Tujina

EU še brez dogovora o sankcijah proti Rusiji: embargo le za nafto, uvoženo po morju?

Bruselj, 29. 05. 2022 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
0

Državam članicam Evropske unije ni uspelo doseči dogovora o šestem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Pogovori o tem se bodo nadaljevali v ponedeljek, ko se bo začel tudi izredni vrh voditeljev EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku maja v Evropskem parlamentu predlagala postopno uvedbo prepovedi uvoza vse nafte iz Rusije. Za surovo nafto je komisija predlagala šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa bi se to po prvotnem predlogu izteklo konec leta. Temu že vse od predstavitve najostreje nasprotuje Madžarska, ki je močno odvisna od ruske nafte.

Da bi prišli do dogovora, je Evropska komisija po navedbah virov pri EU v soboto predlagala, da bi embargo uvedli zgolj za rusko surovo nafto, ki jo uvozijo po morju. Tista, ki v EU priteče po naftovodih, pa bi bila iz sankcij izvzeta, kar je zahtevala Madžarska.

A se državam na današnjem srečanju stalnih predstavnikov članic pri EU o tem ni uspelo dogovoriti, navajajo viri pri EU. Pogovore bodo nadaljevali v ponedeljek. 

Tanker
Tanker FOTO: AP

Viri iz kroga blizu komisije so medtem navedli, da je trenutno na mizi predlog, ki vključuje popolno prepoved uvoza nafte, ki jo države uvozijo po morju. Uvedli bi jo postopoma do konca leta. Izjema bi medtem veljala za nafto, ki prihaja po naftovodu Družba, so navedli viri.

O tem bo na kratko obveščen vrh EU, ki se bo začel v ponedeljek. V ospredju dvodnevnega izrednega zasedanja voditeljev bodo sicer nadaljnja pomoč Ukrajini, energetika, prehranska varnost in obramba.

Dogovor o sankcijah na ravni stalnih predstavnikov članic pri EU je po besedah virov blizu komisije pričakovati prihodnji teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3