Ukrajina

V Mariupolu brez elektrike, ogrevanja in hrane ujetih še 350.000 ljudi: topijo sneg, da bi dobili vodo

Mariupol, 17. 03. 2022 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V., A.K.
Komentarji
22

Oblasti v ukrajinskem mestu Mariupol so sporočile, da je iz obleganega mesta pobegnilo približno 30.000 ljudi, vendar ocenjujejo, da jih je v mestu še vedno več kot 350.000. V gledališču, ki so ga v sredo bombardirale ruske sile, je bilo več kot 1000 ljudi, ki so si tam poiskali zatočišče, so sporočile mestne oblasti. Večina ljudi, ki so se zatekli v klet, naj bi napad po navedbah ukrajinskega poslanca preživela. Rusija odgovornost za napad zavrača. Iz zatočišča naj bi počasi že prihajali tisti, ki so tam poiskali zavetje. Število morebitnih poškodovanih oziroma žrtev še ni znano.

Iz Mariupola, obleganega pristaniškega mesta na jugu Ukrajine, je uspelo pobegniti okoli 30.000 ljudem, pravijo tamkajšnji uradniki. Kljub temu je v mestu, ki so ga obkrožile ruske sile, ujetih še več kot 350.000 ljudi. Prebivalci mesta po poročanju Guardiana topijo sneg, da bi prišli do pitne vode, saj so ruske sile v veliki meri prekinile oskrbo z električno energijo, vodo in hrano. BBC in Reuters poročata o dolgih kolonah avtomobilov, ki se iz mesta odpravljajo proti severu, nekateri pa imajo na vetrobranskih steklih napise z besedo "otroci" v ruščini. Prebivalci Mariupolja so zaradi ruskega obstreljevanja že skoraj dva tedna ujeti brez ogrevanja, elektrike in tekoče vode. 

Po poročanju Sky Newsa, naj bi iz včeraj bombandiranega gledališča že pričeli prihajati preživeli, so sporočile lokalne oblasti. Poslanec Dmitro Gurin, čigar starši so ujeti v Mariupolu, je po poročanju BBC dopoldne sporočil, da je zaklonišče v kleti zgradbe napad vzdržalo in ljudje, ki so bili v njem, so preživeli. "Ne vemo še, če je kdo ranjen ali ubit, ampak kaže, da je večina ljudi preživela in so v redu," je sporočil.

"Napadalci so uničili gledališče Drama, kraj, kjer si je zatočišče poiskalo več kot tisoč ljudi. Tega ne bomo nikoli oprostili," je v zapisu na Telegramu sporočil mestni svet v Mariupolu. Župan mesta Vadim Bojčenko je napad označil za grozljivo tragedijo in ga primerjal z genocidom.

"Edina beseda, s katero lahko opišemo, kar se je zgodilo danes, je genocid, genocid nad našim narodom, nad našimi, ukrajinskimi ljudmi. A prepričan sem, da bo prišel dan, ko bo naše čudovito mesto Mariupol znova vstalo iz ruševin," je dejal v videosporočilu.

Mestni predstavniki so objavili tudi fotografije, ki prikazujejo belo pročelje trinadstropnega poslopja gledališča pred napadom in ruševine, iz katerih se dviga dim. Nekaj dni pred napadom je bil na satelitskih posnetkih, ki jih je delilo zasebno podjetje Maxar, na tleh na obeh straneh stavbe razviden napis "Deti" oz. "Otroci" v ruščini. 

Satelitski posnetek gledališča v Mariupolu
Satelitski posnetek gledališča v Mariupolu FOTO: AP

Mariupol je za Moskvo ključna strateška tarča, saj bi lahko povezal njene sile na Krimu in regijo Donbas na vzhodu, s čimer bi Ukrajince odrezali od Azovskega morja.

Ruske sile mesto, ki je imelo nekdaj okrog pol milijona prebivalcev, že več dni intenzivno obstreljujejo. Oskrba z elektriko, hrano in vodo je prekinjena, humanitarne razmere pa izjemno slabe.

Ukrajinske oblasti so bombardiranje gledališča označile za vojni zločin, češ da je šlo za namerno bombardiranje. Rusija pa za napad krivi ukrajinski nacionalistični bataljon Azov. 

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3