Tujina

V Bostonu obglavili kip Krištofa Kolumba

Boston, 11. 06. 2020 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Bostonu so v sredo obglavili kip italijanskega morjeplovca Krištofa Kolumba, v Richmondu so ga podrli, zažgali in vrgli v jezero. Protirasistični naboj, ki je izbruhnil po smrti Georgea Floyda v Minneapolisu, udarja tudi ob simbole, ki so za številne v ZDA rasistični.

 

Krištof Kolumb je sicer v ZDA pod udarom že nekaj zadnjih let. Italijan je leta 1492 med iskanjem nove poti proti Aziji za špansko krono trčil ob tisti čas za Evropo neznano celino. Italijanski priseljenci v ZDA so ga uspešno prodali kot odkritelja Amerike, čeprav obstaja več kot dovolj zgodovinskih dokazov, da je že v 10. stoletju na obalo Kanade podobno kot Kolumb ob San Salvador prispel vikinški morjeplovec Leif Erikson.

Vikingom niso postavljali spomenikov, sicer pa njihova pot ni pomenila splošne invazije Evropejcev na ameriško celino, ki je sledila Kolumbovi poti. Potomci ameriških Indijancev imajo Kolumba za simbol začetka genocida, iztrebljanja in zasužnjevanja.

Nastradal je že drugi kip "odkritelja Amerike", tokrat v Bostonu.
Nastradal je že drugi kip "odkritelja Amerike", tokrat v Bostonu. FOTO: AP

Takšno mnenje se širi in številna mesta so praznik – Kolumbov dan, ki bo 12. oktobra, že preimenovala v dan domorodnega prebivalstva. Sicer ne vsa, saj je na primer v New Yorku italijanska skupnost preveč vplivna, vendar pa morajo zadnja leta na praznik policisti dodatno varovati Kolumbove spomenike. V Bostonu, kjer so ga sedaj obglavili, ga bodo premestili v muzej, v Richmondu ga morajo najprej potegniti iz jezera.

V ZDA, ki so ga zajeli protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju, sedaj z vidnih javnih mest odstranjujejo predvsem kipe generalom nekdanje konfederacije, ki se je želela v 19. stoletju odcepiti od ZDA, da ohrani suženjski sistem. Poraženi južnjaki so sicer izjemno uspešno poraz spremenili v zmago, saj imajo po ZDA skoraj več spomenikov, kot jih imajo generali zmagovitega severa oziroma osovraženi "jenkiji".

Pomagal je tudi Hollywood s filmi, ki so poveličevali "borce za svobodo" in ameriške vojake prikazovali kot zločinske okupatorje. Med njimi je slaven film v Vrtincu, ki je o ameriški državljanski vojni "izobrazil" ne le generacije Američanov, ampak tudi ljudi po svetu. Televizija HBO se je odločila, da ga umakne iz svojega programa, ker potvarja zgodovino, in razvnela se je huda razprava o tem. 

Vrstijo se tudi zahteve, da ameriške oborožene sile spremenijo imena svojih desetih oporišč, ki ironično nosijo imena generalov konfederacije, ki so se borili proti ZDA. "Ti ljudje so bili izdajalci. Ne moreš uiti ironiji, da so oporišča poimenovana po ljudeh, ki so se z orožjem uprli ZDA, ker so želeli ohraniti pravico, da zasužnjijo druge. Poleg tega je bila večina generalov, katerih imena nosijo oporišča, nesposobnih ali slabih poveljnikov," je v reviji The Atlantic napisal nekdanji poveljnik zveze Nato, upokojeni general David Petraeus.

Ameriški predsednik Donald Trump se je nemudoma zavzel za ohranitev imen, ne glede na to, da mornarica odstranjuje konfederacijske simbole, enako so storili marinci, kopenska vojska pa nima načeloma nič proti preimenovanju oporišč. "Ti spomeniki in zelo mogočne baze so postale del velike ameriške dediščine in del zgodovine zmag, zmage in svobode," je tvitnil Trump, a ni pojasnil, kako poraženi generali v državljanski vojni simbolizirajo zmago oziroma kako borci za ohranitev suženjstva simbolizirajo svobodo.

"Moja vlada ne bo niti pomislila na preimenovanje teh veličastnih in legendarnih vojaških ustanov. V našo zgodovino največje države na svetu se ne bo posegalo," je zagotovil Trump, ki bo branil imena oporišč, kot so Fort Bragg, Fort Hood in Fort Benning.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagovorniki ohranitve konfederacijskih spomenikov v ZDA trdijo, da gre pač za del zgodovinske dediščine, potomci sužnjev pa imajo o tej dediščini svoje mnenje in sedaj po protestih zaradi novega primera policijskega nasilja nad temnopoltimi jim je, kot kaže, dokončno prekipelo.

Spomenikom se črno piše tudi v kongresni palači, kjer imajo 11 kipov južnjaških generalov in uradnikov. Predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi je že zahtevala njihovo odstranitev. "Kipi v kongresu morajo utelesiti najvišje ideale naše države. Spomeniki ljudem, ki so zagovarjali okrutnost in barbarizem, so groteskna žalitev tem idealom, saj simbolizirajo sovraštvo ne pa dediščine," je sporočila Pelosijeva.

Novega trenutka se zavedajo tudi v najbolj "belem" od vseh ameriških športov razen hokeja na ledu – avtomobilskih dirkah Nascar, kjer so se odločili, da bodo odstranili in prepovedali južnjaško konfederacijsko zastavo, ki je tekme doslej krasila skoraj bolj kot ameriška zastava.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
12. 06. 2020 09.00
+3
Kolumbo je končal kot utopljenec in to je sporočilo za vse evropejce , pa če boste dojeli ali ne
zelo star kavkaški ov?ar
12. 06. 2020 08.48
+13
Zanimivo, sedaj vidimo kaj ponuja "nerasistična stran", torej nasilje, umore, rop..., nekaj česar bi si človek samo želel. Zakaj potem večino Afrike želi v beli svet, ki je tako hudo rasističen? Zakaj ne živijo v svoje nerasističnem eldoradu? Mislim, da ni več daleč dan, ko bodo belci pozvani k skupinskemu samomoru, da končno izginejo iz zemlje. Potem se bo svet vrnil v kameno dobo in totalno anarhijo. Največji rasisiti so črnci, arabci itd..., ampak oni so očitno lahko. Tale gonja je prešla meje zdravega okusa in, če si mislijo da si bodo z nasiljem pridobili podporo, se hudo motijo. Tudi bele podpornike bodo kmalu potolkli, ker so za njih izdajalci, so pa trenutno uporabni za dosego cilja.
CestniKolesar370Wattov
11. 06. 2020 20.23
+8
Dnevni ovcirk genialca iz tega portala. "Fašizem je v veliko pogledih ideologija negativizma: je protikomunističen". Če si proti komunizmu, si negativec. Zdrava pamet je negativizem. Zapomnite si.
Uporabnik1095190
11. 06. 2020 21.05
+5
Za nekatere si negativec že zato,ker podaš argumente,ki jih sami nimajo.
Malo_sutra
11. 06. 2020 20.03
+12
Kr Krištof kriv, 500 let nazaj zivel haha
flojdi
11. 06. 2020 21.12
+3
.sj. kera žalost. par dni nazaj mi je uspelo napisat nekaj o rimskih cesarjih , ki so si še za življenja postavljali kipe. in vsak nov je samo odbil bučo na kipu in jo zamenjal s svojo . kaj bodo zdaj postavili na "telo kolumba" ?? trampa ? / sicer pa nihče , ki je bil nekoč , pa ni več živ , ni kriv Ničesar , kar se Dogaja v sedanjosti . Krivi so vedno lahko le "Trenutno Živi" . obglavljat kipe minulih je nesmisel.
ni_mi_vse_eno
11. 06. 2020 19.53
+3
Hehe, kere majo. Saj niti ne vedo, kdo je Krištof Kolumb. Can Pedestrians Find Places Columbus Couldn't?, hehe. Rešimo naravo, homo sapiens izumira, razvija se nova vrsta homo stupidus. We Asked People If They Care About Homo Sapien Extinction. Rešimo naravo in priljubljeno živalco. Ni nam vseeno, hehe.
detect
11. 06. 2020 19.05
-10
zdaj pa še trampa.
Nikolajev
11. 06. 2020 18.24
+7
Belec je v mnoge kraje prinesel znanost in razvoj, kulturo in omiko, prinesel pa je tudi gorje in nesrečo.
Al83
11. 06. 2020 21.08
+8
Brez belca bi bila najnovejša tehnologija lokostrelstvo in konjenica. Belec je ustvaril moderni Svet, zaradi česa imajo vse rase ogromno korist. V zahvalo nas hočejo pa odstranit in uničit.
Nikolajev
11. 06. 2020 18.22
+16
Če ne bi bilo belcev, bi v Afriki še vedno jedli drug drugega in uporabljali frače in skakali po drevesih, v Ameriki pa bi se Indijanci še vedno pobijali z drugimi plemeni. Afričan in Indijanec bi ostali primitivni in še vedno v kameni dobi, pa vendar: ni izključeno,da bi bili srečnejši
nikhrast
11. 06. 2020 20.12
-8
Če ne bi bilo belcev v Evropi pa ne bi bilo WW II, pa WW I, pa Napoleonic Wars, pa Seven Years War, pa Thirty Years War…
flojdi
11. 06. 2020 21.17
. belo, črno , rdeče , rumeno , zeleno , … vsi smo na skupni Edini zemlji . Pobijajmo se , sovražimo se , ; al kwa
Millady
11. 06. 2020 17.54
+18
Demokratom se je dokončno zmešalo...toliko časa so bili na oblasti, po dva mandata (Obama, Clinton. ) in zdaj Nancy Pelosi zahteva odstranitev kipov iz kingresa!! Baba zmešana, a je tudi njo načela demenca kot Bidena?
Millady
11. 06. 2020 17.57
+18
Tudi HBO...umikajo s sporeda V vrtincu, ker žali temnopolte? Film posnet pred 80 let in ga sedaj umikajo? Norost
nikhrast
11. 06. 2020 20.06
-2
Pa kdo je imel kontrolo po jugu Amerike pred stoletjem, to so bili demokrati, Lincoln in republikanci so pa prevladovali sever. Zdaj pa ravno obratno, zahod in severo-vzhod prevladujejo demokrati, jug pa republikanci.
nikhrast
11. 06. 2020 20.07
-3
Gone With The Wind je večkrat na TCM, to je Turner Classic Movies, sploh ne vem če ga HBO predvaja.
flojdi
11. 06. 2020 21.20
+1
.kdor umika tak film, nima ene same brezbarvne pike. žal je takih preVeč
Uporabnik1095190
11. 06. 2020 17.16
+18
Če bi se obglavilo kip kakšnega Luther Kinga,bi bil to nedopusten rasizem,sovraštvo,konec sveta,solze,...Kolumbov kip pa,nič takega,kaj potem,saj je bil bel in morilec a ne? Kdo vidi v tem dvoličnost te uničevalske bande?
Nikolajev
11. 06. 2020 16.42
+10
Vsi osvajalci so bili dejansko zločinci: Djingiskan ima krvave roke, Julij Cezar je izvršil okupacijo tujega ozemlja, uvedel davke, zasužnjil ludi, egipčanski faraoni so bili pra tako zločinci in so imeli sužnje za gradnjo piramid, Napoleon je požigal ruske vasi in pobijal ruske kmete, Indijanci so okrutno žrtvovali lastne otroke bogovom in pobijali sosednja plemena........Človek je žival: Vsako pleme bo širilo ozemlje in zasužnjevalo druge ljudi. To ee dogaja tudi danes, a na drug prefinjen način
flojdi
11. 06. 2020 21.25
+1
.se kar strinjam . le malo pripombo imam : edino ljudje so lahko ZverinSke . ker zveri ubijejo le potrebno za življenje. ljudje znajo pa biti .. kaj naj rečem . .. PrePogoltne
Nikolajev
11. 06. 2020 16.35
+3
V kameni dobi je pleme Konkankunda na Kavkazu pobilo sosednje pleme Arhinunda, ki ga ni več, kasneje pa je pleme Habamu pobilo vsaj 1/2 plemena Konkangunda, preostali pa so pobegnili na območje Karantije, kamor so v 5. stoletju pršli Slovani, ki so nekaj tamkajšnjih prebivalcev pobili, s preostalimi pa so se sparili in nastali so Slovenci. In podobna he zgodovina vseh plemen in narodov
Millady
11. 06. 2020 17.59
-1
Haha..konkankunda..vidim, da pišeš pravljice za otroke :)) lahko dodaš še zgodbo/pesmico o mami Kukunki, tati Taranti in njunem sinu Juju 😀
Nikolajev
11. 06. 2020 18.17
+6
Hvala ti vzpodbudne besede. Od vsake prodane pravljice boš dobil 10%
olimpija007
11. 06. 2020 15.41
-6
Free Palestine 🇵🇸🇵🇸
TargetHacker
11. 06. 2020 14.35
+5
Komunisti v Seattlu pa prva stvar ki so jo naredili po "zavzemu" okrožja je, da so si postavili ograjo :D da bo multikulti bolj vključujoč :D
BenQurer24
11. 06. 2020 14.29
+8
ena glava manj
gremonadesno
11. 06. 2020 14.20
+1
Jst napisem , zakaj mediji ne porocajo o tem da je Floyd grozil noseci punci s pistolo . Obamafix je odgovoril , da bi jo on ubil ce bi njega prevarala . Pa te 24 ur ni blokiral , niti komentarja ti ni izbrisal . Ne Laži da ti blokirajo račune .
obamafix
11. 06. 2020 14.21
+3
gremonadesno
11. 06. 2020 14.22
-7
obamafix
11. 06. 2020 14.22
-4
svečkar ne laži pa ne bluzi no nism ti jst tvoja ofca....
gremonadesno
11. 06. 2020 14.22
-7
obamafix
11. 06. 2020 14.26
-1
sej pravim da ti možganski doseg ne dovoljuje da bi štekal komentar povrhu vsega ga pretvrajaš in lažeš....meji že na kako umsko bolezen....
obamafix
11. 06. 2020 14.28
+1
Apostol1
11. 06. 2020 14.06
+15
V osemminutnem umoru, v vsej njegovi groteskni nazornosti, ni nič takšnega, česar ne bi bilo že v “Koči strica Toma”. Generacijo, ki je brala, je knjiga pognala v državljansko vojno, generacijo, ki gleda, je video pognal v proteste. Oboji so korakali zaman.
nikhrast
11. 06. 2020 16.05
+1
Zakaj bi "Uncle Tom's Cabin" pognala jug v vojno, borili so se za suženjstvo. Mislim pa da to knjigo bolj poznajo Slovenci kot Američani.
flojdi
11. 06. 2020 21.29
. doživljali so jo pa pripeljani v suženjstvo . neprostovoljno . danes se gremo pa brez problemov prostovoljnega
gremonadesno
11. 06. 2020 14.06
-5
Kje si bil leto dni nazaj s tem obamafix nicom , lmao .
gremonadesno
11. 06. 2020 14.09
-4
Ce clovek ki pravi , da bi ubil noseco zensko ce bi ga prevarala , dobiva pluse , je kristalno jasno , da imas vec racunov za lajkanje svojih komentarjev .
obamafix
11. 06. 2020 14.10
+6
prej sm biu putinovič pa me je 24 blokiral ker sem pisal resnico...
obamafix
11. 06. 2020 14.11
+8
vidiš zato ti dobiš minuske, ker lažeš ,pretvarajaš in ne razumeš komentarja...
obamafix
11. 06. 2020 14.13
+5
ta nadimek je bolj sarkazem kako obama vse fixsira da neboš narobe razumel da sem za demokrate...jst sm za slovence ,nism kot svečkar da skačem za američana da boš bolje razumel...
gremonadesno
11. 06. 2020 14.15
-6
lumpimonster
11. 06. 2020 13.57
-5
Zdj je že keištov racist hhh
lumpimonster
11. 06. 2020 13.57
-1
Transformerji
11. 06. 2020 13.43
-16
Če bi nekdo pri nas obglavil Prešerna, napišite svoje mnenje....svojega imam.
Augusto Pinochet
11. 06. 2020 13.47
-14
Slejkoprej bo do tega prislo in osebki tipa obamafix bodo ze nasli kaksno opravicilo za to.
obamafix
11. 06. 2020 13.50
+13
konjušar je spet zamenjal nick in napisal isto hahaha niso vam levi in komunsiti kriv da ste nesposobni ,ampak ste si krivi sami....
gremonadesno
11. 06. 2020 14.02
-7
Lol 1 leto nazaj nisi obstajal s tem nicom .