Tujina

V BiH znova odpovedali začetek sojenja Dodiku

Sarajevo, 06. 12. 2023 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
5

Sodišče Bosne in Hercegovine je že drugič odpovedalo začetek glavne obravnave proti predsedniku entitete BiH Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Sodišče je začetek glavne obravnave prvič preložilo novembra.

Milorad Dodik je danes po odhodu s sodišča po poročanju tamkajšnjih medijev povedal, da se obravnava ni začela, ker je sodišče zavrnilo zahtevo obrambe za premestitev postopka na sodišče v Banjaluki. Obramba ima tri delovne dni časa za pritožbo, obravnava pa se v tem času ne more začeti.

Predsednika manjše bosansko-hercegovske entitete na sojenju brani banjaluški odvetnik Goran Bubić, v vlogi njegovega pravnega svetovalca pa je tudi znani hrvaški odvetnik Anto Nobilo.

"Sodišče je zavrnilo našo zahtevo in povedali so nam, da imamo tri dni za pritožbo. Iztekli se bodo v ponedeljek in pritožili se bodo točno takrat," je po poročanju sarajevskega portala Klix napovedal politični vodja Srbov v BiH.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Bobo

Dodik je ponovil, da gre za politični proces. Obenem je znova žalil visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, ki ga ne priznava kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet ZN.

Dodika je danes pred sodiščem in v sodni dvorani podprlo veliko njegovih podpornikov. Srbska tiskovna agencija Tanjug medtem poroča, da so ga ob prihodu v sodno dvorano pričakali z desetminutnim aplavzom.

Sojenje predsedniku Republike Srbske bi se moralo začeti že 22. novembra, a ga je sodišče tedaj preložilo na zahtevo Dodikove obrambe zaradi že prej dogovorjenih službenih obveznosti.

Dodiku in direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću sodijo zaradi nepriznavanja odločitev Schmidta. Dodiku zato, ker je 7. julija podpisal dva zakona, ki sta določala, da v Republiki Srbski ne izvajajo odločitev Schmidta in ustavnega sodišča BiH. Lukiću pa zato, ker je dan kasneje zakona objavil v uradnem listu entitete.

Schmidt je na podlagi svojih pooblastil nato oba zakona razveljavil in uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih so kršitve ustavne ureditve države opredeljene kot kazniva dejanja.

Na začetku sojenja 16. oktobra, ko sta se Dodik in Lukić zgolj izrekla o krivdi, sta oba dejala, da obtožnice ne razumeta. Sodišče je na tej podlagi ugotovilo, da sta se s tem izrekla za nedolžna.

V primeru obsodbe jima grozi od šest mesecev do pet let zapora ter prepoved delovanja v vseh javnih ustanovah in podjetjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glavni_Baja
06. 12. 2023 19.12
-3
JOCR1255
06. 12. 2023 19.24
+4
Sneži... in Dodi sta.... najmanj oslovskikašelj.
Heprk
06. 12. 2023 15.52
-3
Paše mu ta zastava pored. Drugace pa, a snežic kaj protestira?
zdravkob
06. 12. 2023 15.29
+1
Tale Bosna je nek patronat ne vem koga. Če bodo Dodika obsodili, je to isto kot če bi razglasili državljansko vojno.
MladInPerspektiven
06. 12. 2023 16.45
+6
Pa naj imajo vojno preklemane ofce ... naj jih enkrat izuči da so politiki sami lopovi