Tujina

Po Evropi drugače kot do zdaj zaznamovali 75. obletnico konca druge svetovne vojne

Bruselj, 08. 05. 2020 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K., U.Z.
Komentarji
113

Po Evropi potekajo slovesnosti ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, ki so v luči ukrepov zaradi pandemije nekoliko drugačne kot običajno. Tako francoski predsednik kot nemška kanclerka sta na manjših slovesnostih položila vence v spomin na žrtve. Na Otoku so se jih spomnili z dvema minutama tišine.

 

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. Pred tem je Nemčija 7. maja podpisala brezpogojno kapitulacijo, dan pozneje je sledil še podpis ob prisotnosti predstavnikov Rdeče armade. Na isti dan so se v prestolnicah po Evropi ogromne množice podale na ulice.

Predsednik Pahor je obletnico obeležil s francosko veleposlanico Florence Ferrari, ruskim veleposlanikom Timurjem Rafailovičem Ejvazovom, ameriško veleposlanico Lyndo Blanchard in britansko veleposlanico Sophie Honey.

Najprej je v predsedniški palači potekala razmeram prilagojena slovesnost, nato pa so se Pahor in veleposlaniki žrtvam druge svetovne vojne poklonili s polaganjem vencev k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu.

Slovesnosti drugačne od običajnih

Francoski predsednik Emmanuel Macron je najprej v Parizu položil venec pred spomenik generala Charlesa de Gaulla, nato pa se je napotil še do Slavoloka zmage, kjer je ob grobnico neznanega vojaka prav tako položil venec. Simbolično je tudi znova prižgal večni plamen, vojaški zbor pa je zapel francosko himno marsejezo. Zaradi zdravstvene krize je slovesnost na vrhu Elizejskih poljan tokrat potekala brez gledalcev. So pa bili prisotni visoki predstavniki vojske, Macronova predhodnika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy, premier Edouard Philippe, obrambna ministrica Florence Parly in pariška županja Anne Hidalgo. Udeleženci niso nosili zaščitnih mask, so pa vzdrževali varnostno razdaljo.

V Nemčiji je bila na čelu slovesnosti pri spomeniku vojni Neue Wache kanclerka Angela Merkel, ki je - ob ustrezni varnosti razdalji - položila vence skupaj s predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Ta je ob tej priložnosti tudi nagovoril Nemce, ki po njegovih besedah danes lahko rečejo, da je dan osvoboditve tudi dan hvaležnosti. Medtem ko so med vojno "ves svet spremenili v svoje sovražnike", 75 let pozneje niso več sami. "To je veselo sporočilo današnjega dne. Živimo v močni in uveljavljeni demokraciji v 30. letu združene Nemčije ter v srcu mirne in združene Evrope," je dejal.

V Veliki Britaniji je premier Boris Johnson potegnil vzporednice s pandemijo novega koronavirusa. "Na to obletnico smo udeleženi v novem boju proti koronavirusu, ki terja enako mero narodnega truda, kakršnega ste izkazali pred 75 leti," je zapisal v pismu vojnim veteranom. Posebna ekipa britanskih kraljevih letalskih sil je uprizorila prelet nad Londonom in pri tem za sabo pustila sled rdečega, belega in modrega dima. Žrtev vojne so se v državi spomnili tudi z dvominutno tišini sredi dneva, kasneje pa je pričakovati še nagovor kraljice Elizabete II. Britanske televizije bodo njen vnaprej posnet govor predvajale ob 21. uri po lokalnem času, natančno 75 let po radijskem nagovoru njenega očeta, kralja Jurija VI.

Podobne slovesnosti 9. maja, znanega kot dan zmage, potekajo tudi v več nekdanjih sovjetskih republikah, vključno z Rusijo, Ukrajino in Belorusijo. V Moskvi naj bi v soboto potekala velika vojaška parada s številnimi visokimi gosti, a so ruske oblasti dogodek zaradi pandemije preložile. Namesto tega je predviden prelet vojaških letal nad Rdečim trgom, predsednik Vladimir Putin pa naj bi položil rože pred grobnico neznanemu vojaku. Ruse naj bi tudi nagovoril prek televizijskih zaslonov. Govoril naj ne bi le o vojni, temveč tudi o naslednjih korakih v boju z novim koronavirusom, ki je državo hudo prizadel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manga
09. 05. 2020 14.54
+1
V Belorusiji vojaška parada.Brez omejitev.Tam bo najbrž milijone mrtvih zaradi korone?
Glotis
09. 05. 2020 13.25
+3
Kdor gleda nazaj, ne vidi naprej. In to je razlog, da smo v Sloveniji razdeljeni in se sovražimo v dno duše. Takšen narod ima tlakovano pot v propad in to se kaže na vsakem koraku.
Bu?ko Štru?ko
09. 05. 2020 13.05
-1
Največja komedija pa je, da so bili ravno zavezniki krivi za vse to, ker če nebi tako končali 1. vojne kot so jo, nebi bilo toliko uničenja in ponižanja, kot tudi nebi bilo hitlerja in podobnih bedakov. Tako, da sami so zakuhali sranje in potem sami sebi čestitali ko so "zmagali"... zmagali nad čim?
Roninax
09. 05. 2020 12.48
-4
komunajzarjem bodo pa vence polagali ko jansa opravi z njimi... bo le slab spomin na razdvajanje naroda
nostalgik
08. 05. 2020 21.54
+6
Zore mora položiti venec Rožmanu z delegacijo domobrancev
borjac
08. 05. 2020 19.43
+15
Le kje je položil venec premier Janez Janša, na spomenik domobrancem, on in oni so bili poraženci. Kaj pa nadškof Zore, mar ne bo podaril maše za vse zmagovalce 2.SV, Ruse, Britance, Francoze, Američane in partizane.
nikhrast
08. 05. 2020 21.36
-9
Pa saj je Angela Merkel tudi položila venec, zmagovalci so bili tudi Nemci, znebili so se nacizma. Samo Slovenci so se pa znebili diktature skoraj 50 let pozneje, pa še zdaj nekateri vandrajo okoli z rdečo zvezdo na zastavah in majicah. Kako se moreš boriti za svobodo in kolaborirati s komunistom.
Cervantes Saavedra
09. 05. 2020 10.07
+6
ZA nik: V Slovenijo so leta 1941 vdrli z orožjem sosedje iz tujine in hoteli pokončati slovenski narod (etnično in fizično). Eni "rodoljubni" Slovenci so se jim pridružili kot pomožne vojaške enote (plačane in oborožene od okupatorja), drugi pa so se mu uprli, pri nas in po Evropi. V vrstah naših partizanov je bilo veliko vernikov, ki so po tvoje že 1.500 let kolaborirali z Vatikanom. A Vatikan ni napadel Slovenije, zato jih ne moreš kar tako obsojati za kolaboracijo Slovencev z njim. Imaš pa prav, neki Slovenci so se res (dokaj uspešno) borili zoper svobodo slovenskega naroda in ob tem kolaborirali z okupatorjem (mimogrede, nacifašističnim). - Če nas bo kdaj spet kdo napadel in okupiral (kandidata sta vsaj dva soseda), torej priporočaš Slovencem, naj spet uberejo prvo pot plačane pomoči okupatorju. Bi se očitno spet našli taki, sam si primer.
nikhrast
09. 05. 2020 15.54
-3
Prav imaš, kolaboracija je bila tudi na strani partizanov, večina se jih je borila za diktaturo komunizma, ne pa za svobodo. No, na koncu so pa zmagali svoboda, demokracija, pa kapitalizem.
omega _v6
08. 05. 2020 19.05
-2
Če nebi Evrope osvobodili zavezniki Rusi Američani in Britanci bi trajala ta vojna še danes !! Slovenski "skrivači" so prišli na plano šele po osvoboditvi zaveznikov izključno po borčevske penzije in pobit vojake,ki so položili orožje!!
Cervantes Saavedra
09. 05. 2020 10.26
+2
ZA omega: Prava demonstracija, kaj vse te niso naučili v nekih mračnih delavnicah. V dostopnih tedenskih vojaških poročilih, ki so jih okupatorji pošiljali v Berlin in Rim o dogajanju v Sloveniji, čisto drugače piše o "skrivačih" kot so tebi (očitno hvaležnemu poslušalcu) lagali. - In očitno nimaš nobenega pojma (ali ne smeš) o edini mogoči gverilski taktiki zoper premočnega sovražnika. Celo (po tvoje trapasta) vojska ZDA razvija svoje gverilske enote, v povezavi s civilnim prebivalstvom, v gorah Wyominga. Mmm? Nisi vedel? Nemška vojska je bila takrat premočna ne samo za nas Slovence, temveč skoraj do konca vojne za vso Evropo. Smo pa Slovenci dali svoj občutni prispevek tako na strani zaveznikov kot okupatorja. In ti pričaš, da bi se taki kot ti spet znašli na kvizlinški strani. - Si se kdaj vprašal (seveda nisi!), zakaj je morala sovjetska vojska brž po koncu vojne iz Jugoslavije? Mmm? - Bedno je, da pljuvaš po padlih slovenskih upornikih, zaradi karerih danes lahko pišeš po slovensko. A vsaj sam opozarjaš, da je kvizlinški duh še med nami! Zato si dragocen, še piši.
Jožajoža
08. 05. 2020 18.23
+7
Nekateri pripadniki katoliške politične struje in slovenske Cerkve so že pred vojno simpatizirali s fašizmom. Kolaboracija se je pričela kmalu po okupaciji Slovenije. Že 22. aprila 1941 se je ljubljanski škof Gregorij Rožman srečal s fašističnim komisarjem Graziolijem ter mu izjavil: "Priznavamo oblast, ki je nad nami, in bomo po svoji vesti radi sodelovali ........................
Jožajoža
08. 05. 2020 18.20
+12
V Ljubljani se je 32 Judom uspelo skrivati do septembra 1944, ko jih je v obširni akciji aretirala domobranska policija in jih predala Nacistom. Poslani so bili v Auschwitz, kjer je bila večina umorjenih.
Jožajoža
08. 05. 2020 18.20
+6
Nekateri slovenski Judje so se rešili z begom med partizane. Na celotnem področju Jugoslavije je v partizane pobegnilo 3.254 jugoslovanskih Judov, več kot petina vseh Judov, ki so preživeli drugo svetovno vojno.[11]
Jožajoža
08. 05. 2020 18.16
+9
Druga svetovna vojna je terjala 84.000 slovenskih žrtev. Za 90 % žrtev so bili odgovorni okupatorji in kolaborantske enote domobrancev,, za 8 % pa partizani.
Maki3322
08. 05. 2020 17.31
+18
Dragi predsednik lepo,da ste položili vence padlim borcem za svobodo. A kje je vaš prijatel Janez Janša in ostali predsedniki strank. Sram naj jih bo.
hickel
08. 05. 2020 17.56
+18
Za janšo 2. svetovna vojna še ni končana.
nikhrast
08. 05. 2020 16.42
-14
Konec druge svetovne vojne, samo Slovenija je še skoraj 50 let čakala na svobodo.
Millady
08. 05. 2020 18.03
+9
nikhrast
08. 05. 2020 19.46
-6
Poletja preživim v Evropi, dobro se pa spomnim Titove diktature in kako so nam komunisti pobrali vse.
number46
08. 05. 2020 16.27
+13
A je Pahor povedal, da je trpel pod komunisti in da se danes obžaluje, ker so nacisti izgubili tako kot njegov prijatelj premier Janez.
Antoniozmaj
08. 05. 2020 16.30
+10
number, ne prijatelj janez, ampak šef janez. Kdo je koga postavil na položaj s svojimi verniki? pahor janeza ali janez pahorja?
number46
08. 05. 2020 16.41
+7
Mungos2
08. 05. 2020 16.13
+24
Čestitke SDS za dan poraza !!!!!!!!
Antoniozmaj
08. 05. 2020 16.31
+11
mungos priznaj..ampak tečejo pa dobro in skrivajo se dobro😂
Mungos2
08. 05. 2020 16.32
+14
periot22
08. 05. 2020 15.24
+17
V SLOVENIJI IMAMO ZE 4 VOJNO !
number46
08. 05. 2020 16.25
+2
Antoniozmaj
08. 05. 2020 16.32
+7
ja periot, partizani so se mogli bolj potrudit
borjac
08. 05. 2020 14.42
+5
Čudna je ta zgodovina, narodi ki so bili med zmagovalci 2.SV , in potem pod tiranijo Sovjetske zveze v nekdanjem Varšavskem paktu, bi po logiki, potem ko so toliko let hrepeneli za demokracijo, bi človek pričakoval od njih varovanje demokracije in človekovih pravic, ki so jim bile desetletja ukradena, in vendar ne , ravno te Višegrajske države gredo nazaj v DIKTATURE, razumi kdor lahko, mogoče ne zaslužijo demokracije.
Millady
08. 05. 2020 14.09
-7
Mislim..tej tuji delegaciji se sigurno rola...stojijo pred prazno, belo steno in belo glexajo! Komu oddajajo počast? Nepopisanemu listu zgodovine?
tamiflu
08. 05. 2020 14.16
-1
so se bali,da se jim bo še janša prikazal
Millady
08. 05. 2020 14.19
+4
Imam na sumu, da je bela stena Pahorjeva pogruntavščina 🤪
Infraping
08. 05. 2020 13.55
+9
Osvobodimo se danes!
revirji
08. 05. 2020 13.02
+25
A je janez že položil kak venec? Pa ne na domobrantske grobove, saj so bili le ti izdajalci. Kot je on.
genius2013
08. 05. 2020 15.39
-19
Izdajalci partizani pa Beograjski hlapci, kdo je koga tu izdal..
mart1
08. 05. 2020 12.50
+33
Medtem ko imajo svetovni in evropski voditelji slovesnosti na strani zaveznikov, bo naš premier raje šel polagat vence domobrancem.
borjac
08. 05. 2020 14.33
+17
Točno tako, njegovi niso bili med zmagovalci.