Republike Srbske, predsednika in dva podpredsednika slednje ter člane skupščin desetih kantonov federacije.

Volitve v BiH je nadziralo okoli 60.000 opazovalcev, med njimi skoraj štiri tisoč mednarodnih. Ti so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in poskus večje volilne prevare. Koalicija za svobodne in poštene volitve Pod lupo je sporočila, da je zabeležila 65 hujših kršitev volilnega zakona BiH.

Rok za objavo končnih in uradnih rezultatov je 30 dni od dneva volitev. Po objavi uradnih rezultatov bo sledila druga faza volilnega procesa, ko bodo posredno izbirali predstavnike v dom narodov parlamenta BiH in Federacije BiH ter predsednika in dva podpredsednika te entitete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArseneLupin
03. 10. 2022 21.29
Dodik spet tak bolj po domače prišel do zmage?
SREBRNIBREG.
03. 10. 2022 21.10
+1
Izetbegoviča imajo vrh glave tako kot pri nas Twita.
Marcus Aureliuss
03. 10. 2022 19.39
-1
V BiH si očitno želijo Srebrenico 2.
Firnk
03. 10. 2022 19.32
+0
ni čudno da mladina in kruha željni masovno prihajajo v obljubljeno deželo Slovenijo🇸🇮 tko iz srbije kot iz bosne in hercegovina. to je zapuščina napačnih politik režimov.
Firnk
03. 10. 2022 19.34
+1
MladInPerspektiven
03. 10. 2022 20.08
+1
Ja ampak nočejo več v Slovenijo. Tudi oni so postali malce bolj pametni in nočejo več delati za 600 evrov če v tujini jih komaj čakajo in imajo pošteno plačilo.
Jebo_slav
03. 10. 2022 19.00
-1
ap100
03. 10. 2022 18.20
+0
v Bosni je več volilnih upravičencev kot prebivalcev - ljudje odhajajo
Burtonnn
03. 10. 2022 18.06
-2
Muslimani bodo spet imeli dva predstavnika, hrvati pa nula. Naslednja 4 leta spet prerekanje in BiH nikoli ne bo ne v EU ne v NATO. Pa tudi ne zasluži tega, žal. Da mi je vedeti komu bo predsedoval Komšić in koliko držav bo obiskal v mandatu. Zagotovo bo najprej šel v Mostar, sledi Zagreb pa Beograd, poptem pa Ankara. Zagotovo sem se uštel v zaporedju.
Burtonnn
03. 10. 2022 19.09
Zgotovo si šel v BiH glasovat za Bakirja, kaj?
Rains
03. 10. 2022 17.38
+3
Srbski nacionalizem bo slej ko prej poskrbel za novo sranje v Evropi. Isto kot ruski.
SlepiSlovenc
03. 10. 2022 16.44
+1
Ajde Komši. Maš to
dober-man
03. 10. 2022 16.13
+6
se naslednja štiri leta "sranja"! 😁
Brkinjo
03. 10. 2022 16.05
+1
Prej se bo Bosna razdelila na 3 dele,prej bo tam mir...konstantno je doli napeto stanje...zal mi je teh ljudi s katerimi se tuje drzave poigravajo!
SEJBOBOL
03. 10. 2022 16.55
-2
Ugovor vesti 133.člen
03. 10. 2022 15.54
+9
Škatle že vnaprej pripravljene, izid bo pa bolj tesen, da ne bo izgledalo sumljivo. Ej, balkane, tudi pri nas ga je vse več.
Ugovor vesti 133.člen
03. 10. 2022 15.53
+2
To ni odprta, ampak zaprta kuhna.
User768643
03. 10. 2022 15.19
+1
A to s ponarejenimi glasovnicami ali brez?
Apoteka
03. 10. 2022 15.11
-4
Ivanov prijatelj pač.
assassin911
03. 10. 2022 17.08
+3
MladInPerspektiven
03. 10. 2022 19.00
+1
Opazujemvas
03. 10. 2022 14.47
+7
No vidite tako se kradejo volilni glasovi Dodik pazna.
Aleks 85
03. 10. 2022 14.26
+2
Druga najbolj skorumpirana država v eu takoj za ukrajino.
Trippin balls
03. 10. 2022 14.15
-1
Jufkar verjetno zelo pozorno spremlja ta volilni preobrat
mhri47
03. 10. 2022 13.37
+17
Dodik ni vreden da ga pes poščije
MTM AUDI
03. 10. 2022 15.30
-4
medo90
03. 10. 2022 13.35
+5
preobrat, hahhahaha botri iz ozadje bodo kuhali na balkanu, folk bo nastradal. Vse bolj občudujem hrvate in olujo 95, so pač poštimali
naveza
03. 10. 2022 13.47
+2