Tujina

V Evropo se vrača volk

Berlin, 02. 05. 2023 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ikonični volk, poguba številnih klasičnih pravljic, se po besedah mednarodne ekipe, ki jo vodi švicarski znanstvenik, vrača v gozdove in divjine Evrope.

Po podatkih, ki jih je zbrala in analizirala ekipa pod vodstvom raziskovalca Daniela Wegmanna z Univerze v Fribourgu, se volkovi vračajo v številne regije v Evropi, ki so bile nekoč njihova lovišča. V petek so rezultate objavili v reviji Biological Conservation.

Ta plenilec sicer povzroča večje izgube živali, kot so ovce, koze, govedo in konji. V nekaterih regijah sicer število incidentov znova upada ali stagnira, kot poroča portal Anadolu Ajans, najverjetneje tudi zato, ker so lastniki živine vzpostavili učinkovito zaščito čred ali opustili pašo.

Volk
Volk FOTO: Shutterstock

Ekipa je v poročilu povprašala uradnike v 21 evropskih državah za vse incidente z volkovi, ki so vključevali živino od leta 2018 do 2020, nato pa podatke obdelala. Vse regije sicer niso mogle ali bile pripravljene zagotoviti podatkov, vendar pa so znanstveniki skupaj ocenili 43.500 primerov škode, ki bi jih lahko pripisali volkovom.

Od tega so jih 39.200 uvrstili med "potrjene" ali "domnevne" incidente z volkovi in živino. Poročali so sicer o 99.000 ubitih glavah živine, pa tudi o poškodbah in izginulih živalih. Prehrana volkov je bila seveda odvisna od same regije, na Finskem so bili na primer primarna tarča volkov severni jeleni, v Grčiji govedo, v Asturiji v Španiji pa konji.

"Države z največ incidenti z volkovi, o katerih so nam poročali v zadnjih treh letih, so Francija (9840), Grčija (6870) in Španija (6856)," razkriva študija. Medtem jih je bilo najmanj v Belgiji (79), Latviji (91) in Avstriji (115). Najpogosteje so sicer volkovi ujeli ovce. V večini primerov pa so bile živali ubite, poškodovane ali pogrešane.

Na splošno se je število incidentov v Evropi v treh letih opazovanja povečalo za 4,2 odstotka, poročajo raziskovalci. Vendar pa vsi podatki niso koherentni. Analize podatkov iz Nemčije namreč kažejo, da se je število incidentov tam sčasoma spet zmanjšalo. Po študiji je to lahko posledica dejstva, da so v skoraj v vseh evropskih državah ukrepi proti plenjenju živine, kot so električne ograje, psi čuvaji in stalna prisotnost pastirjev, dobili večjo finančno podporo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
31. 05. 2023 19.54
Tako je. Volk mora ostati nedotaknjen, neodgovorni kmetje pa naj zavarujejo svoje pašne živali z učinkovitimi ograjami, pastirji, električnimi pastirji in pastirskimi psi ali s kombinacijo le -tega. Rejci so sami krivi, če učinkovito ne zaščitijo svojih pasnih živali. Zato ne jokat in se cmerat in ne metati krivde na velike zveri kot sta npr. medved in volk, pa tudi šakal in lisica.