Tujina

V EU dogovor o novih evropskih javnofinančnih pravilih

Bruselj, 10. 02. 2024 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Evropskega parlamenta in držav članic EU so ponoči po 16 urah pogajanj dosegli politični dogovor o novih evropskih javnofinančnih pravilih, ki so v nasprotju s trenutno veljavnimi bolj jasna, fleksibilna in prilagojena posamezni članici. Te bodo morale prve fiskalne načrte v Bruselj posredovati do 20. septembra.

Svet EU in parlament sta v dogovoru ohranila splošni cilj reforme ekonomskega upravljanja v EU, to je postopno in realistično zniževanje javnega dolga in javnofinančnega primanjkljaja, ki bo omogočalo gospodarsko rast ter reforme in naložbe na strateških področjih. To so digitalizacija, zeleni prehod, sociala in obramba, so sporočili iz Sveta.

Dogovor ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije. Članice bodo svoje cilje na področju javnih financ, ukrepe za naslovitev makroekonomskih neravnovesij ter prednostne reforme in investicije opredelile v srednjeročnih načrtih fiskalne politike, ki bodo nato potrjeni na ravni EU. Javnofinančna pravila bodo tako prilagojena posameznim članicam.

Tiste z javnim dolgom nad 60 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP) ali pa javnofinančnim primanjkljajem nad tremi odstotki BDP bodo pred pripravo štiriletnega načrta prejele smernice Evropske komisije.

Svet EU in Evropski parlament bosta morala zdaj današnji dogovor še uradno potrditi, nova pravila pa bodo začela veljati dan po objavi v uradnem listu EU.
Svet EU in Evropski parlament bosta morala zdaj današnji dogovor še uradno potrditi, nova pravila pa bodo začela veljati dan po objavi v uradnem listu EU. FOTO: Shutterstock

Preventivni del novih fiskalnih pravil, o katerem sta se dogovorili instituciji, vključuje varovalko za zagotavljanje vzdržnosti dolga. Ta za članice z dolgom nad 90 odstotki BDP predvideva povprečno znižanje deleža javnega dolga za eno odstotno točko BDP na leto, za tiste z javnim dolgom med 60 in 90 odstotki pa za 0,5 odstotne točke. V skladu s trenutnimi pravili so morale članice z javnim dolgom nad 60 odstotki dolg zniževati za eno dvajsetino letno.

Druga varovalka v preventivnem delu pravil pa je namenjena zagotovitvi fiskalnega prostora v višini 1,5 odstotka BDP pod tremi odstotki BDP javnofinančnega primanjkljaja. S tem želijo omogočiti dovolj manevrskega prostora za odzivanje na gospodarske šoke.

Članice bodo v srednjeročnih načrtih določile pot prilagajanja javnega dolga, ki bo opredeljena kot neto javnofinančni odhodki. Pri tem ne bo treba zagotoviti, da bo po štirih letih dolg pod 60 odstotki BDP, ampak bo moral upadati.

Pravila bodo omogočala podaljšanje poti prilagajanja javnega dolga za največ tri leta, če se bodo članice zavezale določenim reformam in naložbam. Načrte bodo lahko kasneje tudi spremenile, če bodo obstajale objektivne okoliščine, ki bodo onemogočale njegovo izvajanje, kot je menjava vlade.

Nova evropska javnofinančna pravila se bodo začela uporabljati prihodnje leto, so sporočili iz Evropske komisije. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da bodo nova pravila članicam omogočala naložbe in konsolidacijo njihovih javnih financ hkrati.

Svet EU in Evropski parlament bosta morala zdaj današnji dogovor še uradno potrditi, nova pravila pa bodo začela veljati dan po objavi v uradnem listu EU. Vse članice bodo morale prve nacionalne načrte fiskalne politike oddati do 20. septembra letos, so navedli v parlamentu.

Belgijski finančni minister Vincent Van Peteghem, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je ob sklenitvi dogovora povedal, da bodo nova pravila bistveno izboljšala obstoječ okvir ekonomskega upravljanja in zagotovila učinkovita pravila. "Veseli me, da smo našli uravnotežen dogovor, ki bo omogočil hitro izvedbo," je poudaril.

Glavni pogajalki Evropskega parlamenta Esther De Lange (EPP) in Margarida Marques (S&D) pa sta izpostavili, da bodo nova pravila omogočila tudi dovolj možnosti za naložbe.

Dogovor je že pozdravil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Nova pravila so po njegovem mnenju dobra podlaga za rast in konkurenčnost EU.

Pravila sicer obsegajo še korektivni del, ki vključuje postopek presežnega primanjkljaja, a se o njem Svet EU zgolj posvetuje s parlamentom. Belgijsko predsedstvo Sveta EU si bo prizadevalo, da bodo članice reformo korektivnega dela sprejele hkrati s preventivnim delom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo navijač
10. 02. 2024 18.37
Banke in bankirje na smetišče!! Je treba it s časom naprej in s sprejetjem BTC bo svet lepši.
andraa
10. 02. 2024 14.10
+3
slovenija ima svoja posebna javnofinančna pravila,kako v enem letu zapraviti proračun za dve leti
kiropraktik
10. 02. 2024 10.10
+4
Slovenija z javnim dolgom 73% ! Bravo naši!
Rudar
10. 02. 2024 10.15
-1
Seveda bravo. Na obmučju evra je dolg okoli 90%,
kiropraktik
10. 02. 2024 10.30
+4
Ja, po čigavi zaslugi?To je statistika! Dedek pravi vnuku: ti imaš 8 let, jaz 60. Po statistiki imava skupaj 34 let! To so najboljša leta za sex ! Dejansko pa nobeden ne zmore!
User300173
10. 02. 2024 09.32
+9
Lepo, sedaj samo še napisat denar in malo kmetom, več Ukrajini in v Kanadi kupovati žito iz polj povprečnih z z EU prepovedanimi Random herbicidov. Ruski denar že zasegli? Pohiteti, saj lahko sankcije prej ukinete.