Tujina

V Češki osnovni šoli samoobramba za učence

Ljubljana, 24. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Denis Čulum
Komentarji
4

Kako naj se najstniki spopadejo z ustrahovanjem nasilnih sovrstnikov? Z osnovami samoobrambe, odgovarjajo na Češkem. V eni od osnovnih šol na severu države so na pomoč poklicali lokalne policiste, ki vodijo posebne 90-minutne tečaje za otroke, ki so odrinjeni na rob družbe. Svoje znanje z njimi delijo tudi mojstri borilnih veščin, ki poudarjajo, da si lahko šolarji s samoobrambo v skrajnem primeru rešijo življenje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
24. 05. 2024 08.42
Kaj pa je to sedaj?! Kje je pa slavna ničelna toleranca do nasilja. Ničelna! A bodo počasi opustili to noro idejo.
IKOSS
24. 05. 2024 08.13
+2
Nedvomno ima sposobnost učinkovito se zoprstaviti agresorju vrsto pozitivnih učinkov. Nikakor pa na tej ravni ukrepov (terciarni) temeljiti varnost družbe. Očitno gre namreč za večjo pojavnost odklonskih ravnanj nekaterih posameznikov, to pa terja sistemske ukrepe predvsem na primarni in tudi sekundarni ravni, terciarna je lahko zgolj dopolnilna!
zdravkob
24. 05. 2024 08.43
-1
Kakšne neumnosti pripovedujete. Varnost družbe temelji natančno na tem. Kaj vse se ne prodaja danes kot ekspert.
IKOSS
24. 05. 2024 09.32
+2
Primarna raven ukrepov; vzgoja (ponotranjenje temeljnih osebnih vrednot) in izobraževanje (znanje o družbeno sprejemljivem reševanju medsebojnih nesoglasij). Sekundarna raven ukrepov; preventivni in kurativni učinki delovanja represivnih in sodnih organov. Terciarna raven ukrepov; preventivni in kurativni učinki sposobnosti samoobrambe. Družba, kjer bi ta temeljila izključno, oziroma predvsem na terciarni ravni ukrepov bi bila za življenje sila neprijetna. Bila bi izjemno nasilna in žal bi pogosto prevladali najbolj nasilni in brezkompromisni posamezniko. Posledično je ena osnovnih nalog države zagotavljanje osebne varnosti prebivalcev ter premoženja. Ta pa lahko to doseže predvsem z ukrepi primarne ravni, s pomočjo tistih sekundarne.