Tujina

V boju proti tihotapljenju migrantov: Nad Rokavskim prelivom bo bdelo letalo Frontexa

Calais, 28. 11. 2021 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
8

Nad Rokavskim prelivom bo od srede bdelo letalo evropske agencije za meje Frontex. O tem so se ministri iz Francije, Belgije, Nemčije in Nizozemske, pristojni za migracije, dogovorili na srečanju v francoskem Calaisu.

Kot je po pogovorih še povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin, bo letalo "noč in dan" preletavalo območje med Francijo in Nizozemsko in pomagalo v boju proti tihotapljenju migrantov. Srečanje so pripravili po tragediji, ko je med prečkanjem preliva na poti iz Francije v Veliko Britanijo umrlo 27 migrantov.

Nemški predstavnik na srečanju, državni sekretar na notranjem ministrstvu Stephan Mayer, je v Calaisu poudaril, da je nujno treba doseči dogovor med EU in Veliko Britanijo o migracijah. London pri tem igra pomembno vlogo, je dodal.

Na srečanje je bila sprva povabljena tudi britanska notranja ministrica Priti Patel, a so povabilo Francozi preklicali. Povod je bilo pismo britanskega premierja Borisa Johnsona francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu. V njem je Francijo pozval, naj sprejme nazaj vse migrante, ki nezakonito priplujejo v Anglijo, in na Twitterju objavil celotno besedilo pisma, kar je Macron označil za neresno.

Patelova se je danes sicer o dogajanju v Rokavskem prelivu po telefonu pogovarjala z nizozemsko ministrico za migracije Ankie Broekers-Knol. Kot so sporočili z britanskega notranjega ministrstva, sta se strinjali, da so tragični dogodki ta teden pokazali potrebo po skupnem delovanju evropskih partnerjev.

"Jasno je, da skupni problemi potrebujejo skupne rešitve," so dodali. Patelova je ob tem obžalovala, da se ni mogla udeležiti sestanka v Calaisu. Napovedala pa je, da bo o problematiki prihodnji teden govorila tudi z drugimi evropskimi kolegi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flexi22
28. 11. 2021 20.24
+3
za te kampe ,pa vse mogoča varovanja se porablja ogromno sredstev . A ne bi lahko nekdo (iz cilne države migrantov) prišel in jim razloživ ,da jih ne morejo sprejet . BI jih naložili na letalo in domov .
Ici
28. 11. 2021 20.11
+5
Če bi jaz z gumenjakom sredi noči, brez potnega lista, brez Dovoljenja za upravljanje čolna, brez ustreznih dokumentov za čoln, brez ustrezne opreme za čol, brez ustrezne osvetlitve ponoči "na črno" hotel vstopiti v Veliko Britanijo, bi me Britanciza začetek zaprli. Potem bi me čez čas odpeljali k sodniku, ki bi me oglobil, da bi se mi vrtelo v glavi. Potem pa bi me z brco v rit pospremili v smeri iz katere sem prišel. Očitno so v primerjavi z nami ti migranti "izvoljeno ljudstvo".
TEHNOVED
28. 11. 2021 20.06
+4
Pa Frontex je največji tihotapec!
muci007
28. 11. 2021 19.45
+3
Britanski minister za priseljevanje Tom Pursglove je za BBC povedal, da je bil to zelo depresiven dan, ki se ga je vedno bal. "Dejstvo je, da ljudje ne bi smeli svojih življenj polagati v roke zlobnih tihotapcev, da bi zapustili varne države in prišli v Združeno kraljestvo!"  Nujno bo morala EU zelo povečati kazni tihotapcem na 20 ali več let zapora. Za vsakega migranta na čolnu tihotapcu prisoditi poskus uboja. Npr. 20 migrantov je 20 poskusov uboja.
VoxP
28. 11. 2021 19.43
+3
a zdaj ko sta priplula dva migranta na angleško mivko je svetoven problem in od Evrope zahtevajo pomoč pri zaustavitvi potnikov. Niso več EU. Vsak dan preplava po par 100 beguncev v Italijo in ni noben problem. Čudno
zorroxxx
28. 11. 2021 19.30
+3
Protiustavno. JJ je spet mep prste zraven. Twitiral?
Nimasmisla
28. 11. 2021 19.29
+2
JApajaDAja
28. 11. 2021 19.15
+9
ne bdenje nad rokavskim, ukrepanje, preprečitev vstopa v eu že v sredozemskem...za to plačujemo frontex!